Világsakkfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Világsakkfesztivált 2015 óta rendezik meg évente Budapesten. Alapítója és főszervezője Polgár Judit. A rendezvény elődje, a Aquaprofit-Polgar Sakkfesztivál[1] 2007-ben indult, amely több néven is futott az évek során. Azóta nagyszabású, nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát. Résztvevői amatőr és hivatásos sakkjátékosok, valamint érdeklődők. A világ öt legjobb sakkfesztiváljának egyike.[2] A Világsakkfesztivál mottója: A sakk összeköt - Chess Connects Us.

A rendezvény[szerkesztés]

Évente kerül megrendezésre Budapesten minden október második szombatján. A fesztivál célkitűzése, hogy minél többen testközelből ismerhessék meg, érezhessék át a sakk mint játék, sport adta élményszerzési lehetőséget.[3] A budapesti helyszín kiemelkedő eseménye a szimultán verseny Polgár Judit és Polgár Zsófia részvételével.[4] A sakk mint sportág mellett szerepet kap a sakk többi vonatkozásának kihangsúlyozása is. A játék a sporton kívül jelen van a művészetben, az oktatásban és a tudományban egyaránt. Ennek jegyében bemutatkozik Polgár Judit képességfejlesztő programjai, a Sakkpalota[5][6] és a Sakkjátszótér, tudományos előadások hangzanak el, illetve neves előadóművészek lépnek fel.

Világsakkfesztivál 2018[szerkesztés]

2018-ban már 23 ország 250 helyszínnel csatlakozott az egy napos eseményhez.[7] 2018-ban első ízben adták át a Goodwill Ambassador of Artistic Values of Chess elismerést,[8] amelyet a sakk értékeit művészi szintre emelő alkotóknak, köztük a fesztivál nyitányaként koncertet adó Jason Kouchak francia zeneszerzőnek és a chilei énekesnőnek, Jugának[9] ítéltek oda. Díjazott lett továbbá Bogányi Gergely zongoraművész és Havadtőy Sámuel képzőművész, valamint Yoko Ono, aki New Yorkban vette át a díjat Polgár Judittól.[10] Andrea Bocelli, aki levélben köszöntötte a fesztivált,[11] üzenetében hangsúlyozta, a sakk eltünteti a különbségeket. A 2018-as fesztivál alatt közel százezres nézőszámot ért el Polgár Judit online szimultán játszmája 20 ellenféllel szemben.[12][13]

Világsakkfesztivál 2019[szerkesztés]

Angol nyelvű infografika a fesztiválról

Az 5. Világsakkfesztivál [14] ismét a Magyar Nemzeti Galériában került megrendezésre. A jubileum alkalmából ellátogatott a rendezvényre Arkagyij Dvorkovics,[15] a Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Vlagyimir Kramnyik ,[16] 14. világbajnok, valamint újra együtt láthatta a közönség a három Polgár lányt.

Első alkalommal került megrendezésre Páros Párbaj címmel a sakknak egy különleges és igen szórakoztató formája, a "Hand and Brain" játékként, ahol párok versengenek egymás ellen. Az egyik játékos a “kéz” (hand), a másik az “agy” (brain). Az “agy” bemond egy figurát (pl. gyalog), a “kéz” pedig eldönti melyik gyaloggal és hová lép.

Szintén először hallgathatták meg az érdeklődők a Chess Connects Konferencia [17] angol nyelvű előadásait. Kenneth Rogoff ,[18] a Harvard Egyetem professzora, azt mutatta be, hogy a sakkjátékosként szerzett fiatalkori tapasztalatait miként tudta hasznosítani a karrierje során, különös tekintettel az alapok elsajátítására és az emberi tényezőre. Vizi E. Szilveszter neurológus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke a mesterséges intelligenciáról tartott előadást, és ugyanezt a témát járta körül Natasha Regan nemzetközi női mester és Matthew Sadler [19] nagymester, az AlphaZero nevű programról szóló bestseller szerzőpárosa is. Leontxo Garcia[20] spanyol szakíró a sakk oktatási lehetőségeit vonultatta fel, a chilei énekesnő, Juga pedig a sakk és a zene univerzális nyelvét hasonlította össze. A konferencián Polgár Zsuzsa[21] nagymester az általa alapított egyetemi sakk intézet (SPICE) sikerét értékelte.

A Goodwill Ambassadors of Chess 2019-es díjazottjai :[22]

 • Vlagyimir Kramnyik, 14. világbajnok - a sportban nyújtott teljesítményéért;
 • Demis Hassabis ,[23] a mesterséges intelligencia egyik legjelentősebb kutatója, a DeepMind alapító-vezérigazgatója - tudományos munkásságáért;
 • Leontxo Garcia, szakíró - az oktatás területén végzett munkájáért;
 • Benkő Pál, sakkmester - a sakk művészi szintű műveléséért (posztumusz);

Világsakkfesztivál 2020[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://chess.hu/aquaprofit-polgar-sakkfesztival-2014/
 2. https://www.chess-site.com/articles/chess-festivals/
 3. https://en.chessbase.com/post/judit-polgars-global-chess-festival-2?fbclid=IwAR2lDk30epaEn-Vlj9Mv6j5luDfFdZti-EN7k3jG8KyDbNj0daHiHMjCpBk
 4. http://www.europechess.org/global-chess-festival-2018/
 5. https://www.sakkpalota.hu/index.php/hu/
 6. http://folyoiratok.ofi.hu/uj-kozneveles/elet-a-sakkpalotaban
 7. https://www.fide.com/component/content/article/4-tournaments/11201-4th-global-chess-festival.html
 8. https://en.chessbase.com/post/global-chess-festival-2018-restrospective
 9. https://newleasemusic.com/tag/the-global-chess-festival/
 10. https://hvg.hu/elet/20181129_Igy_mutat_Yoko_Ono_Polgar_Judit_mellett
 11. https://hunonchess.com/bocelli-a-sakk-segitett-megerteni-hogy-a-vilagon-semmi-sem-tortenik-veletlenul/
 12. https://www.youtube.com/watch?v=61bcrskyIYE
 13. https://www.chess.com/article/view/play-judit-polgar-in-the-global-chess-festival-online
 14. https://magyarnemzet.hu/sport/immar-otodik-alkalommal-rendezik-meg-a-vilagsakkfesztivalt-7360151/
 15. https://www.fide.com/directory/fide-officials
 16. http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/sakk-kramnyik-volt-a-diszvendeg-polgar-judit-vilagsakkfesztivaljan-2726849/
 17. https://24.hu/sport/2019/10/02/polgar-judit-vilagsakkfesztival//
 18. http://Kenneth%20Rogoff[halott link] https://scholar.harvard.edu/rogoff/home
 19. https://en.wikipedia.org/wiki/Matthew_Sadler
 20. https://en.wikipedia.org/wiki/Leontxo_Garc%C3%ADa
 21. https://en.wikipedia.org/wiki/Susan_Polgar
 22. https://euroastra.blog.hu/2019/10/06/polgar_judit_a_sakk_joval_tobb_mint_sportag/
 23. https://deepmind.com/research/case-studies/alphago-the-story-so-far#alphazero