Vita:Leung Ting Wing Tsun

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
P Discobolus.png Ez a szócikk témája miatt a Sportműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Mdonci (vita), értékelés dátuma: 2009. január 10.
Sport témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Idézet a szócikkből: "Azóta a Wing Tsun, WT a Leung Ting által vezetett Leung Ting Wing Tsun szervezetnek a védjegye." Ez alapján olyan személyeknek, akik nem tevékenykednek Leung Ting szervezetében, a "Leung Ting Wing Tsun" szócikkben nem kellene szerepelniük. Ha van egy márkanév, egy szervezet, amiről írunk, de vannak, akik ezt elhagyják, megváltoztatják(!), gyakorlatilag felmondanak, vagy elküldik őket a szervezetből, értelemszerű hogy lehetnek rossz véleménnyel (mely kizárólag az ő véleményük), ám ennek nincs helye a szócikkben. Ha elmegy 1 ember az 1000-ből, annak az 1 embernek a szavai, véleménye nem helyénvaló a szócikkben. A szócikk Leung Ting Nagymester szervezetéről szól (melyben ismertetésre kerül a Wing Tsun is, hogy a Leung Ting WingTsun megértésre kerülhessen. --Kicsi-Chi vita 2013. július 5., 08:44 (CEST)


Csak szólok: a Wing Chun szócikk alatt egyetlen szó sincs már rendszerekről, akkor ide minek? EBMAS, Öt Elem már rég nem Leung Ting Nagymester irányítása alatt lévő iskolák, szóval semmi keresnivalójuk egy Leung Ting Wing Tsunnal foglalkozó szócikkben. Nota bene: a Mercedes oldalán sincs Volvókról szó... VolvexGlobator vita 2013. július 7., 01:27 (CEST)

Öntudatos akadémiaiátíráshívők, ennek a nevébe miért nem köttök bele, he??? - Gaja  2007. május 24., 23:43 (CEST)

Hazugságok (Gyalázkodás, becsületsértés) elkerülése[szerkesztés]

Szomorúan vettem észre, hogy ezt és a "Máday Norbert" szócikket is rendszeresen átírják gyalázkodó hazugságokkal. Ezentúl itt leszek és figyelem. Ígérem, ezentúl profibb szerkesztő leszek, az összefoglalóban mindig indokolni fogom - ha kell, Leung Ting Nagymester tankönyveinek oldalszámainak hivatkozásaival - állításaim helyességét. A Magyar Wing Tsun Egyesület kész jogi lépéseket tenni az ilyen becsületsértések ellen. Én 8 éve gyakorlom a Wing Tsun kung fut, nem ártottam senkinek. 50 tanítványom van, Dai Si-Hing Szabó Ferenc is közvetlenül tanított haláláig. Én készítem a wingtsunmagazin.hu oldalt is. Szóval szerintem nem vagyok rossz ember, megráz, hogy emberek a wikit használják gyalázkodó hazugságokra. Vitalapokon igyekszem majd minden állítást megvédeni, nyitott vagyok tárgyalásra, érvényt adok ellenvéleményeknek, ha azok valós alapokon nyugszanak. Vitázni a vitalapon kell, nem a szócikkben! Szerintem! Üdvözlettel, Tóth Gábor - --Kicsi-Chi vita 2011. március 3., 08:47 (CET)

Igen, ezt nagyon jól látod, vitázni a vitalapon kell, nem a szócikkben. Ezért is magyarázd el, kérlek, hogy melyik mondatok voltak gyalázkodók. – Kristianoüzenet 2011. március 3., 14:00 (CET)
Mégsem, hagyjunk inkább, nem hiszem, hogy vezetne valahova. – Kristianoüzenet 2011. március 3., 14:07 (CET)
Egyszerű a kérdés. A megoldás az, ami az egész Wikipédiára vonatkozik: Az állításokat megbízható, független, semleges forrásokkal kell alátámasztani. Amihez ez megvan az marad a szócikkben, amihez nincs az nem marad. Így nincs vita. Hungarikusz Firkász Nuvola apps ksig.png Ide írkássz! 2011. március 3., 14:10 (CET)
Egyetértek. – Kristianoüzenet 2011. március 3., 14:13 (CET)
Én is egyetértek. Ez alapján:
  • A "10-es alakú állás" tévedés, az nem az alapállás, hanem egy lépésnek a neve. Sap Chi Gerk. Az alapállás az Kettes Alakú Befelé Fordított Állás. Forrás: Siu Nim Tao könyv, írta Leung Ting, az alapállásról szóló rész, de benne van a Wing Tsun Kuen I-ben és a Dinamikus Wing Tsun Kuen-ben is.
  • A vizsgákra vonatkozó rész az konkrétan becsületsértő és megalapozatlan.
"A vizsga-minősítéseket a rendszeresen szervezett szemináriumokon lehet megszerezni, a szemináriumi díj és a vizsgadíj befizetése fejében, illetve az öltözet és a fokozatjel megvásárlásával, egyes alkalmakkor pedig a vizsga-feladatok bemutatásával."

-> Ezt átírtam. Igenis van lehetőség hogy valaki vizsgázzon hivatalos uniformis nélkül, de 1-2 év gyakorlás után elvárt hogy legyen ruházat. Nem kell ezt ragozni szerintem, ha nem várjuk el, akkor senkitől sem várhatjuk el, akkor meg csorda leszünk nem kung fu klub. "Egyes alkalmakkor?" -> Ez is becsületsértő, mintha pénzért diplomát adnánk! Nem nem nem és nem! Egyébiránt az uniformis segíti a mozgást - egyébiránt (nadrág, cipő).

"Utóbbi esetben a vizsgák viszonylag egyszerűek" -> Aki ezt írta kezdő szintig jutott gondolom. Értelemszerű hogy elvárt, hogy magasabb fokozatokra (1 év után mondjuk) már legyen uniformisa az embernek, ha bejön a tv, újság, nézzünk már ki valahogy. Aki ennek sokalja az árát, az biztosan nem vesz magának néha egy utcai pólót, nadrágot, stb. Ennek itt semmi köze a wiki tárgyilagos leírásához. A vizsgán MINDIG kell formagyakorlat, párosgyakorlat, elmélet. Vizsgabiztos vagyok, kell más forrás? Leung Ting Wing Tsun Kuen II című könyv jó lesz? Ott van benne. Meg a hivatalos, nyomtatott oktatási segédletemben is.
  • A magázódásról: Az hogy ez kötelező lenne? Vicc, ez megintcsak lejáratós szöveg. A főiskolán talán tegezed a tanárodat? Nekem természetes hogy magázom a mestereimet, életkor szerint. Van akit tegezek. Nagy ügy. Pont úgy van ez mint a munkahelyeken, iskolákon, sehol nincs máshol. Hallottam már idős tanítványt tegezni Si-Fut és Si-Fu semmit sem szólt rá. Az erre vonatkozó átírási kérésemet ezzel indoklom. --Kicsi-Chi vita 2011. március 3., 15:50 (CET)

Folyt. köv... Nem véletlenül írtam át amit átírtam. --Kicsi-Chi vita 2011. március 3., 15:40 (CET)

Köszönöm! Látom elfogadásra került! - Javítás, rosszul néztem, mindig pórul járok a két füllel. Nincs elfogadva még. --Kicsi-Chi vita 2011. március 3., 15:45 (CET) - Akkor nfolytatnom kell a listát, a szócikket szívesen bővítem valódi tényekkel, még az oldalszámokat is hajlandó vagyok megjelölni. A mestereim tanításainál majd odaírom, hogy mondta: Máday Norbert Si-Fu, vagy Leung Ting Nagymester, akinek eddig 7 szemináriumán voltam szerintem, nem számolom. Köszönöm még egyszer! Folyamat figyelem az oldalakat, ha egyet nem értés van, állok rendelkezésre itt a vitalapon én is és a Magyar Wing Tsun Egyesület teljes vezetősége is. Erre felhatalmazásom van, az Egyesületet képviselem itt - és a Wing Tsunt, természetesen. Köszönöm Hungarikusz Firkász! Őszintén!

--Kicsi-Chi vita 2011. március 3., 15:44 (CET)

Kiejtések[szerkesztés]

Kedves 92.40.108.181! Azt ne felejtsd el, hogy ha kínaiul mondunk valamit, vagy ha a pinjin-t a magyar fonetika szerint ejtjük ki, az két különböző dolg: nem jelenti azt, hogy a kínai kiejtés helytelen, és a magyar kiejtés a helyes. Hidd el, hogy a kínaiak jobban tudnak kínaiul, mint mi. Tehát a kínai kiejtést ne javítsd át a magyar fonetika szerinti vagy az angol fonetika szerinti helytelen kiejtésre. A Pinjin nem erre való, hanem arra, hogy a kínai kiejtést tanítsa! (Vagy legalább magyarázd meg, hogy miért tetted!) Üdv – Kristiano vita 2008. december 3., 12:27 (CET)

Kedves Teemah, beírtad a sablont; hol találom a kantoni (cantonese) kínai kifejezések magyar és pinjin átírását? Üdv – Kristiano vita 2009. augusztus 21., 08:23 (CEST)

Átnevezés[szerkesztés]

Kedves ELVe, mit jelent az, hogy kiderült, hogy a pali önkényesen ts-re változtatta a ch-t? Legalább annyira önkényes, mint ahogy téged a szüleid önkényesen elneveztek. Ez bűn, szerinted? Üdv – Kristiano vita 2009. október 7., 19:15 (CEST)

Ne hülyéskedjünk már! Ez a cikk miért bedolgozandó a Ving Csun-ba? Ez egy külön harcművészet leírása. Gondolom, az Aikidót sem dolgozzuk be a Dzsúdóba. Vagy igen! – Kristianoüzenet 2010. április 30., 08:49 (CEST)

Az aikidó és a dzsúdzsucu nem tartalmazza egymás nevét, különálló küzdőrendszerek, itt meg leginkább egyvalami elágazásairól van szó. De nem bánom, legyen ennek külön szócikke, viszont ahhoz ragaszkodnék, ha szabad, hogy akkor ebben minden említésnél a Leung Ting Wing Tsun mint olyan szerepeljen, és ne a Wing Tsun, mert ez utóbbiról szól a Ving Csun. Vagy netán a Wing Tsun is más, mint a Ving Csun? – Pagonyfoxhole 2010. április 30., 14:57 (CEST)
Igen, erről van szó :) A Wing Tsun a Leung Ting Wing Tsun rövidítése, ez benne is van a cikkben. – Kristianoüzenet 2010. április 30., 16:09 (CEST)

Ez így biztos nem stimmel, az előtagok valamiféle jelző, a ving csun változatát alkotják? BennóPffffft-kalpagos.gifiroda 2010. augusztus 28., 19:00 (CEST)

Hogy a fenébe ne stimmelne! Értesz hozzá esetleg? Mert én igen, és a világon még vagy egymillió ember is, aki az iskola tagja. Kristianoüzenet 2010. augusztus 28., 20:08 (CEST)
Melyik iskola tagja vagy Kristiano, megkérdezhetem? Köszönöm! (Hozzáfűzném, hogy igen, Leung Ting Wing Tsun, ez helyes. De Kristiano, mi lesz velünk 200 év múlva? Wing Tsun és Leung Ting Wing Tsun, egyben jár, de azért ezen gondolkodj el. --Kicsi-Chi vita 2011. március 3., 15:53 (CET)

Reklám?[szerkesztés]

Üdv mindenkinek, olvasgatom pár hete ezt a leírást, de nem értem, hogy mit keres itt egy tisztán wingtsun-os honlapokra és könyvekre alapozó reklámhonlap. Az egész wingtsunosdi egy erősen torz elméleti anyagra alapoz, egy kétes hírű iskolára; rendben van ez így a wikipédián? Jó napot! Kisbuddha.

Üdv! Nem tudom, – azonkívül, hogy egy Wing Tsun-ról szóló szócikk, Wing Tsun-os oldalakat használ forrásnak, – mit látsz benne reklámnak? Gondolom egy szakácskönyvből nem lehetne a témáról információkat szerezni. Nem buzdít vásárlása, illetve jelen esetben csatlakozásra. Azt pedig, hogy „erősen torz elméleti anyagra alapoz, egy kétes hírű iskolára”, alá kéne támasztani forrásokkal, hogy mitől torz és mitől kétes hírű, mert az, hogy valamire rásütöd ezeket, az egyrészt, egyenlőre csak a Te véleményed, másrészt pedig az ilyen állítást be is kell bizonyítani, ugyanis ha anélkül kijelented azt, hogy kétes hírű, az már hírnév rontásnak is minősülhet. Hungarikusz Firkász Nuvola apps ksig.png Ide írkássz! 2011. március 6., 11:35 (CET)
A "Wing Tsun", így leírva jogilag valóban egy levédett márkanév, tulajdonosa Prof. Dr. Leung Ting. Szerintem az nyelvi vita, hogy hogyan kell ezt kínai nyelvről magyarra leírni. Ismerek olyan haladó tanítványt aki a mai napig is Vincsungnak mondja, mégis nagyon szeretni való, jó ember, senki sem bántja érte. Tény, hogy az eltérő írásmódok mögött mindig egy másik ember vezette egyesület, kung fu közösség áll, gondolhatóan nem mindig aktív kínai gyökerekkel. Yip Man / Ip Man Nagymesterből csak egy volt. Egyébként az ő neve is jó példa, ugyanarról a személyről beszélünk akárhogyan írjuk a nevét.
Ha egy szemében nagy bölcsességet sugárzó idős néni elkezdi a jókorára nőtt almafáiról fölösleggé vált gyümölcsöket piacra hordani, alighanem neki is kezdődik a kemény piacgazdaság. Még jó, ha jó almái vannak, akkor a jó hírnév segít.
--Kicsi-Chi vita 2011. március 7., 09:21 (CET)
Természetesen, megfelelő csoportba szedve megjelenhet itt akármilyen link, aminek köze van a Wing Tsunhoz. A Leung Ting Wing Tsunhoz. Merthogy erről szól a szócikk. De megnézem mi van a Wing Chun szócikken, aztán valamit kitalálunk együtt, mi a legjobb a felhasználóknak. --Kicsi-Chi vita 2011. március 7., 09:34 (CET)

Témában jártas személy[szerkesztés]

„Ezt a szócikket egy, a témában jártas személynek vagy szakértőnek át kellene olvasnia, ellenőriznie a szövegét, tartalmát – részletek a cikk vitalapján.” A szócikket egy témában jártas személy, mondhatni szakértő írta, részletesen kidolgozva. Majd egy másik, szintén a témában jártas személy, mondhatni szakértő, alaposan átdolgozta. Ez a sablon teljesen fölösleges itt. – Kristianosms 2011. március 8., 08:50 (CET)

Nem fölösleges az. Jelenleg is úgy tűnik, hogy a kisbuddha nevű ember is vitázni akar, szóval ha van miről vitázni, akkor itt tegyük meg, ne a szóciket rondítsuk. Persze oda is lehet írni, aztán majd itt megvitatjuk jóváhagyás előtt, után, stb...

--Kicsi-Chi vita 2011. március 8., 09:23 (CET)

A Leung Ting Wing Tsun és más stílusok[szerkesztés]

Mivel forrásmegjelölést kértek erre a részre: "Ezek az iskolák – többnyire – csupán néhány dologban képviselnek eltérő koncepciót, bár van köztük Fülöp-szigeteki botvívással, box-szal vagy éppen Jeet Kune Do-val vegyített módszer is. Napjainkban a legnépszerűbb és legszélesebb körben gyakorolt stílus közülük a Leung Ting Wing Tsun[forrás?]." - Ezt írjuk át erre: "Ezek az iskolák - hol kevésbé, hol már alapjaikban is - eltérő technikai, filozófiai, tanításai koncepcióval rendelkeznek. Van, ahol botvívással, box-szal vagy más stílussal keverik. A Leung Ting Wing Tsun magyarországi hivatalos szövetségében, a Magyar Wing Tsun Egyesületben ilyen keveredés nincs, Leung Ting Nagymester tanításai, útmutatásai az irányadók." --Kicsi-Chi vita 2011. március 8., 09:30 (CET) Meg a többi ilyennél is, az Egyesület méretére kérsz forrást. Erre forrásként megjelölöm a "20 éve Budapesten, 25 éve Magyarországon" című DVD kiadányunkat, ami a jubileumi szemináriumon készült, jóval több mint 500 fő van jelen, a videón is láthatóan. Tud más kung fu egyesület ilyet mutatni? - A béke érdekében szerintem vegyük ki hogy a legnagyobb. Aki rámegy a honlapokra úgyis talál néhány videót, meg szeminárium képet, hogy Leung Ting Nagymester szemináriumán is simán vagyunk többszázan. --Kicsi-Chi vita 2011. március 8., 09:34 (CET)

Átírtam semlegesre, meg pontosítottam itt-ott. Van még mit csinálni benne, az biztos. - --Kicsi-Chi vita 2011. március 8., 09:50 (CET)

Az erő megfelelő mértékű (ez mit jelent?) használata.[szerkesztés]

Üdv! A fenti mondatot a szócikkben találtam. Sajnos forrást most nem tudok belinkelni, de több helyen hiányzik így is; de megpróbálom kicsit részletesen leírni. Valaki rövidítse le ha egyetért és van kedve! Szóval szerintem ez azt jelenti, hogy a WingTsun gyakorlója - a rendszeres gyakorlással - tisztában van a saját és az ellenfele erejével pl egy támadás-ellentámadás találkozásakor. Például amikor két kar találkozik és mindegyik át akar jutni a másik térfelére.. Lesz egy (vagy több) kritikus pont amikor érezni kell. Ha sokkal nagyobb erőt érzek a másik személytől mint amit kényelmesen és gyorsan tudok frontálisan blokkolni akkor inkább elfordulok (vagy akár ki is csosszanok) a támadás irányából kissé és nem kezdek el mégnagyobb erőt beleadni ami már lelassítana és merevvé tenne. Hagyom inkább az ellenfelet, hogy vigye tovább a saját lendülete és a kialakult új helyzetben már sokkal kisebb erővel tudok akár gyenge pontokra támadni. Ez lényegében ugyanaz mint a szócikkben feljebb található mondat: "A gyakorló nem erővel akar győzni, hanem olyan technikák alkalmazása által, mely a gyenge pontok támadását és a gyorsaságot célozza meg." Másik értelmezése - és ami viszont hiányzik - talán a védések energiatakarékossága. Az, hogy nem viszek több erőt egy eltoló mozdulatba mint ami feltétlen szükséges, így időt és energiát nyerek.