Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-07-01

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ha sikerül is megállítani a globális felmelegedést, mi lesz Oroszország szellemvárosával?[szerkesztés]

Ezt a kérdést már csak azért is teszem fel, mert ha sikerül is a jövőben úgy tüzelnünk, hogy nem bocsátunk ki füstöt az égbe, mi lesz ha viszont nem találnak az oroszok minél előbb megoldást arra, hogy eloltsák a tüzet Kadikcsanban? Merthogy nem kellene hogy 250 évig égjen ott a tűz, mert a felszálló füst szennyezi a levegőt, és az ózonréteget is vékonyítja! Remélem azért az oroszoknak (is) sikerül valamit kitalálni, hogy eloltsák a tüzet, ami jelenleg az 1-2 lakosú Kadikcsanban ég!

Bošnjak Ilija 2015. július 1., 13:52

A szándioxid démonizálva lett. A széndioxid a földi élet fontos építőköve, az állatok kilélegzik, a növények feldolgozzák. A probléma a mértéktelen kibocsájtással van, illetve azzal, hogy ennek hatása egy olyan időszakban jelentkezik, amikor éppen a föld légkörre amúgy is melegszik és az őserdők elképesztő irtásával párosul.

Az égő bánya máshol is van, sőt a tűzhányók is rengeteg széndioxidot bocsájtanak ki.

A megoldás az, hogy a széndioxid kibocsájtását meredeken csökkenteni kell (ez messze nem olyan egyszerű, mint hangzik), és az erdők terjeszkedését segíteni (nem fákat telepíteni! mert az erdő és a faültetvény között a különbség hatalmas).

Robogos vita 2015. július 1., 16:03 (CEST)[válasz]

De gondolom nem lesz teljesen jobb ettől a helyzet, mert szerintem az erdőbővítés ellenére továbbra is égni fog a két szellemvárosban a bányatűz!

Bošnjak Ilija 2015. július 2., 10:15

A kérdésedre kicsit általánosabban válaszolok: A bányász városok a bányákra épültek. Akármit csinálnak, ezeknek a bányáknak már annyi. Ha találnak nekik új feladatot újra alapíthatják, de érdemben akkor sem azok a városok lesznek, amit elhagytak, hanem új városok ugyan azon a helyen (esetleg az épületeket felhasználva), mert nem a bányászatból, hanem iparból kereskedelemből, kitudja miből fog élni. Ha a szellemvárosok széndioxid kibocsájtása miatt aggódsz, akkor nyugodtan tekintsd elhanyagolhatónak az ipari és közlekedési kibocsájtáshoz képest. A biológiaihoz képest pedig főleg.

Robogos vita 2015. július 2., 16:24 (CEST)[válasz]

Ki énekli az I give it to you dalt, és ki a You can too do what I want dalt?[szerkesztés]

Bošnjak Ilija 2015. július 1., 14:22

Martina McBride énekli az I give it to you dalt. A másik dalnál az a sejtésem hogy a címben valójában to do what I want van és nem too do what I want. Apród vita 2015. július 2., 01:24 (CEST)[válasz]

Hát én nem egészen erre gondoltam!

Bošnjak Ilija 2015. július 2., 10:12

Valaki más esetleg?

Bošnjak Ilija 2015. július 4., 22:05