Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2019-05-30

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Fizika feladat képletek, megoldás menete[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a következő típusú feladatokat hogyan kell megoldani, milyen képletek kellenek hozzá.

Adva van egy "x" hosszúságú, "y" fok meredekségű lejtő. Ennek az aljáról lökünk felfelé egy testet, aminek "z" a surlódási együtthatója. Mekkora kezdősebességgel kell meglökni, hogy pont megálljon a tetején?

--134.255.91.101 (vita) 2019. május 30., 15:28 (CEST)[válasz]
kezdőlökés
Most kevés időm van ahhoz, hogy részletekbe menően... Majd visszajövök, ha jelzed, hogy nem elég a „kezdőlökés”-em!
Tehát:
Legegyszerűbb az energiatételt elővenni, hiszen a test egyetlen impulzussal kap egy kis mozgási energiát, ami a lejtő tetejére érve el fog fogyni. Azaz: a test meg fog állni.
Az energiatétel pedig úgy szól, hogy a lejtő alján-elején a helyzeti energia nulla, a mozgási energia pedig 0,5*m*v², a lejtő tetején-végén pedig a helyzeti energia mgh (mivel a helyzeti energia 0(nulla) szintjét a lejtő aljához rendeltük az előbb; h a lejtő magassága), a mozgási energia pedig nulla.
Közben azért tudnunk kell, észben kell tartanunk, hogy a mozgási energia jelentős része a súrlódási munkára használódik el! Ezt a munka-mennyiséget hozzá kell adnunk a lejtő tetején elérendő helyzeti energiához. Azaz, a lejtő alján ekkora munkát kell végeznünk a testen, hogy a test a súrlódás ellenében feljusson a „csúcsra” (és ott megálljon)!
Azt hiszem, mindent elmondtam - az egyenlet felírása következik! Egyismeretlenes! :-)
vitorlavita 2019. május 30., 16:17 (CEST)[válasz]
További

Az emelési munkához hozzá kell adni a lejtő hossza mentén a súrlódás ellenében végzett munkát. MZ/X vita 2019. május 30., 16:26 (CEST)[válasz]

Köszönöm

Köszönöm a segítséget, a leírást értem és el tudom képzelni, de ebből nem tudom felírni az egyenletet. Azt sem értem hogy a tömeg miért nem kell az egyenletbe.

--134.255.91.101 (vita) 2019. május 30., 16:29 (CEST)[válasz]

v = gyök{ 2*g*x*[sin(y) + z*cos(y)] } Ez helyes?

--134.255.91.101 (vita) 2019. május 30., 16:42 (CEST)[válasz]
befejezés
  • Én nem írtam képletet, mert nem az a dolgunk, hogy a kérdező helyett oldjuk meg a feladatot (sokan próbálkoznak így velünk!). Segítünk, így becsületes!
  • Azért sem, mert csak most ültem vissza a monitor elé, mint ahogy jeleztem is...
  • Harmadszor meg azért, mert nem volt számomra egyértelmű, hogy te mit értesz a lejtő "x" hosszán! A lejtőt szokás az egyik befogóján fekvő derékszögű háromszöggel ábrázolni, ugye... és most melyik az "x"? A vízszintes befogó, vagy az átfogó?
Ha a lejtő hosszán az átfogót érted, akkor helyes az egyenleted!
Nem értem a pótkérdésedet! Bármilyen meglepő, a kezdősebesség nem függ a megmozdítandó test tömegétől. Hiszen a felírt energiaegyenletben az m szorzóval végig lehetett osztani az egyenletet...
Tudom, ez egy diákot beugrató kérdés lehet egy feleltetésnél. Analóg példa: ha két különböző tömegű testet függőlegesen feldobnak azonos kezdősebességgel, melyik repül magasabbra? Most is a válasz: csak a kezdősebességtől függ... A lejtős példa is igazából ugyanez, itt is a súlyerőt - vagyis a nehézségi gyorsulást, s nem a tömeget - kell leküzdeni, csak a lejtő esetében még belejön egy ellenerő is (amit újfent a g-re lehet visszavezetni)...
vitorlavita 2019. május 30., 20:50 (CEST)[válasz]
Köszönet
Köszönöm a segítségeket. Egy más kérdésem lenne. Mit lehetne tenni az ilyen teljes motíválatlanság ellen, ami bennem van hónapok, évek óta? Semmi értelme természettudományokat tanulnom, mert 20 percnél több ideig nem tudok koncentrálni semmire, nekem nem okoz ez örömet ha sikerül megoldanom egy ilyen feladatot. Még ha meg is értem, akkor meg inkább az bosszant, hogy eddig miért nem értettem. Nem vagyok boldog. Minek vagyok erre kötelezve? Miért ítéli el szinte kivétel nélkül mindenki azokat, akik úgy gondolják, hogy jobb lenne ha nem léteznének? Menjek pszichológushoz? Voltam. Egyetértettünk abban, hogy találnom kell valamit ami leköt, foglaljam le magamat, találjam meg a társaságomat ahol jól érzem magam. Ez az én valódi problémám, hogy képtelen vagyok feldolgozni ezt a bizonytalanságot, amiben élünk, hogy nem tudhatunk semmit, csak várunk a halálunkra és addig is foggal-körömmel rakaszkodunk az életünkhöz és próbáljuk magunkat jól érezni. Bármit megadnék érte hogy ez sikerüljön. Irigylem azokat akiknek ez könnyen megy, akiknek sikerül elfogadni hogy egy nagy büdös semmi az életünk, vagy legalább tudnak hinni valamiben.
--134.255.91.101 (vita) 2019. május 30., 22:35 (CEST)[válasz]
@134.255.91.101, 134.255.91.101:Leírhatnék nagyon sok mindent, de nem akarom a WP tudakozóját szétoffolni, nem igazán idevaló témával. De csak pár sor, amin érdemes lenne elgondolkoznod. Testileg, szellemileg ép vagy, szerveid nap mint nap rengeteget dolgoznak érted, dobban a szíved, megszámlálhatatlan utasítást küld az agyad. Bármire képes vagy. Mi a baj? Az életben MINDEN apróságnak örülni kell. Ha már csak felébredsz reggel (ha belegondolsz, valakinek ez sem adatik meg), nem éhezel, nem fázol, nincs rád vérdíj kitűzve, hogy menekülnöd kelljen, miért nem becsülöd meg az életed? Annyi, de annyi minden történhet veled minden nap és annyi, de annyi embernek segíthetsz te is nap, mint nap. Néha elég egy mosoly, hogy boldoggá tegyél egy embert és ha mások boldogok, te is az leszel. Mosoly, mosolyt vonz, boldogság boldogságot. Csak próbáld ki. Minél kedvesebb leszel a környezetedben lévőkhöz, annál kedvesebbek lesznek hozzád ők is. Kezdj el sportolni, rengeteg endorfin (boldogsághormon) szabadul ilyenkor fel, tanulj verseket, nyelvet, járt túrázni, örülj egy virágnak egy bogárnak, annyi szép van az életben, csak meg kell látnod! Gyerünk! Próbáld meg!
Lehet egyszerűen vitamin és ásványi anyag hiány is a gond, az oka az állandó lehangoltságodnak, demotiváltságodnak. Az agyra csodaszerként hat a B-vitamin komplex, a ginko, a levendulának már az illata is.
Mindig örülj önmagadnak, apró sikereidnek és soha ne felejtsd el megdicsérni magad. Lehet, hogy nincs is túlvilág, nincs több életünk. Ezt a mostanit használd hát ki! :-) Gg. AnyÜzenet 2019. május 30., 23:06 (CEST)[válasz]
És hallgass sok-sok megnyugtató hatású zenét, pl ilyeneket: Ha a cipőm beszélni tudna..., Emlék (Bencze Ilona), Drupi - Vado Via, Amor d'água fresca - Portugal 1992 - Eurovision songs with live orchestra, [1], [2], [3], [4]. Látod, én is munkanélküli vagyok évek óta, még régebbi időkben pedig csomagoló voltam a Bookline-nál, teremőr a Magyar Nemzeti Galériában, utcaseprő Terézvárosban. És ugyan apám, anyám elhunyt (egyikük négy, másikuk két éve), de le tudom magam kötni a magyar wikipédián olyan szócikkek kiegészítésével, amik napi szinten aktuálisak. Szép estét és napot kívánok! Apród vita 2019. május 31., 00:02 (CEST)[válasz]

Igen, a zene ez is nagyon fontos, köszönöm a kiegészítést, és a humor is. Próbálj meg minél több viccet, vidám dolgot olvasni és ezeket napközben is többször felidézni, hogy újra megnevettessen, megmosolyogtasson. Próbálj minél több apró segítést tenni, ezek által magad hasznosnak érezni és meg is dicsérni. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, előre engedsz valakit bevásárlás közben (már szebbé tetted a napját), kiengedsz egy betévedt méhecskét (megmentetted az életét), télen enni, nyáron inni adsz a madaraknak stb. stb. Annyi, de annyi aprósággal segíthetsz hol ezen, hol azon. Ha esetleg szeretnél még beszélni velem, vagy mással, wiki-emailt is küldhetsz és ott nyugodtabban lehet szót váltani. Gg. AnyÜzenet 2019. május 31., 10:35 (CEST)[válasz]

Az általános műveltség része sok minden, amit unalmas dolog megtanulni. Nem az a fontos, hogy megoldd a példát. Hanem az, hogy megtanulj elvonatkoztatni és gondolkodni. Az agyat is tornáztatni kell, hogy erős legyen. MZ/X vita 2019. május 31., 21:48 (CEST)[válasz]