Sberbank (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Volksbank szócikkből átirányítva)
Sberbank Magyarország
A Sberbank épülete Székesfehérvárott, a Rákóczi utcában.
A Sberbank épülete Székesfehérvárott, a Rákóczi utcában.
TípusZártkörűen működő részvénytársaság
Alapítva1987 (Általános Értékforgalmi Bank)
1993. augusztus 27. (Volksbank)
2013. november 1. (Sberbank)
Székhely1088 Budapest, Rákóczi út 1–3.
VezetőkSzabó Richard elnök-vezérigazgató
IparágPénzügy
TulajdonosSberbank Europe
TermékekBanki szolgáltatások
Összes vagyon549,92 milliárd HUF (2012)
AnyavállalataSberbank Europe AG

A Sberbank Magyarország weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sberbank Magyarország témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Sberbank Magyarország Zrt. (röviden Sberbank) magyarországi, felszámolás alatt álló kereskedelmi bank. Szolgáltatásai lakossági ügyfelek, társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók számára voltak elérhetők. Elsősorban a vállalati finanszírozás területén tevékenykedett (ez a bank adta ki például az első Agrár Széchenyi Kártyát), de állami támogatással rendelkező finanszírozási formákat is nyújtott.

A Volksbank osztrák anyavállalatát 2012-ben vásárolta fel az orosz Sberbank. A Magyarországi Volksbank Zrt. fiókhálózata 2013. november elsején vette fel a Sberbank nevet és azóta működött Sberbank Magyarország Zrt. néven. 27 hazai bankfiókja közül 9 Budapesten, 18 vidéken üzemel.

A bank 2022 márciusában az orosz-ukrán haborúval kapcsolatos szankciók következtében beszüntette magyarországi tevékenységét.

Története[szerkesztés]

A magyarországi Volksbank Zrt.-t 1993-ban alapították, alapításkori jegyzett tőkéje egymilliárd magyar forint, az alapításkori egyetlen tulajdonos az Österreichische Volksbanken AG (ÖVAG) volt. A Bank főrészvényese 1996-tól az ÖVAG leányvállalata, a Volksbank International AG (VBI). A magyar Volksbankba 2007-ben olvadt be az 1987-ben alapított, 1996 óta orosz tulajdonban lévő Általános Értékforgalmi Bank. 2012. február 15-én a Sberbank Russia felvásárolta a Volksbank International AG-t, ezáltal a Volksbank orosz tulajdonba került, és felvette a Sberbank Europe AG nevet.

A Sberbank csoport Oroszország legnagyobb bankja, több mint 100 millió lakossági és egymillió vállalati ügyféllel rendelkezik, ügyfeleit 18 ezer bankfiókban szolgálja ki. A Sberbank fő tulajdonosa az Orosz Központi Bank, a részvények 50%-ával + 1 szavazattal rendelkezik. A Sberbank Europe AG Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Ukrajnában, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában van jelen.

A 2022-es orosz invázió Ukrajna ellen miatt az Európai Unió embargója folytán elrendelték az anyabank, a Sberbank Europe végelszámolását, a Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét, és elrendelte annak végelszámolását.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Végelszámolás indul a magyar Sberbanknál (magyar nyelven). Portfolio.hu. (Hozzáférés: 2022. március 2.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]