W (rovás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
W rovásjele
W rovásjele

A rovás W a székely-magyar rovásban használatos betű.

Idegen betűk átírási lehetőségei rovásra

Hangértéke[szerkesztés]

A rovásban kétféle írásmód lehetséges: az W=V megfeleltetéssel, vagy a W önálló rovásjelével.

Története[szerkesztés]

Cserkészkés, rovás ábécéje a Q, W, Y rovásjeleivel, (1927)

1930-as évek[szerkesztés]

Cserkészek használták először a rovás ábécéjükben.

1988[szerkesztés]

Balás Gábor és Romhányi B.:[1] dr. remetei Balás Gábor (1909-1995) székely-magyar őstörténet kutatójának megújított rovás ábécéje, 1988. "Ezért 1988-ban erről táblázatot készítettünk, s megújítottuk a kiejtéshöz közelebbre." Ez az ábécé tartalmazza többek közt a kettőzött V jelét is, amely formájában a későbbi W-vel azonos.

1996, 2001[szerkesztés]

"Idegen betűk" (q, w, x, y): Az írás-kompatibilitás okán nem lehet eltekinteni e betűknek megfelelő rovásjelek meglététől. A jeleknek alapvetően ligatúráknak kell lenniük. Lehetőleg az adott latin betű hangzását utánozzák. A jelek a tulajdonnevek és idegen szavak leírásához szükségesek. Ki kell hangsúlyozni, hogy használatuk nem kötelező, és hogy XX. sz.-i alkotások - a mai ábécénkben meglévő idegen betűk leképezésére alkalmas ligatúrák.

– Vér Sándor, Szegedi Rovásírók Egyesülete

Vér Sándor könyve.[2]

2008[szerkesztés]

Vér Sándor rovás ÁBÉCÉ, 1996

2008. augusztus 28-án mutatta be Rumi Tamás, Sípos László, Tisza András közös továbbfejlesztett rovás W jelet, amely az összerovás hagyományait követi, számítógépes felhasználásra. "A latin w jelet felfoghatjuk betűépítménynek is, hiszen

w = v + v. Akkor tegyük meg ezt rovással is. + =

Az egyik v jelet a másikba tettük lejjebb csúsztatva. Az így kapott betűépítmény világosan kifejezi, hogy a latin szövegben w jel szerepelt, s nem lehet összekeverni olyan esetekkel, amikor két v jel kerül egymás mellé, pl: 'savval'."

2008. október 4-én az Élő Rovás szaktanácskozáson a W jellel is foglalkozott egy munkacsoport (Idegen nevek átírása, a Q, W, Y, X, DZS, DZ betűk).

  • Szabványjavaslat: A tanácskozás résztvevői határozatban támogatták a székely-magyar rovásnak az Unicode szabványosítás számára Dr. Hosszú Gábor által készített és az Élő Rovás Tanácskozáson bemutatott szabványtervezetét (N3527), amely tartalmazza az W rovásjelét is.

Számítástechnikai megjelenítése[szerkesztés]

A korszerű székely-magyar rovás abc

Betűkészlet[szerkesztés]

Ingyenesen letölthető a Rovás Kiterjesztett JB helyről. A hozzá tartozó kódtáblázat a kódtábla helyről érhető el.

Forrásművek[szerkesztés]

Az Élő Rovás

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Székely-magyar rovásírásra átíró szövegszerkesztők[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Balás Gábor (1988): A székely művelődés évszázadai. Panoráma Kiadó.
  2. Vér Sándor (2001): Életfa. Szeged: Bába és Társai, 2001 (Első kiadás), 2003 (Második kiadás), 2008 (Harmadik kiadás), 144 o.