Wikipédia:Porta/Archív-2006.08.23.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Egy kérdés

A játékelmélettel kapcsolatban kell írnom egy házidolgozatot, melyhez forrásnak az Internetet adta meg a tanár. Sok információ van a neten magáról a játékelméletről, de annak megdöntéséről szó nem esik. Házidolgozat címem: A játékelmélet megdöntése

Kérem segítsenek, hogy erről a témáról hol találhatok bővebb információt.

Köszönettel: Földi Gabriella

gablantyu@freemail.hu címen várom a választ!

Erre válaszolt valaki? --DHanak :-V 2006. február 15., 09:38 (CET)

Szerintem nem. mi még csak gyerekcipőben járunk a Játékelmélet szócikkel, a kritikákról az angol cikk sem ír, ahogy átfutottam. --Rodrigó 2006. március 8., 11:34 (CET)

Ford-Musztang Gt

Szeretnék megtudni minél többet erröl az autórol. Ha találtok valamit minnél hamarrab rakjátok fel erre a web oldalra!

ELŐRE IS KÖSZÖNÖM! Nagy Richárd

Ez is egy megoldatlan probléma. Főhet ma a fejünk! OsvátA. 2006. február 21., 18:41 (CET)

Azért nem kell elkeseredni! A műszaki adatok angolul en:Ford_Mustang szócikkben is ugyanúgy vannak ;-) --Rodrigó 2006. március 8., 11:26 (CET)

Pompeius Magnus

Elkezdtem Pompeiusról egy új szócikket írni (Gnaeus Pompeius Magnus). A gondom az, hogy ha rákeresek a keresöben a Pompeiusra vagy Pompeius Magnus-ra, akkor kiad egy pár hivatkozást, de ez a szócikk nincs közte. Ha Gnaeus Pompeius Magnus-ra keresek, akkor szépen bejön a kívánt oldalt, de egyébként nem. Megtudná valaki mondani miért van ez? (Gondolom nem mindenki ismerti a teljes nevét, ezért hasznos lenne...)Köszönöm.--Timi tampere 2006. március 8., 10:53 (CET)

Nem tudom miért van, de átirányítást tudsz csinálni a Pompeius Magnus címszóból a főoldalra pl. --Rodrigó 2006. március 8., 11:23 (CET)

Légifelvételek

WP:KF-K#Légifelvételek. --DHanak :-V 2006. április 3., 15:14 (CEST)

Információ az internetkávézókról

Sziasztok, egy dolgozathoz kéne háttér-info az internet kávézók kialakulásáról és elterjedéséről Magyarországon. Tud valaki segíteni, hol találok róla valamit? Itt várom a válaszokat, köszi előre is Kinga

Képek feltöltése

Sziasztok! Érdeklődnék, hogy videó(klip)ből kivágott képet (képkockát) fel lehet-e a tölteni cikkhez, ha már az interneten található képek jogtisztasága nem bizonyítható. Szintén ezzel kapcsolatban még egy kérdés: egy kép feltöltésénél milyen információt kell beírnom és hova, hogy azt ne jelöljék meg jogsértőnek (ha van engedélyem a kép publikálására)? Előre is köszönöm a választ.

TheMexican 2006. április 11., 20:59 (CEST)

Sajnos nem tudjuk megmondani, hogy szabadon felhasználhatóak-e a videóklipekből, filmekből kivágott képek, lehet, hogy törölnünk kell őket. Mindenesetre van néhány ilyen képünk, de kerülni kéne ezek használatát. A {{Filmkocka}} sablon szolgál a megjelölésükre.
Kép feltöltésénél az engedély szövegét írd be az összefoglalóba és ennek megfelelően válassz ki egy licencet. -nagytibi üzen, ? 2006. április 11., 21:36 (CEST)

Hálásan köszönöm a választ! TheMexican 2006. április 11., 21:46 (CEST)

Német wikipédián lévő kép beszúrása

Sziasztok!

Hogyan tudok egy "de.wikipedia.org"-on található képet beszúrni a magyar wikibe, úgy hogy ne keljen ide is feltölteni?

A kép: [1]

Fgg 2006. április 13., 15:29 (CEST)

Szia!

Közvetlenül sehogy. Viszont mivel a kép közkincsnek van nyilvánítva, feltölthető a Commonsba, és onnan már közvetlenül hivatkozható a magyar WP-ből. --DHanak :-V 2006. április 13., 15:56 (CEST)

Életrajzoknál születési dátum és hely sorrendje

Van valami elfogadott szabály arra, milyen sorrendben írjuk az életrajzi lapok elején a születési idő/hely (és a halálozási idő/hely) adatokat? Pl.

Híres Wiki (1923. wikihava 8., Wikifalva - ) vagy (Wikifalva, 1923. wikihava 8. - )

??? Pali 2006. április 25., 02:20 (CEST)

Erről már volt vita. A németek a helységet a dátum után írják, de fordított sorrendre is akad példa Magyar Életrajzi Lexikon (MEK). Megegyezés korábban nem született. Én a fizikusoknál, matematikusoknál mindenhol a helyet írtam előbbre.

Megvan: Wikipédia:Szavazás/Archív-2004. szept.#Életrajz formátum mégegyszer, úgy látom csak a Életrajzi Lexikon szerepel magyar forrásként. -- Árpi (Harp) 2006. április 25., 16:54 (CEST)

Hali! Hofi Géza (született Hoffmann Géza) (Budapest, 1936. július 2.Budapest, 2002. április 10.): magyar színész, humorista, előadóművész.

formátumra igyekszünk egységesíteni a szócikkeket. Frissítettem picit itt: Wikipédia:Formai útmutató#Életrajzok

-- nyenyec  2006. április 25., 17:58 (CEST)

Pech, én mindig fordítva írtam, sőt egy néhányat még át is írtam a "hátul a hely" stílusra. De akkor nem teszem többé, majd apránként visszaírogatom, amibe belebotlom. Pali 2006. április 26., 02:10 (CEST)

Szócikkek írása

Szócikkek írásánál felhasználhatóak a külföldi (pl. angol) wikipédia anyagai? Fordíthatok le belőle bekezdéseked, stb? bDaneE 2006. május 8., 18:14 (CEST)

A külföldi Wikipedia anyagait teljes egészében lefordíthatod. -nagytibi üzen, ? 2006. május 8., 18:22 (CEST)

Kép jogállása

Cikkeket fordítok le az angol wikipédiábal, és úgy gondoltam, hogy a képeket is illene áttenni. Azonban a magyar wikin nincs a képeknél olyan jogállás, hogy "Reklámozási célokra", mint pl. ennél: [2], és olyan sincs, amely egy operációs rendszer képénél használható, pl. ennél: [3].

Jó lenne, ha belekerülnének ezek is, mert addig csak a nem megfelelő jogállással tudom felrakni. bDaneE 2006. május 12., 13:06 (CEST)

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy amíg nem találjuk ki, hogy mi legyen az ilyen képernyőképekkel, addig ne tölts föl újabbakat. Én a legvalószínűbbnek azt tartom, hogy továbbra sem fogjuk az ilyeneket megengedni, de ki tudja... --DHanak :-V 2006. június 7., 18:32 (CEST)

Fordítás

Csatlakoznék az előttem lévőhöz...szabad időmbe forditanék, de még nem jöttem hogy lehet egy olyan lapot leforditani aminek nincs magyar hivatkozása egyáltalán. Nem szeretném az új lapot totál én magam megszerkeszteni, úgy kéne h valahogy átmásoljam az eredeti külföldi wikilapot magyarnak (mivel áltaában má vannak benne képek, média anyagok) és nekem csak a szöveget kelljen magyarra forditani...remélem érthető voltam:) és nem túl körülményesen irtam...jó lenne ha segitenétek..mert forditgattam én olyat aminek volt magyar linkje..de sok olyan van aminek egyáltalán nics még és szivesen bekapcsolódnék... – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 212.92.8.20 (vitalap | szerkesztései)

Magyar, ún. interwiki linkje azoknak a lapoknak van a külföldi wikikben, amelyeknek már van magyar változata. De az iwlink hiánya egyátalán nem akadályoz meg abban, hogy létrehozz egy új lapot a magyar WP-n. Erre több mód is van: beírod a lap nevét a Homokozóba dupla szögletes zárójelek közé, elmented, majd ráklikkelsz a piros linkre, mondjuk: Pigment. Vagy beírod a lap nevét a baloldali mezőbe, ráböksz a Menj gombra, majd az Készíthetsz egy új szócikket ezen a néven linkre a megjelenő lapon. Ami meg a másolást illeti: ha a képek a Commonsban is benne vannak, akkor nem kell velük semmit csinálni, maguktól „jönnek”. Ha nincsenek, akkor trükkösebb a helyzet, kérdés, hogy miért nincsenek. Ha ilyennel találkozol, szólj nyugodtan, és segítünk. --DHanak :-V 2006. június 7., 18:38 (CEST)

Magyar Elektronikus Könyvtár

Hell,

A MEK-ben az szerepel néhány cikknél a szerzői jogok fül alatt, hogy: "Ez a dokumentum elektronikus formában szabadon másolható, terjeszthető, de csak saját célokra, nem-kereskedelmi jellegű alkalmazásokhoz, változtatások nélkül és a forrásra való megfelelő hivatkozással használható." [4] Ez szerintetek is megfelel a GFDL-nek? Ha igen, akkor a MEK anyagai felhasználhatók a Wikipédián, esetleg egy sablont kell odabiggyeszteni alá, hogy a MEK-ről származik, azért vettük át, mert az ottani licensz megengedi. --Nessie 2006. június 7., 23:43 (CEST)

Sajnos nem, a kereskedelmi felhasználás és a változtatások megtiltása egyértelműen ütközik a GFDL-lel. :-( --DHanak :-V 2006. június 8., 13:25 (CEST)

A GFDL-nek csak a GFDL felel meg, semmi más. Szomorú, de így van. --Tgr 2006. június 8., 13:29 (CEST)

No azért nem egészen: a közkincsek pl. beleférnek a GFDL felhasználásba, nemde? --DHanak :-V 2006. június 8., 13:43 (CEST)

A közkincs szvsz tekinthető úgy, mintha saját kútfőből írnál hozzá valamit: a dokumentum módosítása (GFDL 4. szakasz). A dokumentumot más dokumentummal összekapcsolni (GFDL 5. szakasz) viszont csak akkor lehet, ha az is GFDL. --Tgr 2006. június 8., 14:04 (CEST)

Háááát, nehezen tudom elképzelni, hogy a kereskedelmi jellegű használatot engedélyezné a MEK általában :( Szerintetek azért érdemes megpróbálkozni egy-két érdekesebb mű jogtulajdonosával, hogy nem akarná-e odaadni a könyvet (konkrétan az életrajzi lexikon miatt jutott eszembe a dolog)... --Nessie 2006. június 8., 23:56 (CEST)

Kép

Tudna nekem vki segiteni abban, hogy átvarázsolja a képet az angol en:Marcia Cross** szócikből nekem a magyarba, amit nemrég forđítottam le??? Mert nem tiszta még mindig...előre is kössz...ja és ha vki vállalkozik képből különórát veszek:)), mert a segitségen nem tom tok elmenni...(lehet hülye vagyok, de ezzel a hülye szerzői joggal nagyon megbonyolították:( ) – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Deus87 (vitalap | szerkesztései) 2006. június 13., 21:59

A második képpel éppen szerzői jogi problémák vannak. Aminél a licensz szövegében szerepel hogy fair use, azt ne vedd át, többnyire ilyenek a könyvborítók újságcímlapok.
Ahol Public Domain (közkincs), Creative Commons vagy GFDL szerepel, azt átveheted, és jó eséllyel nem is kell feltöltened a magyar wikire. Egyelőre ennyit, remélem segítettem. Ha valamelyik oldallal gondod van, talán User:Rodrigonak érdemes jelezned, ő foglalkozik a segítség lapokkal. -- Árpi (Harp) 2006. június 15., 11:07 (CEST)

viking

Sziasztok!

Légyszíves ha valaki tudna nekem segíteni abban, hogy a viking imát ("Ím ott látom atyám...stb")eredeti nyelven el tudná küldeni, azt nagyon megköszönném!Cím:doszi71@freemail.hu

Köszi:Doszi

Kérelem

Kérem segitsenek, hogy melyik oldalon tudnák fel adni egy hirdetés.Megszeretném találni a nagybátyámat akki elköltözöt Német országba családjával együtt.

             Köszönöm Kiss erika dunaújvárosbol 

Emiila lcimem : erikakis@citromail.hu ,ra várom a választ

Megválaszoltam abc

Arthur von Zerelli

sziasztok!

A Jóbarátok című filmsorozatban hangzik el gy bizonyos személy, Arthur von(f-el) Zerelli (c-vel ejtik) neve, röviden csak FONZI. arra gondoltunk hogy esetleg egy mesének az egyik szereplője, vagy vmi filmnek...bár legelőszőr valami tudós féleségre gondoltunk. Eddig sehol nem találtam mesét, meseszereplőt, Fonzi néven! tudnátok segíteni, hogy ku lehet az fonzi? Előre is köszönjük a Jóbarátok Fanclubbunk nevében:D Dzsul

Arthur von Zerelli megint!

Ja, az emilem, dzsulcicameghalt@citromail.hu, vagy dzsul@chem.elte.hu Előre is köszke

Mail ment. :) thorpe85 * üzenek * Világörökség vitalap 2006. június 26., 22:45 (CEST)

kérdés

hogy kell bevinnem az adatlapomra a nyelvekkel kapcsolatos adatokat?

Lásd: Wikipédia:Bábel -- Árpi (Harp) 2006. június 27., 16:10 (CEST)

Kérdés

Üdvözletem! Nem igazán tudom, hogyan műkődik ez a dolog, de lenne mégis egy kérdésem. Olyan fejlett, és sokat tudó ez az oldal, hogy biztosan tud valaki segíteni nekem. A következő kérdésem lenne, hogy megtudnák-e mondani, kik a hét főbűn démonai? A válaszukat előre is köszsönöm, s várom levelüket a következő címre: b_3@freemail.hu

Tisztelettel: "b"

DR. Czeizel Beatrix

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni tőletek. Régóta használom elég nagy sikerrel a Czeizel B. kazettáit, de szükségem volna személyes konzultációra.Viszont semmiféle elérhetőséget nem találok.zazi@citromail.hu

Összefoglaló írása

Szia Wikipédia! Ma (08.15.) regisztráltam az oldalra, nem tudom bele fogok-e jönni valaha is, de nagyon tetszik! Annak ellenére, hogy nagyon kevés fogalmat és műveletet nem értek csak egyetlen kérdést tennék fel: hogyan-és hol-tudok összefoglalót írni? (De lehet, hogy csak én vagyok vak?) Számomra talán ez a legfontosabb, mert ha már belekavarok a mások által szerkesztett cikkekbe, a megfelelő hivatkozásokat és forrásanyagokat mindenképpen fel szeretném tüntetni. Ha valaki tud válaszolni, nagyon megköszönöm. E-mail cím: zoltan.gyokos@gmail.com

Összefoglaló a szerkesztési ablak (én most így hívom, a nagy téglalap), alatti egysoros mező, ami alatt a Lap mentése ... van. Előtte ott az összefoglaló felirat. Vagy amit beír(sz) amögé írhat(sz) hivatkozást. Lehet hogy erre gondolt(ál): Idézd forrásaidat!. -- Árpi (Harp) 2006. augusztus 16., 14:57 (CEST)

Ütköztünk: Szia! amikor írsz a szerkesztőablakba, mielőtt rátaposol a "Lap mentése" gombra, pillants egy sorral feljebb. Ott virít: "Összefoglaló" és egy viszonylag hosszú fehér csík. No, ide írd be azt a max. 2-3 szót, amit összefoglalónak szánsz a szerkesztésedhez. Jó munkát, gyorsan meg fogod szokni. Ja, és a szerkesztőablak tetején lévő gombok között az utsó előttivel mindig írd alá vitalapokon tett hozzászólásaidat! --Burumbátor társalgó 2006. augusztus 16., 14:59 (CEST)

Keresem a perkátai sírkövest!

Kedves Mindenki!

Hallottam, hogy van Perkátán egy sírkőkészítő, de elérhetőséget sehol sem találok. Kerestem a telefonszámát neten, tel.könyvben, tudakozóban, de sikertelenül. Aki tud, kérem segítsen!

Köszönettel: [5]

Ez jó. Segítsetek! OsvátA. 2006. augusztus 18., 14:04 (CEST)

utonevek

A BUNGICS Nöi Név!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vita:Magyar névnapok betűrendben --DHanak :-V 2006. augusztus 21., 10:56 (CEST)

Év és műfaj a szócikk címében

Arra lennék kíváncsi, hogy ha van egy cím (pl.: Az Operaház Fantomja) és ez több művet is megjelöl (több film, musical és egy regény) akkor ugye utána írjuk zárójelbe a műfajt (film, musical, regény) és amennyiben több van így is belőle az évszámot (2004, 1986, 1911), de milyen sorrendben? Az angol követendő ((film 2004) és (musical 1986)) vagy van a magyar Wikipédiában erre külön szabály? Valászt előre köszönöm. - Matthew (hagyj üzenetet) 2006. augusztus 21., 20:49 (CEST)

Már tárgytalan. Megtaláltam itt. - Matthew (hagyj üzenetet) 2006. augusztus 22., 10:15 (CEST)

Rokon keresés

                Tisztelt szerkesztőség,

Erdélyben élek és őseim leszármazotjait keresem.A dédnagyapám Gyanafalváról jött ide ,az 1880-1890-es években.Van kép is az öregröl,sőt levelek is gyanafalváról az ott maradt testvérektől.Az öregnek volt 6 testvére ,mondása szerint néhányan elmentek az USA-ba de maradtak otthon is testvérek.Az öreget HŐSCH JOHAN-nak nevezték.Hol és hogy tudok én most valami leszármazotrol hirt kappni.Választ a következö cimre várok yolep@yahoo.com .

                             Tisztelettel B;la