Vita:Csokonai Vitéz Mihály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boekenwurm.JPG A Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ. Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.
P literature.svg Ez a szócikk témája miatt az Irodalmi műhelyek érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Tomázia (vita), értékelés dátuma: 2008. augusztus 30.
Irodalmi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Nuvola apps iconthemes.png
Ebből a szócikkből szerepelt érdekesség a kezdőlapon a következő szöveggel:

Tudtad-e, hogy…

Az iskola,ahol tanult,a pontos neve: Debreceni Református Kollégium. És nem keverendő össze az evangélikus hittel!!

Megjegyzések későbbi javításhoz[szerkesztés]

  • Életrajz még javítandó
  • Művei: hiányzik a pályájának a leírása, verstípusok, költészete jellemzése, újításai
  • Szakirodalom: hiányzik
  • a Szinnyei és Pallas nem elég. Kata 2006. április 30., 13:30 (CEST)

Nyelvezet[szerkesztés]

Az egész cikk nyelvezete régies (roppant tűz, megválasztá, stb.), néha pedig helytelen, át kéne nézni és javítani. Csúnya példa az utóbbira: A szerény ifjú Kazinczy sürgetései ellenére is (akivel 1792 óta levelezett), nem lépett még ekkor ki a nagyközönség elé. Boyli vita 2008. június 15., 14:50 (CEST)

Valóban régies, ami nem feltétlen zavaró, amennyiben egy-egy avitt szót zárójelben mondjuk értelmez a szerző Pl: "Sárospatakot a közvizsgálat előtt hagyta el..." -valamiféle általános vizsgát sejtek a "közvizsgálat" szó mögött. User:Locumtenens 2008. november 24.

Nem értem[szerkesztés]

„Az országgyűlés megnyíltával Pozsonyba ment, ahol heves részt vett a franciák elleni elkeseredésben...

Hogy lehet ilyen mondatot leírni egy enciklopédiában? Nem kéne ehhez a szócikkhez egy korrektor? 84.2.206.251 (vita) 2009. április 16., 12:47 (CEST)

igen, viszont kevés az ember és nehéz minden egyes mondatra odafigyelni az összes cikkben. Ha van kedved javítsd és regisztrálj. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci reci 2009. április 16., 12:51 (CEST)

A megnyíltával szó például a Polgári Törvénykönyvből lehet ismerős mindazoknak, akik már érintettek voltak valamilyen öröklésben:
"Ptk.673. § (1) Az öröklés az örökhagyó halálával nyílik meg. (2) Az örökös az öröklés megnyíltával a hagyatékot, illetőleg annak neki jutó részét vagy meghatározott tárgyát (örökség) – elfogadás vagy bármely más jogcselekmény nélkül – megszerzi." Olyasmi ez, mint például a dolga végeztével.
A heves részt vett furcsa lehet, de ahogy némelyek beszélnek, ahhoz képest én üdítőnek tartom még akkor is, ha régiesnek tűnik, az viszont igaz, hogy nagyon szokatlan. Szerintem az előtalál-t is furcsának találják nagyon sokan, holott ma is használjuk. Az viszont igaz, hogy jó lenne egy szakember, vagy egy olyan szerkesztő, aki "éjjel kettőkor is" helyesen beszél és ír magyarul. (Nem számítom súlyos hibának az elgépelést, az bármikor bárkivel előfordul.) Hadd jegyezzem meg: sem magyartanár, sem jogász nem vagyok. Várom a reagálásokat.
--Ronastudor vita 2009. június 2., 19:10 (CEST)
Szerintem a nyelvezetből elég nyilvánvaló, hogy ezt a szöveget nem Wikipédia-felhasználó írta, hanem egy régi forrás szövege lett "egy-az-egyben kölcsönvéve"...
Ezt például esélyesnek tartom, mint eredeti elektronikus forrást: Vitéz Mihály (1773-1805) iskolánk névadója
Általában nem könnyű kideríteni, hogy mi volt előbb - sokan másolják ezt a Wikipédia oldalt is -, de én valószínűbbnek tartom, hogy egy iskola névadójáról saját erőből elkészített leírást adnak, nem egy Wikipédia szócikket másolnak le. Ebbe a képbe pedig még jobban beleillik, hogy egy nagyon régi - korabeli? - életrajzot használtak fel, meghagyva az eredeti nyelvezetet.
...Közben megtaláltam a hivatkozott Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái. kiadványt a MEK-en, és meg is lett a Csokonay Vitéz Mihály szócikk (belinkeltem), ami tartalmazza az ominózus kifejezéseket...
Tehát a lényeg, hogy a nyelvezet problémáit az adja, hogy egy régi életrajzi leírás bemásolásáról van szó. Ez így, most ahogy van, nem jó. Legalább, - mint szócikket - mai magyar nyelve kéne átültetni valakinek, aki pontosan érti a régi kifejezések értelmét. És persze rá is ér...
--Axelock vita 2013. május 1., 13:43 (CEST)

Budai Ezsaiás[szerkesztés]

A név ebben az esetben hibás. Csokonai tanárának neve Budai Ézsaiás volt, Debrecenben utca is van róla elnevezve. Mint újonc, nem merem kijavítani. – Passerby vita 2009. július 9., 15:57 (CEST)

Nemesi előnév?[szerkesztés]

Az a gyanúm, hogy a csokonai tulajdonképpen nem is összetett vezetékneve része. Erre utal az is, hogy kortársai szimplán Vitéz Mihálynak hívták. Ebben az esetben, viszont, csak sor- vagy mondatkezdő helyzetében kell nagybetűvel kezdeni. Az, hogy nem y-ra végződik, szintén előnévre utal, ami viszont az utókor vagy a református szokású névadás esetében vezetéknévnél is lehet i. Voxfax vita 2013. november 29., 16:28 (CET)

A család eredeti neve Csokonai volt. L.: Így élt Csokonai Vitéz Mihály - Petőfi Irodalmi Múzeum. (Az állomány letöltődik a saját gépre, a linkhez nem lehet hozzáférni.)
Részlet a forrásból: „A Csokonai ősök valamennyien a Dunántúlon éltek. A költő többszörös ükapja, Csokonai Demeter hadnagy a török elleni harcokban tüntette ki magát. 1566-ban azzal a feladattal küldték a veszprémi vár alá, hogy kémlelje ki a törökök mozgását. Nemcsak jó híreket szerzett, hanem egy törököt is fogott, s mivel a rásütött ágyú elől szerencsésen megmenekült, Miksa császár nemesi oklevelet ajándékozott neki. Ettől kezdve használta a család a nemességet jelző Vitéz nevet. Eredeti nevük, a Csokonai minden bizonnyal a Somogy megyei Csokona (ma Csokonyavisonta) község nevét őrzi. Csokonai Demeter ősei – s talán ő maga is – ebből a faluból származtak. A hős hadnagy utódjait azonban elnyelte a feledés. Egészen az ükapa hírét elhomályosító költő megérkezéséig. --Ronastudor a sznob 2013. december 18., 15:29 (CET)

Köszönöm szépen. Csak most tudok válaszolni, mert egy túlbuzgó illemtudor admin két hétre blokkolt egy nem is létező szerkesztő pocsék öntömjénezésének leszólásáért. Voxfax vita 2013. december 22., 12:22 (CET)