Vita:Őskor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
E szócikk témája történelem tantárgyból a középiskolai tananyag része.

A Tudakozóban kérdezték[szerkesztés]

Jó lenne beleszőni a cikkbe:

  • Mettől meddig tartott az őskor?
--82.141.138.194 (vita) 2009. szeptember 7., 17:22 (CEST)

Általánosságban az írás megjelenéséig, az i. e. 4. évezredig, ám a Föld különböző, civilizációtól elszigetelt területein egészen a XX. századig megmaradt (például Közép-Afrika és Dél-Amerika primitív bennszülöttei esetében). Bővebb részletekért lásd az őskor cikket. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Lord Sólyom (vitalap | szerkesztései) 2009. szeptember 7., 17:27

--95.102.8.231 (vita) 2009. október 17., 12:58 (CEST)

Az őskorból egyetlen bizonyított hangszertípus ismert, a síp, és annak változatai, a furulya- és fuvolaszerű zeneszerszámok. Ezek üreges csontokból készültek, ebből ered a sípcsont elnevezése. Az üreges csontok nyitott végét pánsíp módjára megfújva hangot adnak, később valószínűleg észrevették, hogy lyukakat fúrva bele a hangmagasság változik. A sípokon kívül valószínűleg dobokat is használtak, de erre tárgyi bizonyíték nincsen. Egy barlangfestményen egy sámánszerű alak mintha húros hangszert (egyfajta lantot) tartana a kezében, de erről sincs közelebbi ismeret. L AndrásMagyar-horvát.jpgItt megtalálsz 2009. október 17., 13:11 (CEST)

A dobolás
vagyis a tárgyak egymáshoz (kövek, kisebb-nagyobb botok) egymáshoz ütögetése is biztosan létezett, hisz ez a legegyszerűbb ritmus keltő eszköz, "hangszer". – Rodrigó 2009. október 18., 11:27 (CEST)
Még egy kis kiegészítés: természetesen az ásatásokból csak olyan hangszerek, hangszerszerű tárgyak kerülnek elő ebből az időből, amelyek kellően tartós anyagból készültek, mint amilyen a csont, az elefántcsont, de ez nem zárja ki más hangszerek létezését. Szinte biztos, hogy a fúvós hangszereket is elsősorban nádból, üreges fából készítették, de ilyenek nemigen maradtak fenn. Az őskorban ismerték az íjat, ami pengetős hangszerként használható, ha hangját valamilyen üreges testtel felerősítik. A szárítás céljából a napra kifeszített bőr megütésekor keletkező hang is nyilvánvalóan felkelthette az ősember érdeklődését. – Villanueva vita 2009. október 18., 18:33 (CEST)
  • Nem zárja ki... de meglehetősen nehézzé teszi a bizonyítását :-)L AndrásMagyar-horvát.jpgItt megtalálsz 2009. október 18., 23:29 (CEST)

Jogsértő részek az őskor cikkben[szerkesztés]

Az imént eltávolított josértő rész innen van: https://www.mozaweb.hu/Lecke-TOR-Tortenelem_5-Az_ujkokori_valtozasok-101693 , a spamszűrő nem engedte, hogy ezt a címet a szerkesztési össszefoglalóba tegyem. Hidaspal vita 2014. december 3., 10:51 (CET)