Virág Piroska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Virág Piroska
Született1972. január 13. (52 éves)
Sepsiszentgyörgy
Állampolgárságaromán
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásabiológus,
sejtbiológus,
biológiai szakíró,
egyetemi oktató
SablonWikidataSegítség

Virág Piroska (Sepsiszentgyörgy, 1972. január 13. –) erdélyi magyar sejtbiológus, biológiai szakíró, egyetemi oktató.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

Középiskoláit a székelyudvarhelyi Egészségügyi Líceumban végezte (1990), majd a BBTE-n biológia szakos tanári diplomát szerzett (1996). Közben 1990–91-ben a sepsiszentgyörgyi Megyei Kórházban mint asszisztens dolgozott. 1996–97-ben magiszterhallgató a BBTE-n, sejtbiológia szakon; 2001-ben megvédett doktori tézisének címe: A citokinek terápiás hatása az onkológiai sugár- és chemoterápiában.

1996-tól a kolozsvári Onkológiai Intézetben immunológiai laboratóriumi asszisztens, 1998-tól laboratórium-biológus, 2002-től szakbiológus. Közben 1999-től a BBTE-n biológia szakon előadó.

Első szakközleménye a kolozsvári Állatorvosi és Agrártudományi Egyetemen 2000-ben megrendezett XXVI. szimpózium konferenciakötetében jelent meg. Rendszeresen közöl az egyetem Buletinul Universităţii de Ştiinţe Agrare şi Medicină Veterinară c. kiadványában és a Román Sejtbiológiai Társaság Évkönyveiben; társszerzőkkel írt közleményei megjelentek még a Lucrări Ştiinţifice, Medicină Veterinară, Phytotherapie Research, Radioterapie & Oncologie c. szakközlönyökben.

Források[szerkesztés]

Romániai magyar irodalmi lexikon: Szépirodalom, közírás, tudományos irodalom, művelődés V. (S–Zs). Főszerk. Dávid Gyula. Bukarest–Kolozsvár: Kriterion; Kolozsvár: Erdélyi Múzeum-Egyesület. 2010.