Vita:Öngyilkosság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boekenwurm.JPG A Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ. Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.
Psi2.svg Ez a szócikk témája miatt a Pszichológiai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Partmoso; g_ambrus (vita), értékelés dátuma: 2016. november 5.
Pszichológiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Hazánkban az öngyilkosságot nem bünteti a törvény, csak az öngyilkosságban közreműködést Hogyan lehetne amúgy büntetni azt, aki öngyilkosságot követett el? – 82.131.220.250 (vita) 2008. június 1., 22:53 (CEST)

Valószínűleg az öngyilkossági kísérletre gondoltak. Cassandro George Cross Malta.svg Taħdita/Streit 2008. június 1., 22:57 (CEST)

ez 2008-ban világviszonylatban a második,[1] A forrás szerint egy OECD toplistáról van szó, és azon második Mo. Ez messze áll a "világviszonylatban"-tól.

Vallás[szerkesztés]

A többségre mit mond a vallás? Ha jól tudom azok a pokolban fognak örök kárhozatra itéltetni az idők végezetéig. De ha valaki ezt a megfogalmazást jobban tudja kérem írja le. Köszönöm– Engusz vita 2008. július 31., 22:06 (CEST)

Különbség öngyilkosság kockázati tényező és öngyilkosságra való szándék[szerkesztés]

A szócikkből törölve lett a "Részletes terv az öngyilkosság végrehajtására" nevű rész anonim látogató által. A látogatónak igaza van, mert a részletes terv nem okozati kockázati tényező, hanem a szándék korrelátuma. A törlés ilyen módon indokolt. Hasonlóan az "Öngyilkossági szándék, utalás"-hoz. Ebben az esetben, az öngyilkosság szándék evidencia hogy kockázati szándék az öngyilkosságra, érthetetlen miért volt benne a szócikkben. Viszont az öngyilkosságra utalás szintén nem hajlamosító, vagy kockázati tényező, hanem ismételten korrelátum. Ezért indokolt a törlése. Mégis a szócikk egy későbbi verziójában érdemes lenne kitérni az öngyilkossági szándékra utaló jelekre, ahova ezek bekerülhetnének.fektom vita 2009. március 11., 20:01 (CET)

Források különleges fontossága[szerkesztés]

Kérem a t. szerktársakat, hogy a téma érzékeny mivolta miatt különlegesen ügyeljenek arra a Wikipédiában amúgy is fontos alapelvre, hogy forrás nélküli információkat nem közlünk. Ezért kérlek benneteket, hogy az öngyilkos hírességek listájára ne vegyetek föl senkit se anélkül, hogy az öngyilkosság tényének forrását lábjegyzetben megjelölnétek. Köszönöm.

Malatinszky vita 2010. május 30., 16:52 (CEST)

Eltávolítottam az öngyilkosok listájáról azoknak a nevét, akikről amúgy nincs cikkünk és az öngyilkosság tényéről ebben a cikkben sincs forrás. Az ellenőrizhetőség alappilére a Wikipédiának. – Malatinszky vita 2010. május 30., 17:03 (CEST)

Öngyilkos személyek listája[szerkesztés]

Marha biztos, hogy ez az öngyilkos személyek listája előbb-utóbb újragondolásra fog kerülni több okból is. Egyfelől mert Malatinszky hiába próbálta eltávolítani a forrás nélküli információkat évekkel ezelőtt, e tekintetben megint ott van a magyar wikipédia, ahol a part szakad. Másfelől mert a szócikk lényege nem elsődlegesen a híres öngyilkosok összegyűjtése - aki éppen eszünkbe jut - kellett volna, hogy legyen (annyira nem, hogy maga a szakasz is csak évekkel a szócikk megszületése után, 2010 májusában került bele egy anon által: [1]), hanem az öngyilkosság természetrajza (erről is van szó benne, de ha valaki megnézi a laptörténetét, a szócikkre való figyelme az olvasóknak, szerkesztőknek szemmel láthatólag túlzottan a híres öngyilkosokra összpontosult). Apród vita 2018. szeptember 14., 15:32 (CEST)

Ezt minimum külön listába kellene rakni, ha kell egyáltalán ilyen cikk: "Híres öngyilkos személyek listája". Az biztos, hogy bulvárinfó, tehát nem ide való. misibacsi*üzenet 2018. szeptember 14., 16:27 (CEST)
Egyetértek mindkét mondatoddal. Apród vita 2018. szeptember 14., 20:17 (CEST)