Vita:Emberi zsírból készült szappan/Archív01

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

todo

Változtatások

  • átneveztem, az "emberszappan" kifejezést csak a holokauszttagadók használják, ráadásul úgy hangzik, mint valami idióta képregényhős
  • átszövegezés, sok-sok új részlet és forrás
  • különválasztottam a legendát és a tényleges kísétletet, ami eléggé össze volt kavarodva.
  • Rudolf Spannernek köze nem volt semmiféle szappangyárhoz.
  • a nürnbergi idézetet kivettem. Minimum egész mondatokat idézzünk, ne ilyen kibelezetteket (és ha közvetlen forrásból, ha már fenn van a teljes peranyag a neten). Egyébként sem volt sok funkciója a szövegben.
  • Wiesenthalt kivettem. A hivatkozásokban nem volt évszám (meg egyáltalán normális forrásmegjelölés), de máshonnan úgy vettem ki, 47 körül beszélt a szappanról. Akkor még rengetegen hittek benne, nincs sok okunk éppen őt kiemelni.

--TgrvitaIRCWPPR 2007. szeptember 1., 15:05 (CEST)

Szappan a temetőben

Robert Faurisson (revizionista) itt a következőkről tudósít:

„Après la guerre, des morceaux de "savon juif" furent enterrés dans des cimetières juifs d'Europe ou d'Israel ou montrés dans des expositions: à Polticeni (Roumanie), au cimetière de Haifa, à l'Institut historique de Varsovie, à la "Kaznelson House" du kibboutz des combattants du ghetto en Israel, à l'Institut Yivo de New York, à la cave de l'horreur (Keller des Grauens) au Mont-Sion. Voyez, pour Haifa, un article de Pierre (Weil) Joffroy dans Paris-Match, 3 novembre 1956, p. 93 et, pour le reste, les sources citées par Ditlieb Felderer dans Bible Researcher, Revisionist History, octobre 1979, p. 1. Une pierre tombale porte l'inscription suivante en hébreu et en anglais:

»Ci-gisent des morceaux de savon faits de la chair et du sang de nos frères que les barbares nazis ont inhumainement torturés à mort dans les années 1939-1945 (White Power, nov.-déc. 1980, p.11).« 

Simon Wiesenthal a raconté en détail l'histoire des morceaux de savon enterrés au cimetière de Polticeni. Il dit qu'avaient été recueillis tous les savons portant l'inscription "RIF", entendue comme étant le sigle de Rein Juedisches Fett, soit: pur savon juif (voyez: Simon Wiesenthal, "RIF", Der Neue Weg, 1946, nº17-18, p. 4-5).

Du savon juif aurait été enterré dans le cimetière de la ville de Sighet, patrie d'Elie Wiesel (voyez The New York Times, 9 décembre 1986, p. A9).”

Talán érdekes adalék lehet --Villanueva 2007. szeptember 1., 19:34 (CEST)

Már annak, aki tud franciául :-) A RIF feliratú szappanok mindenesetre, mint az a cikkből is kiderül, teljesen hétköznapiak voltak. --TgrvitaIRCWPPR 2007. szeptember 1., 19:36 (CEST)

Sajnos nem találtam angol változatot, a lényege, hogy a háború után a begyűjtött „RIF” feliratú szappanokat különböző zsidó temetőkben helyezték „örök nyugalomra”. --Villanueva 2007. szeptember 1., 21:01 (CEST)

Pl. itt van egy hasonló sztori angolul (némileg kizsigerelve; az eredeti fizetős). --TgrvitaIRCWPPR 2007. szeptember 1., 21:10 (CEST)

Cenzúrázott részek, visszanevezés

Javaslom visszaállítani az én változatomból ok és érv nélkül kihúzott, átírt, megcsonkított részeket, nevezetesen Simon Wiesenthal hazugságait, meg a Szovjetunió véleményét. Az érintett változat itt olvasható: 2007. augusztus 28., 13:09.

Tgr, azt írod, hogy az „emberszappan” kifejezést csak a holokausztrevizionisták (a te téves olvasatodban: holokauszttagadók) használják. Mégis ezt a változatot javaslom, szerintem ismertebb, illetve könnyebb így rátalálni a szócikkre. Egyébként meg az állításod mellé valami forrást is mutathatnál. Miért csak a holokausztkétkedők hívnák így, hiszen ez logikus is? Az anyagnév ember, a jelzett szó szappan: lesz belőle emberszappan. (Vagyis nem lesz, de kitalálták, hogy lehetne.) – Blogadmin vita 2008. április 4., 16:35 (CEST)

  • Wiesenthal és a SZU kérdésére térjunk vissza, miután sikerült megtalálnod a szerinted nemlétező érveket (annyit segítek, hogy ezen az oldalon vannak).
  • Emberszappanra a duplázásokat leszámítva 29 találatot ad a gugli, ebből közel a fele a Wikipédia valamilyen formában, a maradék különféle szélsőjobbos oldalak (freepress-freespeech, reakcio.blogspot.com, L88, Der Stürmer stb.) illetve fórumkommentek.
  • Komolyabb források zsidókból vagy zsidó zsírból készült szappannak hívják (nézd meg pl. a cikkben levőket), ezt követtem, de mivel a cikk egyszerre foglalkozik a zsidók zsírjából készült szappan legendájával, és a tényleges szappankészítéssel, amihez viszont nem kifejezetten zsidó holttesteket használtak, emberi zsírból készültet írtam helyette.
  • Miért is könnyebb így rátalálni?

TgrvitaIRCWPPR 2008. április 4., 21:23 (CEST)


Gyalázat

Ez egy gyalázat, nem pedig "jól használható" szócikk. A nácik csak néhány ember holttestéből készítettek szappant, mert tovább nem jutottak/nem találták gazdaságosnak/akármi. Mennyiben mérsékli ez a bűnt, ha igaz is? Nem bizonyítható, hogy zsidók voltak a halottak. Valóban, lehet hogy csak kommunisták, melegek, cigányok. És? így már rendben van? Mégis, mire akarták alapozni a tömegtermelést? Az elhunyt civilekre, a német katonák holttesteire, vagy a haláltáborokra?– Szilas vitalapom 2008. július 24., 18:37 (CEST)

Ha a cikkel van bajod, akkor légy szíves, próbáld meg koherensebben megfogalmazni, mi az, mert nem igazán érthető. Ha nem, akkor a véleményed kifejtéséhez keress fel egy fórumot vagy blogot – a Wikipédia vitalapjai nem általános véleménynyilvánításra szolgálnak. – TgrvitaIRCWPPR 2008. július 24., 21:52 (CEST)

Mivel nem lehet gazdaságosan hullából szappant csinálni, nem is csináltak. A szemét Wiesenthal bácsi hazudta ezt. Senkiből. Lehet fölháborodni, de nem kell. – Blogadmin vita 2008. július 25., 16:47 (CEST)
Azért remélhetem, hogy mielőtt negyedszer is valótlanságokat írnál a szócikkbe, elolvasod majd? – TgrvitaIRCWPPR 2008. július 25., 17:45 (CEST)

Emberi eredetű szappanra lehet licitálni!

[1]

Piskóta vita 2010. március 31., 16:28 (CEST)

Aminek abszolúte vitatott az eredete... L András 2010. március 31., 21:23 (CEST)

Nem annyira vitatott, mint inkább nyilvánvaló csalás. --TgrvitaIRCWPPR 2010. március 31., 21:57 (CEST)