Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2016-02-03

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

J és L az R betű helyett[szerkesztés]

A legtöbb kisgyerektől, ha meghallom, hogy egy R betűs szót mond, helytelenül J-nek ejtik ki. Az öcsém viszont, mivel még mindig selypít, ő sem tudja még kimondani helyesen az R betűs szavakat, de érdekes módon ő L betűsen mondja. Vajon a kisgyerekek hány százaléka mondja J és hány L betűsen a szavakat. Van-e valami összefüggés abban, hogy így egyesek később tanulják meg kiejteni, mint akik J betűvel ejtik? És egyáltalán a torokban és nyelv mozgásában kell keresni a választ?

ILIJA60000 2016. február 3., 18:16

Cikkünk: Raccsolás, csak az utolsóról ír. Lehetnek szervi okok is, de lehet példa követése is. Megpróbálok majd utánanézni, de erről egy logopédus többet tud mondani. Szalakóta vita 2016. február 3., 20:54 (CET)[válasz]

ismeretlen éjszakai hivás /2 óra 23 pec.[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mobil telefonszámok? +21 36 5403525 -8 mit jelentenek ?
--77.111.168.237 (vita) 2016. február 3., 10:21 (CET)[válasz]
válasz

+21-es országhívó nincs. A +20 Egyiptom, a +213 Algéria. Tambo vita 2016. február 3., 10:36 (CET)[válasz]

További válasz

Ha úgy érzed, hogy téves kapcsolás, akkor ne tégy semmit. Ha ellenben úgy érzed, hogy rosszindulatú hívás, akkor kérd a telefonos szolgáltatódat az eset felderítésére.

Elvileg lehetséges olyan hívást fogadni, ahol a hívott fél emelt díjat fizet a hívásért.MZ/X vita 2016. február 7., 11:10 (CET)[válasz]

Autót 5 napig parkolóhelyen hagyni?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
== autot leparkolva hagyni 5 napig fizetseg ellenebe? ==
--62.121.73.39 (vita) 2016. február 3., 13:07 (CET)[válasz]
válasz
Velem egyszer - megvan az már 10 éve is - megtörtént, hogy pénteken késő délután fizetőövezetben parkoltam le, s dobáltam be a pénzérméket az automatába. Folyamatosan mutatta a kijelző, hogy az eddig bedobott összeg meddig jogosít parkolásra. Akkor hagytam abba a pénz adagolását, amikor egyszercsak péntek 18 óra előtti időpont helyett már hétfő reggeli befejezési időpontot mutatott (mert nekem csak péntek estére kellett a hely).
Tehát lehetett a következő fizetős napba átnyúlóan parkolójegyet szerezni (legalábbis akkor - mondom, egy évtizede -, és annál a társaságnál, valahol a budapesti belvárosban).
Feltehetőleg ma is lehet. Mégis azt ajánlom, előbb derítsd ki, hogy több napra is lehet-e (pl. lehet, hogy elég nagyra, de technikai okokból mégiscsak korlátozva van a bedobható összeg)! Vagy: van olyan parkolási övezet, ahol korlátozva van a parkolási idő, pl. 3(!) órában(!)! A parkolójegy-automatán biztosan rajta van az üzemeltető társaság neve, címe, elérhetősége. Érdeklődd meg tőlük a lehetőséget, vagy azt, hogy ők mit ajánlanak!
vitorlavita 2016. február 3., 17:47 (CET)[válasz]
Többnapos leállás esetén célszerűbb olyan zárt parkolóhelyen hagyni, ahol automatikus a jegykiadás és a fizetés (például az új zárt parkolók a kelenföldi pályaudvarnál, de máshol is van ilyen), vagy eleve van személyzet, akikkel ezt személyesen meg lehet beszélni. A mobiltelefonos fizetési lehetőséggel rendelkező parkolóhelyeknél is elképzelhető ez a lehetőség, de azért érdemes előtte felhívni az információs számot. – Dodi123 vita 2016. február 3., 18:23 (CET)[válasz]