Vincze János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vincze János
Született 1947. július 15. (72 éves)
Dombóvár
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása színirendező
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem
Kitüntetései Jászai Mari-díj (2001)

Vincze János (Dombóvár, 1947. július 15. –) Jászai Mari-díjas magyar rendező.

Pályája[szerkesztés]

1965-ben érettségizett a dombóvári Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban, ezt követően a Pécsi Tanárképző Főiskolán, majd az ELTE Bölcsészettudományi karán szerzett diplomát magyar-történelem szakon.

Gimnazista korától foglalkozik színházi rendezéssel. Az 1965-ös Keszthelyi Helikonon az általa rendezett produkció a Helikon Nagydíját kapta.

1974-1977-ig a pécsi 500. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskola diákszínpadát vezette (Ötszázas Színpad), amely 3 alkalommal kapott arany minősítést, továbbá 1975-ben elnyerte a Keszthelyi Helikon Nagydíját.

Az Ötszázas Színpad volt tagjaiból, középiskolásokból és egyetemi, főiskolai hallgatókból alapította meg 1977-ben a Ságvári Művelődési Házban a Pécsi Nyitott Színpadot, majd ennek alapjain hozta létre 1986-ban a Harmadik Színházat. 1995. január 1-jétől ez az alternatív színház Pécsi Harmadik Színház elnevezéssel Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének határozata alapján önkormányzati és állami támogatásban részesülő társulat nélküli, produkciókra szerveződő hivatásos színház lett. A Pécsi Harmadik Színházon kívül rendezett a Pécsi Nemzeti Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban, a Veszprémi Petőfi Színházban, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban és a Budapesti Kamaraszínházban.

Főbb rendezései[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

  • 1984 Szocialista kultúráért kitüntetés
  • 1989 Kiváló Népművelő
  • 1990 Baranya Megye Tanácsa Közművelődési Díja
  • 2000 Pécs Város Művészeti Díj
  • 2001 Jászai Mari-díj

Források[szerkesztés]

  • [1] Ki kicsoda Baranyában? (2001)
  • [2] Pécsi Napilap: Indul az évad a Pécsi Harmadik Színházban

Külső hivatkozás[szerkesztés]