Vlagyiszlav Nyikolajevics Volkov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vlagyiszlav Nyikolajevics Volkov
The Soviet Union 1969 CPA 3810 stamp (Anatoly Filipchenko, Vladislav Volkov and Viktor Gorbatko (Soyuz 7)) cropped Volkov.jpg
Született
1935. november 23.
Moszkva
Elhunyt
1971. június 30. (35 évesen)
Szojuz–11
Alacsony Föld körüli pálya
Foglalkozása űrhajós
mérnök
Iskolái Moszkvai Repülési Intézet
Kitüntetései Lenin-rend
Szovjetunió Hőse
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vlagyiszlav Nyikolajevics Volkov témájú médiaállományokat.
A Szojuz–7 űrhajó személyzete: A. V. Filipcsenko, V. N. Volkov, V. V. Gorbatko. (Szovjet postabélyeg, 1969.)
A szerencsétlenül járt Szojuz–11 személyzete: G. T. Dobrovolszkij, V. N. Volkov, V. I. Pacajev. (Szovjet emlékbélyeg, 1971.)

Vlagyiszlav Nyikolajevics Volkov (orosz: Владислав Николаевич Волков) Moszkva, 1935. november 23.1971. június 30.) szovjet űrhajós.

A Moszkvai Repüléstechnikai Műszaki Főiskolát követően 1959-től a Koroljov tervezőirodában dolgozott. Munkássága során a Vosztok űrhajó egyik tervezője. 1966-tól űrhajóskiképzésben részesült.

1969-ben a Szojuz–7 űrhajón fedélzeti mérnökként végezte az előírt programot: különféle mérések, ellenőrzések, illetve passzív űrhajóként megközelítési gyakorlatok az aktív Szojuz–6 és a passzív Szojuz–8 űrhajókkal.

A Szojuz–11 űrhajón fedélzeti mérnökként szolgált, a Szaljut–1 űrállomáson 23 nap alatt több előírt programot hajtott végre. A Szojuz–11 visszatérésekor halt meg 1971. június 30-án. A visszatérő kabin dehermetizálódott, és két társával, Georgij Dobrovolszkijjal és Viktor Pacajevvel együtt megfulladt.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bélyegen is megörökítették az űrrepülését. Viselheti az űrhajós jelvényt. Kétszer kapta meg a Szovjetunió Hőse kitüntetést. Megkapta a Lenin-rendet. A Holdon krátert neveztek el róla Volkov-kráter néven. Moszkvában utcát neveztek el róla.

Fia, Szergej Alekszandrovics Volkov az első második generációs orosz űrhajós, aki két alkalommal repült a világűrben.

Repülései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

(zárójelben a repülés ideje)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Magyarul megjelent önéletrajza: Vlagyiszlav Volkov: A csillagok felé. Egy űrhajós naplójából. Kárpáti–Madách–Móra, Uzsgorod–Bratislava–Budapest, 1975, ISBN 9631102688