Vita:Hónap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Automate planétaire de Huygens.jpg Ez a szócikk témája miatt a Csillagászati műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Misibacsi (vita), értékelés dátuma: 2009. június 27.
Csillagászati szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Most már úgy látom, sajnos én leszek itt a megmondóember, mert a hivatalos operátor, Grin csak néha néz be. Szóval nem tudom, érdekel-e, de a „hónap” cikk lesz, ha iyen szellemben folytatod, a Magyar Wikipédia egyik büszkesége. Gubb 2004. augusztus 6., 21:35 (CEST)

Julianus[szerkesztés]

OK. Legyen, bár szvsz a másik jobb. -- kgyt 2005. szeptember 4., 13:57 (CEST)

lektor sablon[szerkesztés]

a hónapnevek táblázatát ki kellene egészíteni egy fejléccel, hogy lehessen tudni, melyik oszlopban mi van, továbbá a két táblázat közül az egyik felesleges. misibacsi*üzenet 2010. január 6., 09:07 (CET)

Ősi magyar naptár[szerkesztés]

Ez megvan? [1]

Az „Ősi magyar naptár” fejezetet mint duplikátumot kivettem, mert a hónapnevek az előtte lévő táblázatban is szerepelnek már, a néhánysoros bevezető pedig nem hoz semmilyen forrást vagy dokumentációt. (Lásd a minden szerkesztői oldal alján szereplő üzenetet: „Csak ellenőrizhető információkat írj, és nevezd meg a forrásaidat.”)

Anomalisztikus hónap[szerkesztés]

A bekezdést nehezen értelmezhetőnek, kissé nyakatekertnek gondoltam, ezért átfogalmaztam. Az alábbi mondat „Ez alatt az idő alatt a Hold látszólagos átmérője is változik, így az anomalisztikus hónapnak van némi szerepe a holdfogyatkozások előrejelzésében, amelyek időtartama és kiterjedése éppen a Hold látszólagos átmérőjétől függ.” ugyan igaz, de az anomalisztikus hónap hosszával kapcsolatban érdektelen, ezért elhagytam. – Porrima vita 2010. április 9., 00:09 (CEST)

Arató hold[szerkesztés]

Egy cikket olvastam [2], Aratóholdnak nevezi a Szeptembert, A Wikipédiában sem találtam és a böngészőben is egy érdemi találatot ismertem fel a pogány elnevezésekkel és leírásokkal, már többször kiszerkesztettem a Holdfény lapot piszkozatban, mint fényt, ami Nap és Hold szögű és.., de egyszerűen nem ment, szerkesztés közben elveszett a tartalom, így amikor a hónapok neveit is már beleakartam szerkeszteni idetaláltam.

Hasznosítható? [3], Van Szuperhold is, bár az a holdfény lapra illett volna.., innen fakad, azóta már láttam. Üdv. Törzsök János vita 2019. szeptember 11., 19:42 (CEST)

Nem jól olvastad, ennek a babonának semmi köze a "hónap" szócikkhez, mivel ha jól értem, egyetlen napról van szó, 2019. szeptember 13-áról.
Ahogy sejtetni engeded, ez egy angolszász eredetű elnevezés lehet, bizonyára ezért nem találtál magyar nyelvű infót róla.
Az "aratás"-hoz mint mezőgazdasági tevékenységhez semmi köze sem lehet, mivel az nem 20 évente aktuális.
A hozzászólásaidat mindig a lap alján kezdd el, ha új témáról írsz. misibacsi*üzenet 2019. szeptember 11., 20:42 (CEST)
Keresd meg a "Harvest Moon"-t az angol wikipédián, abból csinált a magyar sajtó Aratóholdat, mert angolul sem tudnak. Magyarul semmiképpen sem Aratóhold, mert szeptemberben nem aratunk. Legfeljebb szüreti telehold, ha már mindenképpen le akarjuk fordítani. Egyébként, mint az idézett angol szócikk is mutatja, a "Harvest Moon" = Szüreti telehold az őszi napéjegyenlőséghez legközelebbi telehold neve az angolszász kulturában.– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Dr. Csizmadia Szilárd (vitalap | szerkesztései) 2019. szeptember 17., 07:21‎