Sberbank (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sberbank Magyarország
Sberbank logo.png
Típus Zártkörűen működő részvénytársaság
Alapítva 1987 (Általános Értékforgalmi Bank)
1993. augusztus 27. (Volksbank)
2013. november 1. (Sberbank)
Székhely 1088 Budapest, Rákóczi út 7.
Vezetők Szabó Richard elnök-vezérigazgató
Iparág Pénzügy
Tulajdonos Sberbank of Russia
Forma részvénytársaság
Termékek Banki szolgáltatások
Összes vagyon 549,92 milliárd HUF (2012)
Anyavállalata Sberbank Europe AG

Magyar cégjegyzékszám 01-10-041720
A Sberbank Magyarország weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sberbank Magyarország témájú médiaállományokat.

A Sberbank Magyarország Zrt., vagy röviden Sberbank egy magyarországi kereskedelmi bank. A bank szolgáltatásai lakossági ügyfelek, társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók számára egyaránt elérhetők. A Sberbank elsősorban a vállalati finanszírozás területén tevékenykedik, ők adták ki például az első Agrár Széchenyi Kártyát, de emellett az állami támogatással rendelkező finanszírozási formákat is nyújtanak.

A Volksbank osztrák anyavállalatát 2012-ben vásárolta fel az orosz Sberbank. A Magyarországi Volksbank Zrt. fiókhálózata 2013 november elsején vette fel a Sberbank nevét és azóta működik Sberbank Magyarország Zrt. néven. Magyarországon 43 bankfiókot üzemeltet, melyek közül 16 található Budapesten, 27 pedig más településeken.

Története[szerkesztés]

A magyarországi Volksbank Zrt-t 1993-ban alapították, alapításkori jegyzett tőkéje 1.000.000.000 Ft, az alapításkori egyetlen tulajdonos az Österreichische Volksbanken AG (ÖVAG) volt. A Bank főrészvényese 1996-tól az ÖVAG leányvállalata, a Volksbank International AG (VBI). A magyar Volksbankba 2007-ben olvadt be az 1987-ben alapított, 1996 óta orosz tulajdonban lévő Általános Értékforgalmi Bank. 2012. február 15-én a Sberbank Russia felvásárolta a Volksbank International AG-t, ezáltal a Volksbank orosz tulajdonba került és felvette a Sberbank Europe AG nevet.

A Sberbank csoport Oroszország legnagyobb bankja, több mint 100 millió lakossági és 1 millió vállalati ügyféllel rendelkezik, ügyfeleit 18 ezer bankfiókban szolgálja ki. A Sberbank fő tulajdonosa az Orosz Központi Bank, a részvények 50%-ával + 1 szavazattal rendelkezik. A Sberbank Europe AG Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Ukrajnában, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában van jelen.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]