Dán Wikipédia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dán Wikipédia
Írásrendszer latin betűs írás
Wikimédia nyelvi kód da
Kereskedelmi? Nem
Oldal típusa nyelvi Wikipédia-változat
Regisztráció Opcionális
Elérhető nyelv(ek) dán
Aktív regisztrált felhasználók száma 839
Adminok száma 26
Szócikkek száma 297 555
Lapok száma 938 299
Fájlok száma 2
Szerkesztések száma 11 657 992
Alapítás 2002. február 1.
Kezelő Wikimédia Alapítvány
Licenc
IRC csatorna irc://irc.freenode.net/#wikipedia-da
URL da.wikipedia.org
A Wikimédia Commons tartalmaz Dán Wikipédia témájú médiaállományokat.

A Dán Wikipédia a nemzetközi Wikipédia-projekt dán nyelvű változata, egy szabadon szerkeszthető internetes enciklopédia, amelyet a Wikimédia Alapítvány üzemeltet. 2008. július 21-én 90 720, 2015. augusztus 30-án 208 924 szócikket tartalmazott.

A dán nyelvű Wikipédia - eltérően az angol változattól - nem alkalmazza a fair use szabályozást, az oldalon található összes képnek (kivéve a Wikimédia logóinak) szabad licencűnek kell lennie. Ráadásként a Dán Wikipédiára feltöltött képeket egy héten belül szócikkekben kell használni, különben törlik őket. Ez a szigorú szabályozás azt eredményezi, hogy az online enciklopédiában használt ábrák tökéletes összhangban vannak a Wikimédia Commonsszal.

A szócikkek értékelésében eddig még nem vezették be a kiemelt szócikkek fogalmát, viszont léteznek olyan lapok, amelyek Anbefalede artikler státusszal bírnak - ez magyarul ajánlott szócikkeket jelent. Ezeket a Wikipédia közössége szavazáson választja ki, és mindegyikük előzőleg már elérte a Lovende artikler (ígéretes szócikkek) szintet.

A Dán Wikipédiában is megtalálhatók a műhelyek és a portálok, ezenkívül a hét szócikke fogalmát is megalkották, melynek keretében szavazás után a kezdőlapon látható egy lap. A szerkesztőket arra bátorítják, hogy ezt az adott cikket minél tartalmasabbá és minőségibbé fejlesszék fel. Ez a folyamat végül a szócikk nagyszerű állapotát eredményezi.

Mivel a dán nyelv kölcsönösen érthető a svéddel és a norvéggal, ezért a projekt adminisztrátorai együttműködnek az említett nyelveken létező Wikipédiák közösségével, gyakran a kezdőlapon is szerepel egy cikk a más nyelvű Wikipédiából. A Wikimédia a Meta-Wikiben létrehozott egy külön szekciót az együttműködésnek, ez a Scanwiki.

Mérföldkövek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Danish Wikipedia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]