Whitfield Diffie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Whitfield Diffie
Whitfield Diffie
Whitfield Diffie
Született
1944. június 5. (71 éves)
New York
Foglalkozása matematikus
Iskolái Massachusetts Institute of Technology (–1965, BSc)
Stanford Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Whitfield Diffie témájú médiaállományokat.

Bailey Whitfield 'Whit' Diffie (1944. június 5. –) amerikai kriptográfus, a nyílt kulcsú titkosítás megalkotóinak egyike.

1965-ben szerzett BSc fokozatot az MIT-n (Bostoni Műszaki Egyetem).

Diffie és Martin Hellman írása az Új direktívák a kriptográfiában 1976-ban jelent meg. Ez egy radikálisan új, az úgynevezett kulcsmegosztáson alapuló kriptográfia bevezetőjeként jelent meg. Később Diffie-Hellman kulcscsere néven vált ismertté. Az írásból egy új, fejlődésben lévő szintje a kriptográfiának, az úgynevezett aszimmetrikus kulcsú titkosítás leírása körvonalazódott.

Diffie a Northern Telecom biztonsági főnökeként dolgozott, ahol ő tervezte meg a PDSO biztonsági rendszer kulcsmegosztását az X.25 hálózatokhoz.

Diffie 1991-ben csatlakozott a Sun Microsystems-hez, azon belül is a SunLabs-West kutatócsoporthoz (Mountain View-ben, California államban található). Diffie kiváló mérnökként érkezett, s elsődleges kutatási területe a kriptográfia nyilvános aspektusainak vizsgálata. 2004 januárjában a Sunnál maradt, mint Chief Security Officer és egyben mint Vice President és Sun Fellow.

1992-ben tudományos doktori címet (Technical Sciences (Honoris Causa)) kap a Svájci Műszaki Egyetemtől (Swiss Federal Institute of Technology). A Marconi Alapítvány ösztöndíjasa, sok egyéb címet és díjat kapott különböző intézetektől.

Diffie és Susan Landau 1998-ban publikálták közös könyvüket a Privacy on the Line, mely a telefonlehallgatások és a titkosítás „aljas” politikájáról szól.

  • Jim Lammers & Lee Gooding: Maya – a 3D világa (magyar változat). 2005, Perfact-Pro Kft., ISBN 9632108108

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]