Edgar F. Codd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edgar F. Codd
Született
1923. augusztus 23.
Elhunyt
2003. április 18. (79 évesen)
Állampolgársága brit
amerikai
Foglalkozása informatikus
matematikus
egyetemi tanár
Iskolái Exeter College
University of Michigan
Kitüntetései Turing-díj (1981)
Halál oka szívinfarktus

Edgar Frank Ted Codd (* 1923. augusztus 23. – † 2003. április 18.) angol matematikus, informatikus, aki hozzájárult a relációs adatbázisok elméletének kialakításához. Az IBM kutatójaként létrehozta az adatbázis-kezelő rendszerek részére a relációs adatmodellt. Az informatikához kapcsolódó további értékes felfedezései is voltak, de az adatbázis-kezelés elméletéhez született adatmodell volt legemlékezetesebb felfedezése.

Életrajz és munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Edgar Frank Codd Angliában, a dorseti Portlandben született. Miután a Poole Grammar Schoolt elvégezte, matematikát és kémiát tanult az oxfordi Exeter College-ban. A második világháború idején pilóta volt a Royal Air Force-nál. 1948-ban New York-ba költözött és az IBM-hez került programozóként. Miután összekülönbözött Joseph McCarthy szenátorral 1953-ban a kanadai Ottawába költözött. Egy évtizeddel később visszatért az USA-ba, ahol a Michigani Egyetemen doktorátust szerzett informatikából. Két évvel később kaliforniai San Jose-ba költözött, hogy az IBM Almaden Research Centerben dolgozzon.

Adatbázis-kezeléssel kapcsolatos elméleteit 1960-1970-es években dolgozta ki. 1970-ben kiadta "A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks" című művét, melyet egy évvel korábban az IBM belső kiadványában publikált. Az IBM lassan reagált Codd felfedezéseire, a versenytársak azonban kezdték megvalósítani azokat a gyakorlatban.

Az IBM kezdetben megtagadta, hogy a gyakorlatban is megvalósítsa a relációs adatmodellt, hogy ezáltal saját IMS/DB rendszeréből származó jövedelmeit megőrizze. Codd ezután megmutatta az IBM ügyfeleinek a modell által nyújtott lehetőségeket, azok pedig nyomást gyakoroltak az IBM-re. Az IBM a Future System projekt alprogrogramjává választotta a System R-t, de annak programozói nem tartották szem előtt Codd javaslatait, így a csoport elszigetelődött Coddtól. A programban nem használták Codd saját Alpha programozási nyelvét, de létrehozták a SEQUEL-t. A SEQUEL jobban sikerült, mint az alapjául szolgáló relációs rendszer, a Larry Elliston által bemutatott Oracle DBMS, és kezdett a piacon elterjedni, még az SQL/DS előtt, immár saját becenevén, mint a SEQUEL-ből átkeresztelt SQL.

Codd folytatta a fejlesztést és kibővítette relációs adatmodelljét a vele gyakran együttműködő Christopher J. Date-tel. Az adatbázis normalizálás első törvényét neve után, Boyce-Codd normálformának nevezik. A Codd-féle relációs adatmodell az 1980-as évek elején vált közkeletűvé. Codd néha keserű harcokat folytatott, hogy megelőzze az adatbázis-forgalmazók visszaéléseit, akik gyakran adtak relációsfelület-látszatot a régi technológiákhoz. Részben ennek a harcnak köszönhetően született meg az a 12 szabály, mely a valódi relációs adatbázisokat jellemzi. A harc végül az SQL lekérdezési nyelv kialakulásához vezetett, melyet Codd az elmélet helytelen megvalósításának tartott. Ez megnehezítette helyzetét az IBM-nél, így Date-tel és másokkal kilépett, hogy saját tanácsadó céget hozzanak létre.

Edgar Codd alkotta meg az OLAP kifejezést (On-Line Analitical Processing/on-line analitikai feldolgozás) és elkészítette annak tizenkét törvényét. Továbbfejlesztette elgondolásait a relációs adatmodellekről és közreműködött a sejtautomaták fejlesztése területén.

Codd 1981-ben Turing-díjban részesült, majd 1994-ben tagjai közé választotta az Association for Computing Machinery.

Edgar F. Codd 79 évesen halt meg floridai otthonában 2003. április 18-án.

2004-ben a SIGMOD átkeresztelte legmagasabb díját, SIGMOD Fejlesztések díjává (SIGMOD Innovations Award) Codd tiszteletére.

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]