Vörösfülű cerkóf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Vörösfülű cerkóf
Red-Eared Guenon at CERCOPAN sanctuary.JPG
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok
Törzs: Gerinchúrosok
Altörzs: Gerincesek
Osztály: Emlősök
Rend: Főemlősök
Család: Cerkóffélék
Alcsalád: Cerkófmajomformák
Nemzetség: Cercopithecus
Tudományos név
Cercopithecus erythrotis
Waterhouse, 1838
Elterjedés
Red-eared Guenon area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vörösfülű cerkóf témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörösfülű cerkóf témájú médiaállományokat és Vörösfülű cerkóf témájú kategóriát.

A vörösfülű cerkóf (Cercopithecus erythrotis) a cerkóffélék családjába tartozó, Nyugat-Afrikában honos majomfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A vörösfülű cerkóf kis, kb. macskaméretű majomfaj. Testhossza (farka nélkül) 36–51 cm, a hím átlagos testsúlya 3,6 kg, a nőstényé 2,9 kg. Testét barnás-sötétszürke agutiszínű (a szőrszálak szürkén-sárgán sávozottak) bunda borítja. Szemei körül a szőrzet kékesszürke, orra és fülhegyei téglavörösek, hegyes pofaszakálla élénksárga, torka pedig fehér. Igen hosszú, 60 cm-t is elérő farka rozsdavörös színű és fontos szerepet játszik az állat egyensúlyozásában. A fiatal cerkófok anyjuk köré tekerve félig-meddig fogni is tudnak vele. A többi cerkóf hangos kiáltásaitól eltérően csak halk trillázó hangokat hallat.

Két alfaja ismert:

  • C. erythrotis erythrotis Bioko szigetén
  • C. erythrotis camerunensis az afrikai kontinensen

Elterjedése[szerkesztés]

Csak egy viszonylag kis kiterjedésű területen honos délkelet-nigériai Cross-folyó és a kameruni Sanaga-folyó között. Megtalálható még az Egyenlítői-Guineához tartozó Bioko szigetén is 1000 méteres magasságig.

Erdei állat, a síkvidéki és szubmontán trópusi erdők lakója.

Életmódja[szerkesztés]

Mindenevő; gyümölcsöket, leveleket, hajtásokat, rovarokat eszik. A magas fehérjetartalmú rovarok különösen a vemhes vagy szoptató nőstények táplálkozásában játszanak fontos szerepet.

A vörösfülű cerkófok csapatokban élnek, amelyek mérete a táplálék mennyiségétől függően 4-30 között változik. Leginkább az egy felnőtt hímből, kb. tíz nőstényből és kölykeikből álló csoport a jellemző. A csapaton belüli rangsor kevésbé szigorú, mint rokonaiknál. Általában egy adott territóriumon belül tartózkodnak és elkerülik a konfliktust a szomszédos csoportokkal.

Szaporodásuk csak kevéssé ismert. A többi cerkóffaj nőstényei általában egy-háromévente adnak életet egyetlen kölyöknek, a vemhesség pedig öt-hat hónapig tart.

A cerkófok természetes ellenségei a kígyók és a ragadozó madarak; ha észreveszik őket figyelmeztető kiáltást hallatnak.

Környezetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A vörösfülű cerkóf a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján sebezhető státusszal szerepel. Bár Biokón a leggyakoribb majomfaj, állománya az 1986-os 30 ezerről mára 20 ezerre csökkent. Főleg az erdőirtás és kisebb mértékben a vadászat fenyegeti. A faj szerepel a washingtoni egyezmény II. függelékében, vagyis kereskedelme korlátozott. Kamerunban és Nigériában védett.

Források[szerkesztés]