Wikipédia:Rólunk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:A Wikipédiáról szócikkből átirányítva)
A 2000-es évek eseményeinek montázsa; a közösségi média jelképei a jobb alsó sarokban
A 2000-es évek eseményeinek montázsa; a közösségi média jelképei a jobb alsó sarokban
A már 295 nyelvi változatú Wikipédiánk a Wikimédia projektek családi körében
A már 295 nyelvi változatú Wikipédiánk a Wikimédia projektek családi körében
A www.wikipedia.org: Wikipédiánk összes nyelvi változatának közös főlapja
A www.wikipedia.org: Wikipédiánk összes nyelvi változatának közös főlapja

A Wikipédia egy többnyelvű, nyílt tartalmú, a wikipédisták közössége által fejlesztett szabad enciklopédia, amit a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemeltet. A Wikipédia célja, hogy az általános enciklopédiákhoz hasonlóan az emberiség közös tudásanyagáról adjon információkat, tájékoztatást vagy magyarázatot. (Nem célja a nem közismert személyek vagy fikciók magyarázata, vagy a személyes publikációk támogatása.)

A Wikipédia a MediaWiki szoftveren futó, Wiki alapú rendszer, ami azt jelenti, hogy bárki, bármikor szinte bármit szerkeszthet rajta. Ehhez csupán a cikkek tetején olvasható „szerkesztés” gombot kell kiválasztani.

Az angol nyelvű projekt 2001. január 15-én indult (lásd: első szerkesztés), a magyar változat pedig 2003. július 8-án kezdte meg működését (a legelső szerkesztés az újraindítás után a kezdőlap első változata volt) – lecserélve az előtte üzemelő magyar tartalmat, mely a régi szoftveren futott és gyakorlatilag nem tartalmazott hasznos információt. 2016. októberében már 406 957 magyar nyelvű szócikkünk van, és a magyar változattal együtt már 295 nyelven készülhetnek a világ minden részén szerkesztők tollával, illetve billentyűzetével írt szócikkek.

Az idő múlásával egyre több ember szerkeszti a szócikkeket, így azok – elvileg – egyre jobbak lesznek. A Wikipédia holnap mindig jobb, mint tegnap volt. Kívánjuk, hogy holnap, a jövőben egyre inkább, valóban így legyen.

A magyar Wikipédia[szerkesztés]

A magyar Wikipédia rész az eredeti projekt nemzeti nyelvű része. (Angol nyelvű párjában a következő kiegészítő információt kapjuk: Hungarian Wikipedia edition of Wikipedia, the free encyclopedia.)

A Wikipédia teljes szöveganyagát a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alapján lehet használni. Minden hozzájárulás a készítőjének „tulajdona” marad, de a szabad licenc biztosítja azt, hogy ez a tartalom a jövőben is mindig szabadon felhasználható és reprodukálható maradjon. Ezzel kapcsolatban több információt találhatsz a Wikipédia:Szerzői jogok oldalon.

Megjegyzés: A Wikipédia elhatárolódik minden olyan cikktől, amely más felhasználókra nézve sértő, durva stb. vagy trágár szavakat tartalmaz, és fenntartja a jogot ezen lapok törlésére, vagy a trágár módosításokat megelőzendő a lapok lezárására. Ezzel kapcsolatban több információt a fenti oldalon találsz.

Még több információ a Wikipédiáról[szerkesztés]

A Magyar Wikipédia
alapvető adatai
Összes lap száma: 1 171 130
Szócikkek száma: 406 957
Jó szócikkek száma: 248
Kiemelt szócikkek száma: 944
Kezdőlapra kiemelt szócikkek száma: 1
Összes szerkesztés száma: 19 234 984
Szócikkszerkesztés átlagszáma: 47
Aktív szerkesztők: 1 841
Adminisztrátorok száma: 31
A jubileumi évfordulós Magyar Wikipédia kiemelt Kezdőlapja
A jubileumi évfordulós Magyar Wikipédia kiemelt Kezdőlapja
A Magyar Wikipédia
Kezdőlapjának Fejrésze

Wikipédia kezdőknek[szerkesztés]

Részletesebben[szerkesztés]

Wikipédia-figyelő[szerkesztés]

Kapcsolatfelvétel[szerkesztés]

Hasonló projektek (angolul)[szerkesztés]

Vélemények és kritikák[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]