Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2020-10-05

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Azt szeretném megtudni, hogy milyen egészségügyi intézmény van a Kertész u. 32-ben? A wiki cikk alapján NNK telephely. Én csak Sino házat - European Foundstion Of Chinese Culture and Education találtam[1]. Köszönettel. - -  Globetrotter19 vita 2020. október 5., 11:24 (CEST)[válasz]

+Adalék: Ezt a képet találtam a commonson Kertész utca 32., ortodox iskola és hitközségi napközi otthon.

+Kérdés:Ha az NNK az ÁNTSZ jogutódja akkor nem az ÁNTSZ alapítási idejének kellene szerepelni a Wikidata-n illetve az infoboxban? - - Globetrotter19 vita 2020. október 5., 11:52 (CEST)[válasz]

Régi lengyel pénz[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
van birtokomban 2db 1870 kiadású 20 zloty
--81.182.58.246 (vita) 2020. október 5., 20:56 (CEST)[válasz]
válasz1
Itt biztos nem fogják megvenni. - 94.27.143.217 (vita) 2020. október 5., 21:07 (CEST)[válasz]
válasz2
Mi ilyesmihez nem értünk. Vannak kereskedők, gyűjtők is, akiket a régi pénzek érdekelnek: ők értenek hozzá. Fordulj hozzájuk. Az alábbi találati lista elég bőséges...
Google Keresés(régi pénzek) találati lista
vitorlavita 2020. október 5., 21:55 (CEST)[válasz]
Ez különös, mert 1870-ben nem adtak ki Lengyel złotyt. – b_jonas (üzenj) 2020. október 6., 12:13 (CEST)[válasz]

Ha a motorját em használják, kell-e vezetői/forgalmi engedély pedállal hajtott járműre, stb.[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy ha egy kerékpárt pedállal hajtanak, nem kapcsolják be a motorját, akkor kell-e hozzá vezetői/forgalmi engedély?
Olyanra, amit motorjával hajtva legalább 2 éves, nagymotorra való jogosítvány kell hozzá.
Mondjuk sebességrekord megdöntésére tervezett, összekerékmeghajtású + sugárhajtóműves kerékpárra.
Van normál kerékpárra szerelhető sugárhajtómű, és van olyan motorkerékpár is, ami pedállal is hajtható, kikapcsolt motorral.
Van sugárhajtású teherautó is: sebességrekordhoz készítették egyedileg.
Apropó, motoros görkorcsolyára, derékra szerelt 2 sugárhajtóművel, kell jogosítvány? Van motoros görkorcsolya, és van emberre szerelhető sugárhajtómű is, igaz felkaron hordják. Nyilván derékra szerelve motor nélküli görkorcsolya is elég hozzá.
Járdán vagy az úton kell vele menni 100 km/h felett? Ha járdán: lakott területen 100 km/h felett szabad-e vele száguldozni? Futni tudtommal szabad, görkorcsolyázni is.
--94.27.143.217 (vita) 2020. október 5., 21:06 (CEST)[válasz]
felelet
Megmondom őszintén, fura kérdései vannak!
Hogyan képzeli el, hogy járdán 100 km/órás sebességgel száguldozhat? Járda csak lakott területen van, ahol viszont nincs megengedve ez a sebesség. Ahol meg mégis megengedett, ott nincs járda, hanem ún. 'városi autóút' van! Autóúton meg nem szabad kerékpározni-rollerezni-görkorcsolyázni.
A különleges, egyedi járműveihez (rakétahajtás stb.) a közlekedési hatóság engedélye kell, a megépítésükhöz is, a működtetésükhöz is! Azt is ők mondják meg, hogy hol használhatja! (Például: a sugárhajtómű kizáró ok, nem utakra, pláne nem lakott területekre való!)
Derékra-karra szerelt sugárhajtóművel hogyan képzeli el a közlekedést?! Életveszélyes! Egy botlás egy göröngyön, és szaltózik, hogy talpára essen?! És a többi közlekedő mit tehet?
A különleges járművekről nem hiszem, hogy forgalmi engedélyt kapnak. Forgalmi engedélyt közutakon közlekedő (nem különleges) járművek kapnak. Egy különleges jármű csak eseti útvonal-engedélyt kaphat a közlekedési hatóságtól. Ha ilyen jármű - ennek birtokában - útra kel, akkor a többi közlekedő jármű biztonságáról gondoskodni kell (konvoj, rendőr stb.)!
A valóban szakszerű válaszokért forduljon a lakóhelyéhez legközelebbi közlekedési hatósághoz:
Google Keresés(közlekedési hatóság) találati lista
Még valami! Ne mossuk-keverjük egybe a fogalmakat: a forgalmi engedélyt és vezetői engedélyt.
A forgalmi engedélyt jármű kapja. Ez az okmány azt igazolja, hogy a benne megnevezett jármű közúti közlekedésre alkalmas. Tehát: járműé.
A vezetői engedélyt személy kapja. Ez az okmány azt igazolja, hogy a benne megnevezett személy a benne megnevezett járműfajta vezetésére alkalmas. Tehát: személyé.
vitorlavita 2020. október 5., 22:24 (CEST)[válasz]
Szimplán kíváncsi voltam milyen a szabályozás. Például ha motoros görkorcsolya, vagy derékon sugárhajtómű gyalogosnak számít, akkor közúton nem szabad vele menni, viszont akkor nem vonatkozik rá az 50 km/h sebesség, mivel nem jármű. Futni is szabad és normál görkorcsolyával is szabad menni sebességkorlátozás nélkül, bármennyivel, de mivel gyalogos, csak a járdán. Én is tudom a legkisebb göröngyön is el lehet esni, elméleti kérdés volt, nem gyakorlati, ugyanakkor a már létező motoros görkorcsolyák, emberre szerelhető sugárhajtóművek túl tudják lépni az 50 km/h-t is. És ha nem jármű, akkor nem kell rendszám, forgalmi engedély, jogosítvány. A gyalogos nem jármű. Épp ez benne a fura, hogy úgy tűnik hogy szabad velük a járdán száguldozni, de az úton nem. Ezt csak megemlítettem, a fő kérdés az lett volna, hogy ha van egy olyan motorkerékpár, mely pedállal is hajtható, kikapcsolt motorral, és motorral hajtva A kategóriás, nem kezdő, vagyis legalább 2 éves jogosítvány kell hozzá, akkor kerékpárként használva, kikapcsolt motorral kell-e hozzá jogosítvány, rendszám, stb.? Tehát nem A1, A2 kategóriás, hanem A kategóriás, nem kezdő jogosítvány. 84.2.135.191 (vita) 2020. október 5., 22:49 (CEST)[válasz]
A másik csak az volt, hogy jól sejtem-e, hogy ez a jogalkotóknak nem jutott eszébe, így joghézag miatt a járdán bármekkora sebességgel szabad száguldozni. Az világos, hogy a legtöbb járdán csak szabad, de nem lehet, a göröngyök, meg a keresztező utak miatt. Hiszen ha gyalogos, nem jármű, akkor se sebességkorlátozás, se semmi: szabad sugárhajtóművel is, ami járműnél nem. 84.2.135.191 (vita) 2020. október 5., 22:54 (CEST)[válasz]
Azt tudom hogy a forgalmi engedély járműé, a vezetői meg személyé. A közlekedéshez járműnél mindkettő kell. A segédmotoros kerékpár szócikk alapján csak rendszám nem kell, így forgalmi engedély se, csak jogosítvány. Viszont ha kikapcsolt motornál kerékpárnak számít, nem segédmotoros kerékpárnak, akkor az se. 81.182.151.82 (vita) 2020. október 5., 23:08 (CEST)[válasz]
[2] "Járdán tilos kerékpározni! Kivétel ez alól a 12. évnél fiatalabb gyerek, mivel főútvonalon még nem kerékpározhat, így a párhuzamos járdán haladhat, legfeljebb 10 km/h sebességgel. Lakott területen csak akkor szabad a járdán kerékpározni (legfeljebb 10 km/h-val), ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan (például földút). " Ha kerékpárral max 10 km/h, akkor más járművel sem lehet gyorsabban. Idézek egy ismerősömtől, aki Kresz-oktatóval konzultált: "a roller, Gausswheel, görkorcsolya, gördeszka, satöbbiállat NEM jármű", ezért csak járdán lehet velük közlekedni, és nyilván nem lehet száguldozni a járdán, akkor sem, ha képes rá az eszköz, mert azzal a gyalogosok testi épségét veszélyeztetné valaki (pont ezért építenek kerékpárutakat is külön..). Xia Üzenő 2020. október 6., 00:00 (CEST)[válasz]
Röviden, összefoglalva:
Magánterületén (a sajátján) - a szomszédok veszélyeztetése nélkül - olyan eszközt használ közlekedésre, amilyent akar. Más magánterületén ehhez a terület tulajdonosának hozzájárulása szükséges.
Közterületen csak olyan eszközt használhat közlekedésre, amelyet a közlekedési hatóság engedélyez. (Nem 'amilyet', hanem 'amelyet'! Minden darab közlekedési eszközre vonatkozik ez a kikötés.) Ez társadalmi érdek (mivel közterület-használatról van szó). És csak ott és csak akkor használhatja, ahol és amikor a hatóság engedélyezi. Ezek teljesítése tanúsítására szolgálnak a forgalmi engedélyek és az egyszeri/egyedi útvonal-használati engedélyek.
vitorlavita 2020. október 6., 15:24 (CEST)[válasz]

A törvény nem foglalkozhat a felhasználó szokásaival. Arra tud csak szabályt írni, amire a jármű képes. Ennek következménye például az, hogy a hibrid meghajtású autók nem kaphatnak zöld rendszámtáblát. Ugyanis a vezető szándékától függ, hogy melyik meghajtást használja lakott területen. MZ/X vita 2020. október 8., 16:23 (CEST)[válasz]