Egyszerűsített angol nyelvű Wikipédia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egyszerűsített angol Wikipédia
Wikipedia-logo-v2-simple.svg
Wikipedia-logo-v2-simple.svg
Kereskedelmi? Nem
Oldal típusa Internetes enciklopédia
Regisztráció Opcionális
Elérhető nyelv(ek) Simple English
Alapítás 2001. szeptember 18.
Szolgáltató Wikimédia Alapítvány
URL simple.wikipedia.org
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Egyszerűsített angol Wikipédia témájú médiaállományokat.

Az egyszerűsített angol nyelvű Wikipédia (Simple English Wikipedia) az angoltanulók és ‑tanárok igényei alapján született. Oldalai kevésbé bonyolultak, és a tanórákon olvasási gyakorlatként lehet őket használni, valamint a számítógépes munka során stb. lehet alkalmazni. Cikkeinek lefordított változatát kiindulásként is lehet használni a nem angol nyelvű Wikipédiákhoz.

Az egyszerűsített angol nyelvű Wikipédia lényege[szerkesztés]

Az egyszerűsített angol nyelvű Wikipédia az eredeti angol Wikipédiánál kevesebb szót és egyszerűbb nyelvtant használ. Azokat az olvasókat célozza meg, akik a Wikipédia tipikus felhasználóitól többnyire eltérnek, mások az igényeik, például akiknek nem anyanyelve az angol, illetve tanulók, gyerekek, alkalmi fordítók, vagy éppen akik tanulási nehézségekkel küzdenek.

Az egyszerűsített angol nyelvű Wikipédia cikkeinek jelentősebb fejlesztése csak akkor kezdődött, amikor már az eredeti angol Wikipédia több mint 150 000 szócikket tartalmazott, és több mint 15 000 szócikk volt már hét másik nyelvű változat mindegyikében is.

Az egyszerűsített angol nyelvű cikkekben rendszerint a meglévő szócikkek főbb vonatkozásai szerepelnek leegyszerűsített formában, nem pedig új, önálló cikkek. Az egyszerűsített angol nyelvű cikkek ezáltal egyfajta hatékony bevezetést nyújthatnak a bonyolultabb nyelvezetűekhez: akinek gondot okoz egy fogalom megértése az eredetiben, áttérhet az egyszerű változatra.

Az egyszerűsített angol[szerkesztés]

Az egyszerűsített angol (Simple English) az angolhoz hasonlít, de csak könnyű szavak fordulnak benne elő.

A cikkeket pusztán az 1000 leggyakoribb és legalapvetőbb angol szó használatával és minél kevesebb bonyolult nyelvtani szerkezettel (tehát például rövidebb mondatokkal) tanácsos megfogalmazni, vagy érdemes valamely elterjedt rendszer bizonyos készségszintjéhez alkalmazkodni. Természetesen az eredeti szövegeket is szívesen látják; ezeket ilyenkor el lehet küldeni ebbe és a fő Wikipédiába egyaránt (ahol már a szokásos angolsággal lehet fogalmazni). A legtöbb szócikk megírásához kb. 2000 angol szót használnak fel a szerkesztők: ez a minimális szókincs, amellyel az angol nyelv teljesértékűen kifejezhető. Ez még mindig egyszerűbb nyelvi szint, mint amit az angolt idegen nyelvként tanuló diákok többsége pár hónapos oktatás után megért.

  • Kezdőlap – Az egyszerűsített angol nyelvű Wikipédia kezdőlapja
  • Simple English Wikipedia – Bővebb leírás a projekt céljairól és az ott használt egyszerűsített angolságról