Spanyol Wikipédia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Spanyol Wikipédia
Wikipedia-logo-v2-es.png
Kereskedelmi? Nem
Oldal típusa Internetes enciklopédia
Regisztráció Opcionális
Elérhető nyelv(ek) spanyol
Alapítás 2001. május 20.
Szolgáltató Wikimédia Alapítvány
URL es.wikipedia.org
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Spanyol Wikipédia témájú médiaállományokat.
Wikipedia
Tekintsd meg a spanyol Wikipédia honlapját!

A spanyol Wikipédia a Wikipédia szabadon szerkeszthető internetes lexikon spanyol nyelvű változata. 2001 májusában indult, és 2006. március 8-án érte el a 100 000 szócikket, 2009. augusztus 5-én az 500 000-et, 2013. május 16-án pedig az egymilliót.

2002 februárjában több szerkesztője, akik nem értettek egyet azzal a később elutasított javaslattal, hogy reklámok bevételéből finanszírozzák a Wikipédiát, elhagyták a lexikont, és megalapítottak egy másikat, az Enciclopedia Librét (Szabad Lexikon). Ezután a spanyol nyelvű Wikipédiában jelentősen csökkent az aktivitás, míg át nem álltak a szoftver harmadik generációjára, mely később a MediaWiki nevet kapta. Ekkor növekedni kezdett a szerkesztők száma, jelenleg a spanyol Wikipédia aktívabb, mint az Enciclopedia Libre.[1][2]

A spanyol Wikipédia kritikája[szerkesztés]

Minden más Wikipédiához hasonlóan a spanyol nyelvűt is kritizálják felhasználók és bloggerek egyaránt. Szerkesztőinek száma alapján a spanyol Wikipédia az angol után a legnagyobb.[2][3] A spanyol Wikipédia volt a második Wikipédia-projekt az angol után, és az első, melyet felhasználói jelentős része elhagyott egy rivális enciklopédiáért [forrás?], ennek ellenére szócikkei számát tekintve csak a nyolcadik, és olyan, lényegesen alacsonyabb szerkesztőszámú wikipédiák előzik meg, mint például a német, francia és az olasz.

Több kritikus teljesen önkényesnek írja le a spanyol Wikipédia cikktörlési mechanizmusát,[4] úgy tartják, hogy rendszerint azok, akiknek nem tetszik egy szócikk, önreklámnak kiáltják ki[5] (amelyekről a szabályaik szerint szavazás dönt, ahol háromnegyedes többség kell a törléshez).

Fontos dátumok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]