Vita:Egyezményes koordinált világidő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Csillagászati szócikkek (besorolatlan)
Automate planétaire de Huygens.jpg Ez a szócikk témája miatt a Csillagászati műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Csillagászati szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Földrajzi témájú szócikkek (besorolatlan)
Terrestrial globe.svg Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen

Untitled[szerkesztés]

Arra jöttem rá a cikk írása, illetve fordítás közben, hogy az "egyezményes világidő" nem az a fogalom, amiről a cikk szól, a cikk ugyanis az UTC-ről akar szólni (onnan van átirányítva). Ezért átneveztem a lapot az eddigi "egyezményes világidő"-ről "egyezményes koordinált világidő"-re. Viszont az eddig létező átirányítás megmaradt: UTC -> "egyezményes világidő".

Tudna valaki (admin) segíteni abban, hogy ez a fenti átirányítás megszűnjön, és erre az új elnevezésű oldalra mutasson? Tehát erre volna szükség: UTC -> "egyezményes koordinált világidő" misibacsi 2006. augusztus 31., 17:08 (CEST)

Megvan. Legközelebb te is meg tudod csinálni, a Wikipédia:Hogyan használd az átirányítást lap alján le van írva, hogy hogyan lehet. Sok sikert! -- nyenyec  2006. augusztus 31., 17:22 (CEST)

Koordinált világidő[szerkesztés]

Az "egyezményes koordinált világidő" az UTC szó szerinti fordítása, a fogalom magyar nyelven viszont Koordinált világidő néven terjedt el. Ha szakértőileg egyetértetek, át kéne mozgatni erre a címre. :) SyP 2006. augusztus 31., 20:44 (CEST)

Ehhez a részéhez nem tudok hozzászólni, fogalmam sincs, hogy melyik fogalom milyen körben mennyire van elterjedve... Ahogy tovább olvastam az angol cikket, kicsit meg is ijedtem a fogalmaktól, mert nem mindegyiket értem... Ezért én egyelőre maradnék a (lehetőleg) szó szerinti fordításnál (de meg lehet győzni az ellenkezőjéről is :) misibacsi 2006. szeptember 2., 11:07 (CEST)

A csillagászok így használják simán: UT [www.mcse.hu/szakcsoportok/meteorok_2.html] Pedig 2005-ös eseményről van szó, már régóta van UTC. Rákerestem az MCSE honlapon az UTC-re, világidőre Goggle-lal, de nem talált csak UT-t. Világidőnek talán Kulin: Távcső világában olvastam az UT-t. Az UTC-ről nem tudok. Az MTA Konkoly Csill. Kutatóintézet honlapjáról idézek: „GPS műholdakkal szinkronizált nagypontosságú UTC időt...”, szóval itt sem írják magyarul. Ezekután én az UTC-t használnám alapnévnek. -- Árpi (Harp) 2006. szeptember 4., 16:00 (CEST)

Csak az meg ellene megy annak az alapelvnek, hogy bontsuk ki a rövidítéseket :(. A koordinált világidő és az egyezményes világidő kifejezések is viszonylag elterjedtek, az utóbbit a Microsoft használja az operációs rendszereiben. SyP 2006. szeptember 4., 17:50 (CEST)

A csillagászatban én csak a koordinált világidővel találkoztam, Marik Miklós is így tanította az egyetemen, aki a téma egyik legjobb ismerője volt. Az szép dolog a Microsofttól, hogy a világ összes fogalmára saját elnevezéseket és házi szabványokat vezet be, de az idővel kapcsolatos fogalmak terén mégis inkább a csillagászok illetékesek, mint a Microsoft. :-P --Bináris 2006. október 15., 14:03 (CEST)

Amit én gyakorlatból tudok: a kettő nem ugyanazt jelenti, de ugyanazt fejezi ki. Például a koordinált világidőt így jelölik 16:08 UTC (most a mi időzónákban 18:08 van) a világidőt pedig így 16:08 + 02 UT, ahol a + 02 a korrekció. SzDóri 2006. szeptember 4., 18:08 (CEST)

Akkor szerintem maradjon az eredeti elképzelés: UT -> "világidő", UTC -> "egyezményes koordinált világidő" A két fogalom nem ugyanaz, az UT a forrás, ez folytonos, az UTC pedig a civil (és katonai) életben használatos, ebben létezik szökőmásodperc is (ellentétben az UT-vel). Az UT-ről is van cikk, azt is meg fogom csinálni az angol szócikk alapján. Egyelőre még csak az itt található angol szócikkeket olvasgatom (a netet még nem túrtam fel) elég lesz, ha ezt a cikket megjelölöm Forrásnak?

Estleg ezt be lehetne tenni: http://astro.elte.hu/icsip/tajekozodas_az_egen/idoszamitas/koordinalt_vilagido.html Az angol cikkekből át lehet venni 1:1-ben a képeket? misibacsi 2006. szeptember 5., 11:32 (CEST)

Az angol cikkből minden átvehető 1:1-ben! SzDóri 2006. szeptember 6., 15:46 (CEST).

Hadd pontosítsak: általában nem mondható el, hogy „az angol cikkekből át lehet venni 1:1-ben a képeket”, de ez esetben minden kép a Wikimedia Commons-ban van, azaz minden wikiben szabadon felhasználható. SyP 2006. szeptember 6., 16:36 (CEST)

Julián Dátum[szerkesztés]

A Julián dátum és a Julián naptár más-más fogalom! (Dóri biztos érti amit gagyogok :) Mozo 2006. szeptember 27., 21:32 (CEST)

Igen, itt tényleg a Julián-dátum a helyes. Julián-naptárat a mai csillagászok nem használnak. – Bináris 2006. október 15., 14:00 (CEST)

Kérdések[szerkesztés]

  • 1. Ki tudja, milyen szerepe van a lakihegyi rádióadónak az időszinkronizáló jelek terjesztésében? Tudomásom szerint ez folyamatos, de havonta egyszer leállítják; akkor, amikor karbantartás miatt átveszi a solti nagyadó szerepét.
  • 2. Tudomásom szerint a GPS rendszerben folytonosan múlik az idő, nem követi a szökőmásodperceket, ezért kb. 11 másodperccel eltér az órája az UTC-től. Ebből a felhasználó semmit sem vesz észre, mert minden GPS helymeghatározó készülék korrigálja ezt az eltérést.
Szerintem is így van, de mi a kérdés? misibacsi*üzenet 2009. november 22., 14:16 (CET)
Hát annyi, hogy jót tenne a szócikknek minden hozzáadott információ.
  • 3. Mi a funkciója a prágai időszinkron relének? Azt hiszem, nem rádiófrekvencián, hanem csak interneten szolgáltat szinkronjeleket (stratum 1?)Üdv, JánosZJ vita 2009. november 21., 22:30 (CET)
Nem tudom, milyen "időszinkron relére" gondolsz, és miért emeled ki pont a prágait? Az interneten nagyon sok időszinkron szerver van (Mo.-n is van, a KFKI), de ezek pontossága szerintem elmarad a rádiós szinkrontól, tehát ilyen szempontból azt hiszem, nem egy kategóriában vannak. misibacsi*üzenet 2009. november 22., 14:16 (CET)
Azért hoztam szóba, mert a Prangins-i és a frankfurti messze van; az én készülékemnél néha megszakad a kapcsolat. Jó lenne, ha volna közelebbi adó is erre. És, ha nekem ez a gondom, akkor biztosan van más is, aki ilyesmivel bajlódik. ZJ vita 2009. november 25., 22:14 (CET)