Vinnai Balázs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vinnai Balázs
Született1977. október 3. (46 éves)
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • üzletember
  • jogász
IskoláiMiskolci Egyetem (–2001)
KitüntetéseiMagyar Érdemrend (2009)
SablonWikidataSegítség

Dr. Vinnai Balázs (született 1977. október 3.) magyar üzletember és befektető-mentor, többségében fejlődési fázisban lévő startupokban. A digitális banki szektor ismert szakembere, elsősorban a digitális átalakulás, a lakossági banki piac, a pénzügyi szoftverek és az oktatási technológia területén. Az IVSZ - Szövetség a Digitális Gazdaságért elnöke 2020 augusztusa óta.[1]

Az egyik legsikeresebb magyar startup, az IND Group társalapítója és volt vezérigazgatója. A tokaji önkormányzattal együttműködve 2001-ben megalapította a Tokaj.hu Kft.-t. A 2014-ben létrehozott Codecool közép-és-kelet-európai programozóiskola-hálózat társalapítója és befektetője, ahol egy 18 hónapos intenzív programozókurzus során full-stack fejlesztőket képeznek, előképzettség nélkül is. 2018 szeptemberében befektetőként és elnökként csatlakozott[2] a budapesti székhelyű W.UP pénzügyi szoftverfejlesztő és digitális sales céghez. Az Informatikai Vállalkozások Szövetségében (IVSZ) 2007–2020 között az innovációs és szoftverfejlesztési alelnök pozícióját töltötte be.

Végzettség[szerkesztés]

Vinnai Balázs a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett 2001-ben. Szakdolgozata a digitális aláírásokkal foglalkozott polgári jogi szempontból.

Karrier[szerkesztés]

Vinnai Balázs 1997-ben, egyetemista korában barátaival alapította meg első cégét, a digitális banki termékekkel és webes alkalmazásokkal foglalkozó Interactive Net Designt (IND). A pénzügyi technológiai cégek réspiacán hamar jöttek az első sikerek és az innovációs díjak. 2002-ben az IND első helyen szerepelt a Deloitte Technology Fast 50 Central Europe régiós listáján.

2013 márciusában a brit pénzügyi szoftvercég, a Misys felvásárolta az IND Groupot,[3] hogy digitális bankolást segítő lakossági megoldásokkal bővítse a portfólióját. Vinnai a digitális csatornák részlegének vezetője lett.

2017-ben a Misys és a DH Corporation (D+H) összeolvadt, létrehozva a Finastrát,[4] a világ harmadik legnagyobb pénzügyi technológiával foglalkozó vállalalát. Vinnai a vállalat alelnökeként és a digitális részleg vezetőjeként folytatta.[5] A Finastra a pénzügyi szoftverek széles portfólióját kínálja, a vállalati és lakossági bankolástól a befektetéskezelésen át az államkötvényekig és a tőkepiacokig.

Vinnai Balázs a Codecool közép-és-kelet-európai programozóiskola-hálózat társalapítója és befektetője. A Codecool egy magánkézben lévő programozóiskola, ami a digitális készségek iránti megnövekedett munkaerőpiaci igényre kínál alternatív megoldást. Jelenleg Budapesten, Miskolcon, Varsóban és Krakkóban van campusa, 2019-re tervezi a romániai nyitást is.

2015-ben barátaival és korábbi üzlettársaival, Nyíri Józseffel és Bálint Viktorral közösen elindították[6] a BnL Growth Partners Kft.-t. A BnL Growth Partners magántőke- és smart money tanácsadócég a fintech szektorban, amely 1-5 millió eurós befektetést nyújt fejlődésük korai szakaszában tartó vállalatoknak és összeköti őket potenciális vásárlókkal és technológiai partnerekkel.

2017 januárjában a BnL Growth Partners elindította leányvállalatát és B2B-fókuszú startup-inkubátorát, a BnL Start Partners Kft.-t.[7] A cég összesen 2 millió eurós kerettel rendelkezik induló vállalkozások támogatására és a nemzetközi piacra való belépésük segítésére.

2018 szeptemberében Vinnai Balázs befektetőként és elnökként csatlakozott a pénzügyi szoftverekkel és digitális banki értékesítéssel foglalkozó W.UP-hoz.[8] A budapesti és londoni központtal rendelkező céget 2014-ben alapították azzal a céllal, hogy a mesterséges intelligencia segítségével növeljék a felhasználói élményt és a bankok digitális értékesítésből származó bevételeit.

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Vinnai Balázs az IVSZ új elnöke. (Hozzáférés: 2020. november 24.)
  2. Új szerepkörben a Codecool-alapító: Vinnai Balázs csatlakozik a W.UP csapatához | Forbes.hu (magyar nyelven). Forbes Magyarország, 2018. szeptember 12. [2019. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 25.)
  3. 18 milliárdot fizethettek egy miskolci IT-cégért (magyar nyelven). Bitport. (Hozzáférés: 2019. február 25.)
  4. "Behozhatatlan versenyelőnyre tesznek szert, akik most sokat ölnek digitalizációba". Portfolio.hu. (Hozzáférés: 2019. február 25.)
  5. Gergő, Brückner: A leggazdagabb afroamerikai esete Miskolccal (magyar nyelven). index.hu, 2017. július 23. (Hozzáférés: 2019. február 25.)
  6. Infoklaszter - BnL Start Partners Kft.. www.infoklaszter.hu. [2019. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 25.)
  7. Vinnaiék rárepülnek a fintech ötletekre. B2B inkubátorházat nyitnak Miskolcon (magyar nyelven). Bitport. (Hozzáférés: 2019. február 25.)
  8. Archivált másolat. [2019. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 25.)
  9. https://njszt.hu/neumann/dijazottak?field_dijak_dij_value_many_to_one=Kalm%C3%A1r-d%C3%ADj