Vita:Aranycsapat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cscr-former.svgA(z) Aranycsapat kiemeltszócikk-jelölt volt.
Itt találod meg, miért nem kapta meg a kiemelt státuszt. A régebbi jelöléseket itt gyűjtjük össze.

Boekenwurm.JPGA Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ.
Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Jelölték kiemelt szócikknek Sikertelen jelölés
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Labdarúgás témájú szócikkek (vázlatos besorolás)
Football pictogram.svg Ez a szócikk témája miatt a Labdarúgásműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Csurla (vita), értékelés dátuma: 2008. december 2.
Labdarúgás témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Sport témájú szócikkek (vázlatos besorolás)
P Discobolus.png Ez a szócikk témája miatt a Sportműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Mdonci (vita), értékelés dátuma: 2009. január 17.
Sport témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Az Aranycsapat felállása[szerkesztés]

Pilgab, a képen tudsz még változtatni? Csak azért kérdezem, mert Hidegkuti hátravont ék volt, mélyről indult a támadásokkor, Bozsik pedig támadó szellemű fedezet. Ők alkották a 4-2-4 tulajdonképpeni középpályáját. Zakariás volt a későbbi "beállós" poszt előhírnöke, hiszent fedezetként védekezéskor beállt Lóránt mellé középső védőként. Hidegkutit én visszábbhoznám onnan elölről :) - CFC vita 2008. március 27., 15:15 (CET)

Nem kell ezen változtatni, nem tetszik nekem ez a kép úgyse. Inkább újra kellene rajzolni az egészet. Pilgab Lóhere.PNG üzenet Mail-forward.svg 2008. március 27., 15:22 (CET)

Az is egy jó megoldás lenne :) - CFC vita 2008. március 27., 15:32 (CET)

Túl nagyok lettek a mezek, azért lettek eltolva, mert ha kisebb lett volna, akkor meg nem lehetett volna elolvasni így thumb méretben. Szóval át kell majd gondolni az egészet. Szóval akkor 4-2-4. Hogy is voltak pontosan? Pilgab Lóhere.PNG üzenet Mail-forward.svg 2008. március 27., 15:54 (CET)

Amit csináltál jó, csak Hidegkutit húzd vissza a Bozsik-Zakariás és a Puskás-Kocsis vonal közé. - CFC vita 2008. március 27., 15:56 (CET)

Lusta voltam újra megrajzolni az egészet. Az egy oszlopba levőket egy oszlopba tettem, Hidegkutit visszahúztam + commonsra tettem fel. Hátha kell vkinek... :) Pilgab Lóhere.PNG üzenet Mail-forward.svg 2008. március 27., 16:16 (CET)

Hehe, rendben. Most jó! - CFC vita 2008. március 27., 16:17 (CET)

Bírói tévedés[szerkesztés]

" hátralévő 6 percben Puskás hiába rúgott gólt, mivel azt tévesen Ling játékvezető les miatt nem adta meg." Ezt mindmáig nem sikerült bizonyítani,ugyanis a mérkőzés felvételéből ez nem látható,ezért csak feltételezés:persze a mieink azt mondják nem volt les,a németek és a bíró is lest állít.Bármely mérkőzésen látható,amint lesgyanús helyzet esetén a védők és a támadók is felkapják a kezüket és hadonáznak a partjelző/bíró felé hogy les/nem les volt.Kb a mieinknek is ugyanilyen magyarázkodás ez,hogy nem volt les:miért kéne elhinni?Semilyen felvétel nem bizonyítja,mint ahogy a szőlőcukor injekciókat se.

--- Tény, hogy nincs róla filmfelvétel. Tehát a "les volt" - "nem volt les" kérdés nem eldönthető. kár a szövegben így hagyni. ("Athanáz9")

Összeállítás[szerkesztés]

Szép dolog ez az összeállítás ,a bökkenő csak ott van ,hogy ebben a felállásban mindössze 6 alkalommal lépett így a pályára a csapat: 1952 szep 20.-ai Bern,Svájc ellen 2:4, 1953 május 17.-ei római olaszok ellen 0:3, 1953 júl. 5.-ei stockholmi svédek ellen 2:4, 1953 nov. 15.-ei svédek elleni 2:2, 1954 ápr. 11.-ei bécsi osztrákok elleni 0:1. 1954 nov. 25.-ei wembley-i angolok elleni 3:6-on, és ebből is a Svájc -Magyarország meccsen az eredetileg kezdő Palotás Pétert cserélték le a második félidőben Hidegkuti Nándorra.Formikofil vita

Igen, tudjuk, nem mondtál semmi újat. De nekünk így tetszik. :-) - CFC vita 2010. március 21., 16:04 (CET)

Hiányolható[szerkesztés]

Ebben a szócikkben szerintem több módosítás is vár még a sorára. Az aranycsapat szerkezete szakaszt egybe lehetne vonni Az aranycsapat összeállítása szakasszal (Az aranycsapat összeálítása és szerkezete néven), a Helsinki, 1952 szakasz bővítendő, a London, 1953. november 25. szakaszban pedig egyetlen kerek mondat van, a többi távírati jellegű.

Magammal sem vagyok elégedett, mert Az aranycsapat széthullása szakaszcímet nem tudtam eldönteni, jó cím-e, az Így esett szét az aranycsapat mondaton is sokat töprengtem, hogy kell-e ez a mondat egyáltalán a szócikk vtörzsszövegének végére.

Másrészt ami még hiányolható, az Aranycsapat a kultúrában szakasz valami ehhez hasonló címmel.

Mégsem tettem rá semmilyen problémasablont, mert a szócikk viszont folyamatos fejlődésben van. Apród vita 2016. szeptember 20., 21:05 (CEST)

Nagy kezdőbetűvel írandó, mert tulajdonnév - véleményem szerint[szerkesztés]

Vitatom, hogy a magyar aranycsapatról szólva az Aranycsapat köznév lenne.

Ismert nyelvi jelenség, hogy köznévi eredetű szavak, amikor huzamosan konkrét, egyedi jelenségeket, pl. csapatokat jelölnek meg, tulajdonnévvé válnak. Ezt bizonyítja, hogy az Aranycsapat szó hallatán nem kell hozzátenni, hogy magyar labdarúgó válogatott az 1950-es évek első felében, mégis mindenki erre gondol. A tulajdonnévvé válást veszi figyelembe az MTA is, amikor márkanevek, intézménynevek stb. esetében a nagy kezdőbetűs írást rendeli el - olyan esetben is, amikor köznévből származnak. (Ismert az ellentétes folyamat is, a köznevesülése márkaneveknek, szóvédjegyeknek.

Amíg egyetlen aranycsapatunk van, addig az Aranycsapat.--Linkoman vita 2017. november 20., 18:39 (CET)