Vita:Spiró György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
P literature.svg Ez a szócikk témája miatt az Irodalmi műhelyek érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Irodalmi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index


Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Helyesírás[szerkesztés]

  • Kedves András bár átírtad, továbbra is – szokatlansága ellenére – a „külpolitikaiújságíró-gyakornok” kifejezést tartom a nyelvtani szabályoknak megfelelőnek, szemben a „külpolitikai újságíró-gyakornok” írásmóddal. Citáljak az AkH-ból, kimegyünk a kocsma elé vagy megkérdezzük Adam78-at? – Váradi Zsolt 2005. október 26., 08:32 (CEST)
Amúgy legjobb volna „külpolitikával foglalkozó újságíró-gyakornok” jellegűvé alakítani. – Váradi Zsolt 2005. október 26., 08:35 (CEST)
Nem vagyok szakértője az összetett szavaknak. Ránézésre hülyén néz ki. (Az én szememben; tudván tudva, hogy a helyesírás nem szemészeti kérdés). OsvátA. 2005. október 26., 08:42 (CEST)
Én sem szakértek, de a követendő forma egy izgalmas szellemi eltévelyedés 8) Nos, mi legyen a foglalkozásnév? Spirológus? – Váradi Zsolt 2005. október 26., 08:58 (CEST).
Tegnap találkoztam a Spiróval egy Pozsonyi úti étteremben. Egyedül ült egy asztalnál és ezen töprengett hosszan. OsvátA. 2005. október 26., 09:06 (CEST)

Szerencsenmosdató szócikk[szerkesztés]

Hazaáruló gazember ez a Spiró, ő írta a "szarban úszó mélymagyarokról" szóló hírhedt propaganda-verset 1984-ben az MSZMP KB megrendelésére. Erről persze mélyen hallgat a wikipédia! 82.131.210.162 (vita) 2009. március 28., 10:12 (CET)

Még jó hogy csak Szerencsen mosdatják ! – Tamba 2009. március 28., 10:26 (CET)
Az MSzMP KB nem mer a Spirótól verset rendelni, mert megkapja. OsvátA Palackposta 2009. március 28., 10:51 (CET)

Erről van szó[szerkesztés]

Néhanap bemásolgatja valaki a szócikkbe. Akkor legyen itt:

Jönnek a dúlt-keblű mélymagyarok megint,
fűzfapoéták, fűfarajongók, jönnek a szarból,
csönd van. Senki se pisszen. Alantról
kevéske hűlt költő csontujja int.
Ó, ha gyilkolni szabadna újra,
csámcsogva, hersegve szívnák a vért -
miért is? ki tudja. Trianonért? -
mered pár utcanév pici csontujja.
Ez olyan klíma: itt folyton beborul,
ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen,
hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél,
és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek,
hogy bebizonyítsuk:
nemcsak a szemetek tudnak magyarul.
(1984, forrás: Mozgó Világ)
OsvátA Palackposta

Igen, én másolgatom be és be is fogom, mint ahogy az összes költőnél szerepelnek művek. Ez pedig Spiró megítélésének sarkköve lett, és mindenfajta minősítés helyett álljon itt a szövege. (Kelemen Miklós Tas)

Kedves Tas! Az Ikszeket is olvastad? Az is egy kő, egy másik sarkon. OsvátA Palackposta 2009. május 7., 08:11 (CEST)

Kedves OsvátA! Nem különösebben érdekel Spiró munkássága. Nem olvastam azt a művét. KMT

Ez különösen érdekel, az nem különösebben, hogy is van ez? :-)Tomeczek Coat of arms of Poland.png Słucham! 2009. május 7., 17:23 (CEST)

Egyes magyarok a fenti versért, egyes lengyelek az említett regényért utálják a szerzőt. És akkor mi van? Mindenki azt utál, akit akar. Nem muszáj közhírré tenni. (Nem vagyok köztük). OsvátA Palackposta 2009. május 7., 18:57 (CEST)

No igen, ez tényleg így van. Én mindenesetre magyarként és lengyelként is szeretem Az Ikszeket. – Tomeczek Coat of arms of Poland.png Słucham! 2009. május 7., 20:16 (CEST)

Nem értelek Tomaczek. Én nem írtam be, hogy ki utálja, csak a művet. Mi ezzel a baj? – Kelemen Miklós Tas vita 2009. május 7., 23:59 (CEST)

Hát azzal egész konkrétan az, hogy szerzői jogokat sért. – Tomeczek Coat of arms of Poland.png Słucham! 2009. május 8., 10:14 (CEST)

Galgóczy Árpád[szerkesztés]

Sokaknak, érvelés helyett!

Én Spíró György laudációja alapján figyeltem fel a Gulágot megjárt műfordítóra és írtam szócikket róla. A vitába nem szeretnék beszállni. Csak filózom mit szólna a 2009-ben Magyarországon történtekhez: Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, Ady Endre, József Attila és még sorolhatnám... Kispados vita 2009. május 9., 23:08 (CEST)

Etnicitása[szerkesztés]

Miért hívja őt a szócikk magyarnak, mindenféle pontosítás nélkül? Spiró zsidó származású és ezt ugyanúgy fel kell tüntetni, mintha egy sváb vagy ruszin magyar íróról cikkeznénk! 82.131.210.162 (vita) 2009. május 11., 10:42 (CEST)

Ez érdekes lenne. Félve írom és akkor ugyanígy kell eljárni Petőfi, József Attila vagy Csurka esetében is. Már csak ez hiányzik, hogy ezután kutakodjunk. – Kispados vita 2009. május 11., 13:17 (CEST)

Már bocs, de hülyeség. Persze, hogy magyar, viszont a származását nem tudom, miért szégyelli. Petőfinél, Józsefnél, Radnótinál is minden 8 általánost végzett tudja a származását, vallását. És? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.0.34.201 (vitalap | szerkesztései)

Vajon miért érzem úgy, hogy ha nem „szégyellné”, akkor az lenne a probléma, hogy „hivalkodik vele”…? – Tomeczek Coat of arms of Poland.png Słucham! 2009. május 12., 16:03 (CEST)

Magyar szokás, hogy magyarnak nevezünk mindenkit, aki életében egyszer hallott a lecsóról... de egy 1892-ben, székelyföldről kivándorolt kivándorolt üknagyapa után már biztosan magyar jelzővel illetjük. Megfordítani is ugyanakkora butaság, azért mert valaki izraelita családból származik, még lehet magyarabb sok melldöngetőnél. (Jelen esetben nem állítok semmit, csak lehetőséget vázolok.) Ha valaki Izraelből vándorolt be, az természetesen megemlítendő, de ha nem kimondottan a származási kultúrkörnyezetről vagy vallásról van szó, szerintem nem súlyos mulasztás. Hogy Spiró György szégyelli-e nem tudom, ha fontosnak tartaná, biztosan szólna róla, én a faji vonatkozások bántó hangsúlyán vagyok meglepődve. Hogy nem mindenki büszke rá hogy ő is magyar, magánügy, akinek nem tetszik keressen egy félreeső sarkot és birkózzon meg a problémájával egyedül! Stewe Spinning wheel throbber.gif Feedback 2009. május 12., 16:12 (CEST)