Willem de Vlamingh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Willem de Vlamingh
Született1640
Oost-Vlieland
Elhunyt1698 (57-58 évesen)[1]
Állampolgárságaholland
Foglalkozásafelfedező
A Wikimédia Commons tartalmaz Willem de Vlamingh témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Willem Hesselsz de Vlamingh (1640. november 28., Oost-Vlieland – 1698. vagy később) holland hajóskapitány, aki a 17. század második felében feltárta Ausztrália (az akkori "Új-Hollandia") nyugati partjának középső részét.

De Vlamingh és a VOC[szerkesztés]

De Vlamingh 1688-ban csatlakozott a Holland Kelet-indiai Társasághoz (hollandul Vereenigde Oost-Indische Compagnie, rövidítve VOC), első útjára még ugyanebben az évben indult Batávia felé. Az 1694-es második útját követően felkérték, hogy expedíciót szervezzen a Ridderschap van Holland felkutatására. A Holland Kelet-indiai Társaság ez utóbbi hadihajója 325 utassal és legénységgel 1694-ben tűnt el, miközben Batáviába tartott. A VOC tisztviselői úgy vélték, hogy a hajó Új-Hollandia nyugati partjainál futhatott zátonyra.

De Vlamingh mentőexpedíciója[szerkesztés]

Willem de Vlamingh hajói fekete hattyúkkal a nyugat-ausztráliai Swan-folyó torkolatánál, színes metszet (1796) az 1696–97-es de Vlamingh-féle expedíció során készült, korábbi (de elveszett) rajz alapján.

1696-ban Willem de Vlamingh mentőexpedíciót vezetett Ausztrália nyugati partjaihoz, hogy megtalálja a két évvel korábban eltűnt Ridderschap van Holland esetleges túlélőit. A küldetés végül eredménytelenül zárult, viszont útközben Vlamingh feltérképezte a földrész nyugati partjának egyes szakaszait, és ennek eredményeként hozzájárult a hajózási ismeretek bővítéséhez az Indiai-óceánnak az afrikai Jóreménység foka és Holland Kelet-India közötti szakaszán. Három hajó tartozott a parancsnoksága alá: a De Geelvink fregatt, melyet maga de Vlamingh irányított, valamint a kisebb vitorlás, De Nijptang Gerrit Collaert kapitány parancsnoksága alatt és a Weseltje gálya, Joshua de Vlamingh kapitánnyal, Willem de Vlamingh fiával a kormánykeréknél. Az expedíció Amszterdamban 1696. május 2-án bontott vitorlát, és hajózott el Tristan da Cunha, majd a Saint Peter and Paul Rocks szigetcsoport felé.

  • 1696. december 29-én partra szállt Rottnest szigetén. Ott számtalan kurtafarkú kengurut (más néven quokkáként ismert őshonos erszényes állatot) látott, amiket nagyobb patkánynak vélt, és ezért a szigetet „patkányfészeknek”, holland nyelven Rattennest-nek nevezte el. Később a következőket írta naplójába: „Nagy örömmel csodáltam ezt a szigetet, mely rendkívül csalogató, és ahol számomra úgy tűnik, a természet semmit nem tagadott meg, hogy az általam korábban látott szigetek közül a legkellemesebb hellyé tegye; ahol az ember boldogulásához bőven rendelkezésre áll a fa, a kő és a mész, hogy házat építsen, és csupán a szántóvető hiányzik, hogy e kitűnő mezőket megtöltse. Van itt só bőséggel, a partot madarak lepik el. Ezek a madarak kellemes éneket hallatnak az illatos ligetekben. Hiszem hát, hogy azon sokaságban, aki a boldogságot keresi, lenne több, aki lekicsinyelné országunk gazdagságát, és választaná ezt a vidéket, ami számára földi paradicsom lenne".[2]
  • 1697. január 10-én – feltételezések szerint első európaiként – legénységével felhajózott a Swan-folyón. A vízfolyást a megfigyelt, nagyszámú fekete hattyú után keresztelte el Swan-, azaz Hattyú-folyónak (hollandul Zwaanenrivier).
  • 1697. február 4-én partra szállt a nyugat-ausztráliai Dirk Hartog-szigeten, ahol kicserélte a korábban, 1616-ban Dirk Hartog által hátrahagyott ónlemezt, hogy az immár mindkét holland hajóskapitány látogatását megörökítse. Az eredeti lemezt az amszterdami Rijksmuseum őrzi.[3]
Willem de Vlamingh szobra Vlielandon

De Vlamingh és fia, Collaert látta a parancsnokságát a Holland Kelet-Indiákról 1698. február 3-án induló, és haza, Amszterdamba augusztus 16-án érkező flottának. Egy korábban visszatérő hajóval De Vlamingh Nicolaes Witsennek, Amszterdam akkori polgármesterének, egyúttal a Holland Kelet-indiai Társaság tisztviselőjének egy láda tengeri kagylót, Új-Hollandiában honos gyümölcsöket és növényeket, valamint 11, az expedíció során készített rajzot küldött. Az ajándékok sorához néhány fekete hattyú is tartozott, de azok az út alatt elpusztultak. Witsen a rajzokat Martin Lister angol természettudósnak ajánlotta fel.[4] Az expedíciót egyébként részben finanszírozó Witsen csalódott volt, hogy De Vlamingh és társai inkább a kereskedelmi kapcsolatok megerősítésén fáradoztak, és alig értek el valamit új területek felfedezésében.[5] Végül Ausztrália és Új-Guinea partjait William Dampier tárta fel 1699-ben.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Willem de Vlamingh című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 14.)
  2. Quoted in Phillip E. Playford, Voyage of DiscovelY to Terra Australis: by Willem De Vlamingh, 1696-97, Western Australian Museum, Perth, 1998, p.84.
  3. Hartog & de Vlamingh Plates. Western Australian Museum. (Hozzáférés: 2010. május 18.)
  4. Smit, P & A.P.M. Sanders & J.P.F. van der Veen (1986) Hendrik Engel's Alphabetical List of Dutch Zoological Cabinets and Menageries, p. 306.
  5. Heeres, J.E. (1899) The part borne by the Dutch in the discovery of Australia 1606-1765, p. XVI, 83.

További információk[szerkesztés]

  • Playford, Phillip E.(1998) Voyage of discovery to Terra Australis : by Willem de Vlamingh in 1696-97 Perth, W.A. Western Australian Museum. ISBN 0-7307-1221-4
Commons:Category:Willem de Vlamingh
A Wikimédia Commons tartalmaz Willem de Vlamingh témájú médiaállományokat.