Vita:Öngyilkosság

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt WikiPszi 1 hónappal ezelőtt a(z) József Attila halála témában
Ez a szócikk témája miatt a Pszichológiai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Partmoso; g_ambrus (vita), értékelés dátuma: 2016. november 5.
Pszichológiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Hazánkban az öngyilkosságot nem bünteti a törvény, csak az öngyilkosságban közreműködést Hogyan lehetne amúgy büntetni azt, aki öngyilkosságot követett el? – 82.131.220.250 (vita) 2008. június 1., 22:53 (CEST)Válasz

Valószínűleg az öngyilkossági kísérletre gondoltak. Cassandro Taħdita/Streit 2008. június 1., 22:57 (CEST)Válasz

ez 2008-ban világviszonylatban a második,[1] A forrás szerint egy OECD toplistáról van szó, és azon második Mo. Ez messze áll a "világviszonylatban"-tól.

Vallás[szerkesztés]

A többségre mit mond a vallás? Ha jól tudom azok a pokolban fognak örök kárhozatra itéltetni az idők végezetéig. De ha valaki ezt a megfogalmazást jobban tudja kérem írja le. Köszönöm– Engusz vita 2008. július 31., 22:06 (CEST)Válasz

Különbség öngyilkosság kockázati tényező és öngyilkosságra való szándék[szerkesztés]

A szócikkből törölve lett a "Részletes terv az öngyilkosság végrehajtására" nevű rész anonim látogató által. A látogatónak igaza van, mert a részletes terv nem okozati kockázati tényező, hanem a szándék korrelátuma. A törlés ilyen módon indokolt. Hasonlóan az "Öngyilkossági szándék, utalás"-hoz. Ebben az esetben, az öngyilkosság szándék evidencia hogy kockázati szándék az öngyilkosságra, érthetetlen miért volt benne a szócikkben. Viszont az öngyilkosságra utalás szintén nem hajlamosító, vagy kockázati tényező, hanem ismételten korrelátum. Ezért indokolt a törlése. Mégis a szócikk egy későbbi verziójában érdemes lenne kitérni az öngyilkossági szándékra utaló jelekre, ahova ezek bekerülhetnének.fektom vita 2009. március 11., 20:01 (CET)Válasz

Források különleges fontossága[szerkesztés]

Kérem a t. szerktársakat, hogy a téma érzékeny mivolta miatt különlegesen ügyeljenek arra a Wikipédiában amúgy is fontos alapelvre, hogy forrás nélküli információkat nem közlünk. Ezért kérlek benneteket, hogy az öngyilkos hírességek listájára ne vegyetek föl senkit se anélkül, hogy az öngyilkosság tényének forrását lábjegyzetben megjelölnétek. Köszönöm.

Malatinszky vita 2010. május 30., 16:52 (CEST)Válasz

Eltávolítottam az öngyilkosok listájáról azoknak a nevét, akikről amúgy nincs cikkünk és az öngyilkosság tényéről ebben a cikkben sincs forrás. Az ellenőrizhetőség alappilére a Wikipédiának. – Malatinszky vita 2010. május 30., 17:03 (CEST)Válasz

Öngyilkos személyek listája[szerkesztés]

Marha biztos, hogy ez az öngyilkos személyek listája előbb-utóbb újragondolásra fog kerülni több okból is. Egyfelől mert Malatinszky hiába próbálta eltávolítani a forrás nélküli információkat évekkel ezelőtt, e tekintetben megint ott van a magyar wikipédia, ahol a part szakad. Másfelől mert a szócikk lényege nem elsődlegesen a híres öngyilkosok összegyűjtése - aki éppen eszünkbe jut - kellett volna, hogy legyen (annyira nem, hogy maga a szakasz is csak évekkel a szócikk megszületése után, 2010 májusában került bele egy anon által: [1]), hanem az öngyilkosság természetrajza (erről is van szó benne, de ha valaki megnézi a laptörténetét, a szócikkre való figyelme az olvasóknak, szerkesztőknek szemmel láthatólag túlzottan a híres öngyilkosokra összpontosult). Apród vita 2018. szeptember 14., 15:32 (CEST)Válasz

Ezt minimum külön listába kellene rakni, ha kell egyáltalán ilyen cikk: "Híres öngyilkos személyek listája". Az biztos, hogy bulvárinfó, tehát nem ide való. misibacsi*üzenet 2018. szeptember 14., 16:27 (CEST)Válasz
Egyetértek mindkét mondatoddal. Apród vita 2018. szeptember 14., 20:17 (CEST)Válasz

"religioustolerance.org" mint teljesen hiteltelen forrás.[szerkesztés]

Az összes nagyobb keresztény egyház az öngyilkosságot súlyos bűnnek tekinti, mivel az életünket Isten adta, nem mi rendelkezünk vele. A forrásnak hozott "religioustolerance.org" egyetlen idézete sem támasztja alá, hogy ez másképpen lenne.

http://www.religioustolerance.org/sui_hscr.htm a szóbanforgó oldal.

  • "Exodus 20 and Deuteronomy 5" itt abba próbál belekötni, hogy mivel az ötödik parancs az hogy "ne gyilkolj meg mást" ezért magunkra nem vonatkozik. De attól hogy mást nem ölhetünk meg, nem következik, hogy akkor magunkat igen.
  • "Numbers 11:12-15" Mózes fölkiáltott: "If You treat me like this, please kill me here and now..." - mivel életünket Isten adta, ezért Ő el is veheti. Mózes nem azt mondta hogy "Ha így bánsz velem akkor most megölöm magamat" Hanem "ha így bánsz velem, kérlek ölj meg itt és most" vagyis Istent kéri, és nem magának vindikálja a jogot. Ez nem öngyilkosság.
  • Judges 9:52-54 Abimelek király halálosan megsérülve mondja a fegyverhordozójának, hogy "ölj meg", mivel egy nő sebesítette meg őt halálosan, és nő kezétől meghalni szégyennek számított. Ígyis-úgyis halálán volt, a szégyent akarta elkerülni. Ez nem öngyilkosság.
  • Judges 16:29-30 a filiszteusok az izraeliták örökös elenségei voltak, a hősi halál (amikor minél több embert megölni próbálva halunk meg) nem tévesztendő össze az öngyilkossággal. Dugovics Tituszt, Zrínyi Miklóst nem tekintjük öngyilkosoknak, ez a cikk bevezetőjében is megtalálható.
  • 1 Samuel 31:4-6 és 2 Samuel 1:2-17 Saul király halála: Saul arra kéri fegyverhordozóját, hogy ölje meg, hogy ne kerüljön a filiszteusok kezére. Egy csatáról beszélünk valamint fontos hogy királyt ne ejtsék foglyul. Ez sem öngyilkosság.
  • 2 Samuel 17:1-29 valóban, Ahitófel elment és felakasztotta magát, viszont Ahitófelt a rabbinikus irodalom egyértelműen egy bűnös embernek tartja, mivel Absolon lázadásában segédkezett, a törvényes felkent király ellen. Ez sem az öngyilkosság (enyhe mivolta) melletti érv.
  • 1 King 16:15-20 Zimri szintén bűnös ember volt, a szóbanforgó idézet vége: "So he died, 19 because of the sins he had committed, doing evil in the eyes of the Lord"... ez sem igazolja vagy enyhíti az öngyilkosságot.
  • I King 18:40 and 19:4 "prayed that he might die." He said, "It is enough! Now, LORD, take my life, for I am no better than my fathers!" -itt is Istentől kéri hogy vegye el életét, és nem magának vindikálja a jogot. vagyis nem öngyilkosságra vágyakozik.

Jonah 4:1-11 - Jónásnál ugyanez.

ezek mind hajuknál fogva iderángatott példák, egy sem igazolja az öngilkosságot. Hoz még példákat az újszövetsgből, azok még gyengébbek. vagyis ezek egyike sem érve az öngyilkosság bűnének enyhítése vagy megbocsáthatósága mellett.

A szóbanforgó szöveget törlöm. Aki szerint a Biblia az önygilkosságot pártolja, az hiteles szövegekkel álljon elő. (Megsúgom, nem fog ilyet találni.)

– Hamilcar Smith vita 2019. október 3., 12:55 (CEST)Válasz

József Attila halála[szerkesztés]

Új források szerint nem öngyilkosság miatt ütötte el a vonat, szerintem említsük ezt meg. ZalnaRs vita 2024. április 2., 23:08 (CEST)Válasz

Melyek ezek a források? WikiPszi vita 2024. április 2., 23:41 (CEST)Válasz