Venstre (Dánia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Venstre - Danmarks Liberale Parti
Baloldal - Dánia Liberális Pártja

Mottó: Vi kan gøre det endnu bedre (Mi még jobban csináljuk)
Adatok
ElnökLars Løkke Rasmussen

Alapítva1870
SzékházSøllerødvej 30 2840 Holte, Dánia
Ifjúsági tagozatVenstres Ungdom
Tagok száma43,835 (2012)

Ideológiakonzervatív liberalizmus
agrárpolitika
Politikai elhelyezkedésJobbközép
Parlamenti jelenlétFolketing:
23 / 179
Nemzetközi szövetségekLiberális Internacionálé
EP-frakcióLiberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért
[
Weboldala]

A Venstre (dánul szó szerint: Bal), teljes nevén Venstre, Danmarks Liberale Parti (Venstre – Dán Liberális Párt) Dánia egyik legnagyobb pártja. Alapításakor szabadpiaci liberális elvek mentén politizált, ma a jobbközép pártok közé sorolható. A Liberális Internacionálé tagja; az Európai Parlamentben (az Európai Liberáldemokrata és Reform Párt tagjaként) a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoport sorait erősíti.

A 2005-ös parlamenti választásokon 29%-ot kapott, így a Folketing 179 képviselői helyéből 52-t szerzett meg. Elnöke, Anders Fogh Rasmussen alakított kormányt a Konzervatív Néppárttal koalícióban, a Dán Néppárt támogatásával.

Ideológia[szerkesztés]

A párt nevével ellentétben egy jobbközép, klasszikus liberális pártnak számít és elkötelezetten piacpárti. A pártot 1998 és 2009 között Anders Fogh Rasmussen vezette, aki a Fra socialstat til minimalstat (Szociális államtól a kicsi államig) című könyvében írta meg, hogy Dániában a skandináv államokra jellemző jóléti modell gazdasági liberalizmussal kell teljesen megreformálni: alacsonyabb adók kivetésével és a kormány kisebb szerepvállalásával a gazdaságban. [1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FRA SOCIALSTAT TIL MINIMALSTAT. (Hozzáférés: 2018. augusztus 4.)[halott link]

Külső hivatkozások[szerkesztés]