Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-03-19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Melyik gyorsírást tanuljam meg?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Elolvastam a Gyorsírás szócikket. Nem vagyok írnok, matematikai, informatikai kutatómunkához, programtervezéshez szeretnék egy gyorsírást megtanulni, de nem tudom melyiket tanuljam meg a kismillió közül. Egyértelműt keresek, tehát ami nem attól gyors hogy elhagyjuk a magánhangzókat, hanem attól hogy egyszerűbbek a betűk. Ugyanis papíron teljes mértékben ki szeretném váltani a latin betűs írást, nem hagyom el a magánhangzókat mert akkor nem egyértelmű. Lehetőleg legyen tollal írható, tehát csak 1 fajta vonalvastagság kelljen hozzá. Mennyi idő alatt lehet megtanulni? A 10 ujjas gépírást is most kezdem tanulni.
--84.236.34.29 (vita) 2015. március 19., 16:22 (CET)[válasz]
vélemény
Nem értem azon óhajod okát, hogy megtanuld valamelyik gyorsírást!
Én fizikus vagyok, 1970-ben diplomáztam az ELTÉ-n. A mi évfolyamunk volt az első, amelyiknek a tantervében már benne volt a számítógépprogramozás elsajátítása. A kőolajiparban dolgoztam 27 éven át, egy felszíni geofizikai kutatócsoportban, programfejlesztő fizikusként, ezalatt egy egész programrendszert alkottam meg, több változatban is: a kutatási területen rögzített nagytömegű mérésadatoknak a feldolgozó programjait készítettem el, a majd három évtized alatt mindenféle számítógépre, különböző programnyelveken, a szobányi géptermi gépektől kezdve az asztali PC-ig, követve a számítástechnika fejlődését. (A programrendszer utolsó fázisával a kutatott terület elektromos ellenállásváltozását mutató mélységi szelvények és felszíni térképek készültek el az értelmező geofizikusok számára.)
Valóban, az ember a munkájában időnyereségre törekszik.
Ha előadást hallgat, értekezleten vesz részt, akkor ír. Tömören, vázlatszerűen, vezérszavakat, adatokat, vázlatos ábrákat rajzol. Ez is gyorsírás.
Ha valaki matematikai témát rögzít, akkor eleve jelöléseket használ. Ezzel van tele a matematika. Az analízis, a halmazelmélet, az operációkutatás, és egyáltalán a matematika minden ága! Csak egyszerű példákat sorolok ezekre a jelölésekre: az egyenletrendszer mátrixa, az idő szerinti derivált, a Laplace-operátor, a szumma-jel, az integrál-jel stb. Ez is gyorsírás.
Az informatikai kutatómunkához nem tudok hozzászólni.
A programtervezés „gyorsírása” - én ezt tanultam és alkalmaztam is - a blokkdiagram, vagy másképpen: folyamatábra (ha már a konkrétabb megfogalmazások szintjénél tartunk).
Természetesen, mivel a munkánk nem szónoklatok-előadások hallás alapján történő szó szerinti rögzítése, az ember - jegyzeteléshez a tevékenysége során - akár rövid idő alatt - kialakít saját jelzésrendszert, rövidítéseket. Ez is gyorsírás.
A tízujjas gépelés megtanulása előnyös dolog, de nem tartom lényegesnek. Én még ma sem tudok így írni, bár nagy gyakorlatom van a billentyűzet kezelésében - legfeljebb 5-6 ujjamat használom. A programírás nem folyó szöveg rögzítését jelenti. Tudományos publikációm gépelésekor sem a folyó szöveg, hanem a matematikai képletek rögzítése és korrekciója vitte el a legtöbb időt.
vitorlavita 2015. március 19., 23:11 (CET)[válasz]
2. vélemény

Régen a gyorsírás fontos volt, hisz aki ismerte, pontosan le tudta írni például a riportalany szavait. Ma erre nincs szükség, hisz vannak hangrögzítők. A gyorsírást hobbiként el tudom képzelni, ahogy például a rovásírás megtanulását is. De gyakorlati haszna egyiknek nincs. Wikizoli vita 2015. március 19., 23:28 (CET)[válasz]

A kérdező

Sokat tervezek programot, ami sokszáz oldal folyószöveg papírra írását jelenti, ezt szeretném gyorsítani. Egyébként egy matematikai előadáson is van amikor nem képletet kell jegyzetelni, így jól tud jönni. Úgy tekintek a gyorsírásra mint a latin betűk helyettesítőjére. Az én forráskódjaim sok megabyte-osak, ehhez jó a 10 ujjas gépírás. Sőt, a számológépeken használt 7 szegmenses számok, amikből a szóközzel együtt 128 lehetőség van, ugyanolyan méretben jobban olvashatók, így ugyanolyan olvashatósághoz kisebb méret is elég: 0,8-szorosa például, és mivel ugye 2 kiterjedés van, ez már eleve 2/3 helyfoglalást jelent a dokumentációnál, amihez nem kell lapozni, a forráskódnál is jól jön hogy több sor látszik. Úgyhogy majd a Times New Roman módosításával előállítok egy új fontot, és majd írok egy szövegszerkesztőt, melyben teljes képernyős üzemmódban minden oldalt lesz, a fejléc, állapotsor, menü, az éppen szerkesztett fájl neve, stb. Az ékezetek, a jgpqy betűk alján lelógó részek hiánya miatt nem fog annyira hullámzani a sor, így olvashatóbb lesz. Sőt, a Lojban [lozsban] nyelvet is lehet hogy megtanulom, mert egyértelműbb mint az angol, nehezebben lehet félreérteni a programom dokumentációját, jól jöhet ha a fordító nem angolról fordítja le, de önmagában is előny hogy egyértelműbb mint az angol, még egy angol anyanyelvűnek is jobb lehet Lojbanban olvasni, persze felsőfokú nyelvtudással. 84.236.71.20 (vita) 2015. március 21., 09:09 (CET)[válasz]

Nem tudok jobbat javasolni, mint azt, hogy nézd meg az alfabetikus gyorsírásokat, és azt válaszd, ami tetszik. Szalakóta vita 2015. március 21., 22:09 (CET)[válasz]
válasz
A legkönnyebb, leggyorsabb és legoptimálisabb eredményt hozó ha kifejleszted saját rendszered ami az igényeidet leginkább kiszolgálja. Az összes korábbi gyorsírás kevesebb és/vagy más paraméterek alapján lett optimalizálva, mint amiket te fontosnak találtál/fogsz találni, viszont tanulmányozásuk ötleteket és modulokat fog adni a saját rendszered csiszolásához. Mivel programozással foglalkozol, az operációkutatásban, normalizálásban is jártasnak kell (majd) lenned - fogd fel ezt gyakorlatként és referencia munkaként, az összes későbbi munkádat nagyban meg fogja könnyíteni, mert a gondolkodásod is szisztematikusabbá fog válni. @Vitorla: amíg te feladatmegoldásra számítógépek programnyelveit, logikai összefüggésekhez a gráf-blokkdiagram "ábranyelvet" használtad helyesen, a kérdezőnek egy humán nyelvre van szüksége ahol a ismeretátadást tudja optimalizálni (emellett problémakezelésre is van közismert nyelvcsalád ami a matematikai-logiakai jelöléseket használja, ahogy fentebb meg lett említve) A felvetésed szerintem nagyon jó, ha van kedved jelentkezz a profilomban megadott levelezési felületen, szeretném követni az eredményeid, esetleg segíthetek a fejlesztésben. --Rodrigó 2015. március 22., 05:25 (CET)[válasz]

A legoptimálisabb nagyon tetszik! Wikizoli vita 2015. március 22., 07:59 (CET)[válasz]

A többcélfüggvényű optimalizáláshoz illik is a legoptimálisabb, de amúgy is magyarul beszélünk, nem latinul. Szalakóta vita 2015. március 22., 13:10 (CET)[válasz]