Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2016-03-13

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

mágnes[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Kérdés  : Hogy lehet eltávolitani a mágnesről a vasreszeléket  ??
--121.211.169.192 (vita) 2016. március 13., 06:24 (CET)[válasz]
válasz
Csak mechanikus módszerekkel. Például ledörzsöléssel. Vagy egy másik, „erősebb” mágnessel. Ugyanis a mágnes erőterét szokásos körülmények között nem lehet „kikapcsolni”.
A mágnes: ferromágneses anyag. Ez a tulajdonság annak köszönheti létét, hogy az anyagának kristályrácsa elég szabályosan rendezett, így az egyes atomok mágneses momentumai nagy átlagban nem oltják ki egymást, hanem éppen összeadódnak.
Ha ez a rendezettség eléggé felbomlik, akkor a ferromágneses jelleg gyengül, vagyis a mágnes „gyengébb” lesz. A mágnest pl. erőteljes felmelegítéssel lehet gyengíteni.
vitorlavita 2016. március 13., 10:56 (CET)[válasz]

Budapesti közérzet[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Budapesten milyen a kozbiztonsag? mennyire biztonsagos a 3as metrovonat, mennyire tartsak be a buszok a bkk.hu-n feltuntetett menetrendet?
--109.245.158.7 (vita) 2016. március 13., 10:01 (CET)[válasz]
válasz
1. Budapesten a közbiztonság: kiváló.
- Idestova fél évszázada egyedül (önállóan) járok-kelek Budapesten, de még egyetlen embert sem ütöttem le, nem is zsebeltem ki. És engem sem ért eddig ilyen attrocitás.
- Én gépkocsival közlekedek, immár negyed évszázada, és még egyetlen embert sem ütöttem el. Engem sem ütöttek még el.
2. Nem tudok arról, hogy a 3-as metrón szignifikánsan több baleset történne, komoly következményekkel, mint bármelyik másik metróvonalon. Sőt, az a véleményem, hogy még ez a metróvonal is biztonságosabb bármelyik felszíni tömegközlekedési vonalnál, nem is beszélve az egyéni közlekedési eszközök ilyen statisztikáiról. (Összetört személyautókat lépten-nyomon lehet látni.)
3. A buszok vezetői tökéletesen betartják a BKK.HU-n olvasható menetrendeket, amennyiben csak rajtuk múlik. Már többször tapasztaltam, hogy a busz azért várakozik egy megállóban, mert még nem érkezett el a menetrend szerinti továbbindulási időpont. Késés csak akkor fordul elő, ha forgalmi akadály van (buszvezetőnél vesznek jegyet, baleset, köd, esőzés stb. miatt) - a buszoknak nincs magassági kormányuk.
vitorlavita 2016. március 13., 11:23 (CET)[válasz]

Engem már raboltak ki (külföldiek), de viszonylag biztonságos. A kigyulladó buszok, villamosok, metrók létező, de nagyon ritka események (ezért hír). A rossz közbiztonság sulykolása valakiknek az érdeke lehet, mert vannak gondok, de messze nem akkora, mint az ember a hírek alapján gondolná. Teljesen nyugodtan lehet közlekedni egész nap, az ésszerű óvatossággal (nem körünk bele senkibe, és másnak sem hagyjuk, hogy belénk kössön, ha a helyzet kétséges, inkább bevárunk másokat is, de évek óta nem találkoztam ilyennel)

Robogos vita 2016. március 13., 11:50 (CET)[válasz]

Wikipedia könyv készítéssel kapcsolatos[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Szeretnék összeállítani egy könyvet a filozófusokról szóló lapokból, és a problémám az, hogy a Szókratész lapnál nem ajánlja fel a hozzáadás lehetőségét (vagy másképpen fogalmazva nem jelenik meg a szócikk fölött a könyvkészítő sáv.
Ebben szeretnék segítséget kérni.
--KingHeart vita 2016. március 13., 22:48 (CET)[válasz]
válasz
Őszintén megmondom, nem tudom, hogy miről van szó! Mi az a „könyvkészítő sáv”, „a hozzáadás lehetősége”?
Gyanítom, hogy a Wikipédia működésével kapcsolatos technikai problémádra vársz megoldást, ezért azt javaslom, hogy segítségért ne a Tudakozóhoz (ami amolyan „Kíváncsiak Klubja”) fordulj, hanem a műszaki kérdésekhez értő szerkesztőtársakhoz: a műszaki Kocsmafalon tedd fel újra a kérésedet!
vitorlavita 2016. március 14., 00:27 (CET)[válasz]

Szerintem erre gondolt: [1]. Meg erre: Wikipédia:Könyvek. Apród vita 2016. március 14., 00:33 (CET)[válasz]

Köszönöm! Nem tudtam erről! És most fedeztem fel a web-oldalunk bal oldalán az erről szóló menüpontokat... - vitorlavita 2016. március 14., 00:47 (CET)[válasz]