Varga Gábor (szobrász)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Varga Gábor
műtermében Dombóváron
műtermében Dombóváron
SzületettVarga István Gábor
1952május 31. (71 éves)
Mezőtúr
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaszobrászművész, keramikus
KitüntetéseiMagyar Érdemrend lovagkeresztje - 2012
A Wikimédia Commons tartalmaz Varga Gábor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Álmodozók
Petőfi Sándor

Varga Gábor született: Varga István Gábor (Mezőtúr, 1952. május 31.) magyar szobrászművész, keramikus. Dombóváron él, felesége Péterfi Katalin.

Életpályája[szerkesztés]

Szülőhelye Mezőtúr. Már gyerekkorában szobrásznak készült, Csabai Wagner József festőművészhez járt rajzórákra (1965). Ipari tanuló lett, mert képzőművész, grafikus szakra nem vették fel. Kresz Panni néni néprajz kutatótól tanulta a népművészetet (1970). 1973-ban megszerzi a népművészet mestere címet. Budapestre kerül, majd Ceglédre (2001). Cegléden volt az első műhelye és galériája. Fót következett (2004), ahol megismerte feleségét Péterfi Katalint. A házaspár Kecskemétre kerül , a művész a Nemzetközi Kerámia Stúdióban helyezkedett el. 2005-ben Dombóvárra kerülésük után a feleség is megismerkedett az agyaggal, férje lett a mestere.

Főbb alkotásai[szerkesztés]

Dombóváron[szerkesztés]

  • Arany János szobor[1]
  • Az aradi 13 vértanú dombormű[2]
  • Álmodozók - 1987[3]
  • Árpád-házi Szent Erzsébet mellszobor
  • gróf Batthyány Lajos mellszobor
  • Betlehemi kompozíció[4]
  • Buzánszky Jenő szobra
  • Dombóvári Pantheon
  • Franjo Vlašić mellszobor - 2011[5]
  • Karászi Imre dombormű
  • Nemzeti Összetartozás tere
  • Orbán Balázs szobor[6]
  • Pannon lovas Isten dombormű[7]
  • Pannoniai polgárváros[8]
  • Petőfi mellszobor - 2006[9]
  • Szanyi István mellszobor
  • Szent István intelmei Imre fiához[10]
  • Szent László mellszobor
  • A Városháza főbejáratán Dombóvár város címere
  • Vér Venczel mellszobor

Dombóvári munkáinak galériája[szerkesztés]

Más városokban[szerkesztés]

Áta; Bakonya; Budapest; Cegléd; Ceglédbercel; Csemő; Cserkút .......[11]

Külföldön[szerkesztés]

A Kárpát-medencében, Ausztriában, Lengyelországban valamint Olaszországban.

Tagság[szerkesztés]

Kitüntetései[szerkesztés]

Műterme[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Arany János tér
  2. Arany János téren található. A mellszobrok a tizenhárom aradi vértanút és Batthyány Lajos mártír miniszterelnököt ábrázolják. Az emlékhely az 1848-49. évi szabadságharcban részt vett és 1849. október 6-án Aradon kivégzett magyar honvédtiszteknek és Batthyány Lajosnak, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének állít emléket. A tizenhárom aradi vértanú portrédomborműve egy-egy hasáb alakú oszlopra van helyezve, ezzel is utalva egymás utáni kivégzésükre, majd Batthyány Lajos mellszobra zárja a sort.
  3. Varga Gábor: Álmodozók szobor a Szabadság utcában található. Az 1987-ben a Művelődési Ház előtt felállított alkotás súlyosan megrongálódott, csak csonkjaiban mutatta egykori helyét. A helyi önkormányzat megkereste az alkotót, hozzájárulását kérték a mű áthelyezéséhez. Ez azonban nem született meg, amíg a teljes helyreállítás fedezete nem állt rendelkezésre. 2005-ben javaslat (előterjesztés) készült a kompozíció áthelyezésére, a Helytörténeti Múzeum parkjába. 2011-ben az alkotás újabb sérüléseket szenvedett, amit a Városszépítő és Városvédő Egyesület tagjai, a múzeum munkatársai vettek gondozásukba. A mű újra épen várta a látogatókat. 2013 júliusában a múzeum parkja, ill. kertje szinte teljes mértékben megújult. Az Álmodozók című kompozíció, ami a "Tolna megye és Dombóvári irodalmi értékeinek szabadtéri képes-könyve", méltó helyen áll a további, környezetében fellelhető darabjaival. A Cegléden élő művésznek ez volt az első köztéri alkotása. Saját műhelyében készítette, elektromos kemencében égetett pirogránit szobor. A kompozíciója az emberek iránti szeretet és minden szépség tiszteletéből fogant. A hasábokra illesztett, szépen munkált emberarcok mögött jellembeli tulajdonságokat fedezhetünk fel. Az emberi kapcsolatok és a születés fogalmainak elemzése ez a plasztika. Márvány alapon, barnás színárnyalatban, örökzöld növények közt az embermagasságú szoborcsoport hangulatot ad a térnek.
  4. Varga Gábor szobrászművész 82 alkotással járul hozzá a város központjának a feldíszítéséhez. A Dombóváron élő, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntetett keramikus, szobrászművész betlehemi, bibliai szobrai díszítik a város központját az adventi időszakban. 2016-ban már a korábbiak duplája, 82 mű alkotja a rendhagyó alkotást. A kompozíció immár egy teljes bibliai történetet ölel fel, benne Gábriel arkangyallal, Mária Erzsébettel való találkozásától a Betlehembe való zarándokúton át a kis Jézus születéséig. A művész szerint jövőre még ennél is nagyobb lesz: azt szeretné, ha a térség legnagyobb és legszebb bibliai története készülhetne el. A jelenleg három részből álló kompozíció jövőre már teljesen körbeöleli majd a víztornyot.
  5. 2011-ben avatták fel. A Dombó Pál utcában található. A Nemzetiségek Háza falán 2011. április 2-án avatták fel Franjo Vlašić (1766-1840) - magyaros nevén Vlassich Ferenc – dombóvári születésű horvát bán domborműves emléktábláját. Franjo Vlašić katonaként a napóleoni háborúban szerzett érdemeket, amiért Mária Terézia lovagkereszttel tüntette ki. 1824-ben vezérezredesi, 1831-ben tábornoki rendfokozatot kapott, 1832-ben Horvátország és Szlavónia bánja lett. Támogatta az Erdéllyel kapcsolatos korabeli magyar törekvéseket.
  6. A Szent László parkban.
  7. Varga Gábor: A dombormű a Szállásréti-tónál látható. A hajdani kisvasút vonalán továbbsétálva juthatunk el a 2009-ben átadott Fogadalmi-ligethez. A kis tó közepén egy szobrot találhatunk. Varga Gábor szobrászművész a Konda patak völgyéből előkerült, az egyik legrégebben ismert pannon lovas istennek állított fogadalmi tábla motívumainak felhasználásával készített
  8. Helytörténeti Gyűjtemény
  9. 2006-ban avatták fel. Újdombóvár központjában, a róla elnevezett Petőfi téren, árnyas parkban, rendezett környezetben és jól látható helyen áll az alkotás. Az alkotás jelenleg magántulajdonban van, de egyeztetések folynak annak önkormányzati tulajdonba adásáról.
  10. Varga Gábor: Szent István intelmei Imre fiához Szent Imre téren található. 2005-ben avatták fel. Szent István átadja az intelmeket Szent Imre hercegnek kompozíció a Kertvárosi Szent István templom homlokzatán található.
  11. Varga Gábor alkotásainak listája

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]