Vlorai nemzetközi repülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vlorai nemzetközi repülőtér
Aeroporti Ndërkombëtar i Vlorës
A régi Akerni repülőtér 2010-ben
A régi Akerni repülőtér 2010-ben
IATA:   ICAO: LAVL
Adatok
ElhelyezkedésAkerni
 Albánia
Kiszolgált városVlora
Elhelyezkedése
Vlorai nemzetközi repülőtér (Albánia)
Vlorai nemzetközi repülőtér
Vlorai nemzetközi repülőtér
Pozíció Albánia térképén
é. sz. 40° 36′ 26″, k. h. 19° 25′ 42″Koordináták: é. sz. 40° 36′ 26″, k. h. 19° 25′ 42″
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Vlorai nemzetközi repülőtér (ICAO: LAVL) egy tervezett albán nemzetközi repülőtér Vlora városától tíz kilométerre északra, amelyet 2021-ben kezdtek el építeni a Vjosa-Narta Védett Területen. Ez lesz Albánia harmadik nemzetközi repülőtere a Teréz anya repülőtér és a Kukësi nemzetközi repülőtér után. A projekt a repülőtér építése mellett egy kikötő és egy agroturisztikai terület kialakítását is tartalmazza. Az új repülőtér az ország legnagyobb repülőtere lesz és a tervek szerint alkalmas lesz szélestörzsű repülőgépek fogadására is.[1]

A Vjosa-Narta Védett Területen tervezett repülőtér építése ellentmond az ország törvényeinek és az Albánia által elfogadott nemzetközi egyezményeknek. A terület tagjelöltje a Smaragd hálózatnak, amely több mint 62, az Európai Unió madárvédelmi irányelvében felsorolt madárfajnak nyújt menedéket.[2] A Berni Egyezmény felszólította az albán kormányt, hogy vizsgálja felül a repülőtér építésére vonatkozó terveket.[3] Várhatóan jelentős hatással lesz a térség gazdasági növekedésére és a helyi turizmusra, azonban negatív hatása is lesz a Nartai-lagúna biológiai sokféleségére.[4] A környezetvédők aggodalmukat fejezték ki repülőgépek és a madarak közelségére, mivel a Nartai-lagúna a vándormadarak egyik legfontosabb költő- és élőhelye az országban.

Története[szerkesztés]

2018. január 17-én az Isztambuli repülőteret építő török konzorcium felajánlotta, hogy egy regionális projekt keretében megépíti Vlora repülőterét, amely egyben megnyitja az utat Albánia számára, hogy létrehozza a nemzeti légitársaságát (Air Albania) és csökkentse az országból induló és az országba érkező járatok jegyárait. A Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon török vegyesvállalat konzorciuma felajánlotta a repülőtér megépítését annak a támogatásnak a részeként, amelyet az albán kormány a török kormánytól és a Turkish Airlines-tól kapott.[5] A török konzorcium azonban egy évvel később úgy döntött, hogy visszalép a tervtől.[6]

A repülőtér látványterve

2019 szeptemberében az albán kormány egy új projektet mutatott be, amely egy kikötő és kiskereskedelmi létesítmény, valamint egy agroturisztikai terület létrehozásából áll.[7] A projekt várhatóan 2021 nyarán kezdődik és 2023-ra fejeződik be.

A repülőtér építésére kiírt pályázatot az albán kormány 2020. március 31-én ideiglenesen felfüggesztette a COVID-19 járvány miatt.[8]

A nemzetközi pályázatot a Behgjet Pacolli vállalata, a Mabco Constructions, a török YDA Csoport és a koszovói 2A Csoport Shpk alkotta konzorcium nyerte, és a szerződést 2021. április 20-án írták alá. A repülőtér építésének megkezdése előtt környezetvédelmi és régészeti vizsgálatokat végeztek. A repülőtér építése 36 hónapot vesz igénybe, és a projekt magában foglal egy 3,2 km hosszú kifutópálya, egy repülőgép-karbantartó hangár és egy teherszállítási szolgáltatás építését.

2021. november 28-án Edi Rama miniszterelnök letette a repülőtér alapkövét és kezdetét vette a repülőtér építése.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Aeroporto di Valona, il governo albanese presenta il nuovo progetto (it-IT nyelven). Albania News, 2019. szeptember 17. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
  2. Albania Report 2021 (angol nyelven). ec.europa.eu. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
  3. Complaint No. 2016/5: Open File: Albania: Presumed negative impact of hydro-power plant development on the Vjosa river (angol nyelven) (PDF). [2022. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
  4. Vlora Airport Project to Take-off Soon • IIA (amerikai angol nyelven). invest-in-albania.org, 2017. május 9. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
  5. Turkish consortium bids to build Vlora airport as Albania prepares to launch national carrier – Tirana Times (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. március 21.)
  6. After Erdoğan's Defeat, Turkish Consortium Withdraws from Vlora Airport Project (amerikai angol nyelven). Exit - Explaining Albania, 2019. április 22. [2022. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
  7. Albania invites bids for Vlora airport construction project (angol nyelven). seenews.com. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
  8. Albania suspends tender for Vlora airport construction (angol nyelven). seenews.com. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
  9. Construction Works Begin on Albania’s Vlora Airport (amerikai angol nyelven). Exit - Explaining Albania, 2021. november 28. [2022. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 21.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vlorë International Airport című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]