Vöcsökréce

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Vöcsökréce
Thalassornis leuconotus.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Récefélék (Anatidae)
Alcsalád: Fütyülőlúdformák (Dendrocygninae)
Nemzetség: Vöcsökrécék (Thalassornithini)
Nem: Thalassornis
Faj: T. leuconotus
Tudományos név
Thalassornis leuconotus
(Eyton, 1838)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vöcsökréce témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vöcsökréce témájú médiaállományokat és Vöcsökréce témájú kategóriát.

Weißrückenente Thalassornis 050501.jpg
Weißrückenente Thalassornis Flügel ausgebreitet 050501.jpg

A vöcsökréce vagy más néven fehérhátú fütyülőlúd (Thalassornis leuconotus) a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába, a fütyülőlúdformák (Dendrocygninae) alcsaládjába tartozó trópusi úszómadár. A vöcsökrécék (Thalassornithini) nemzetségének egyetlen képviselője. Újabban egyes rendszerezők külön alcsaládba helyezik a réceféléken belül Thalassornithinae néven. Minden más récefélétől erősen különböző faj.

Rendszertan[szerkesztés]

A vöcsökrécét korábban a réceformák (Anatinae) alcsaládján belül a halcsontfarkú récék (Oxyyurini) nemzetségébe sorolták, főleg alaktani bélyegek alapján. Később azonban kiderült, hogy a faj csak életmódja miatt (főleg bukáshoz alkalmazkodott faj) hasonlít a halcsontfarkú récékre, és hiányoznak róla az azokra jellemző merev faroktollak. Az újabb kutatások kimutatták, hogy a vöcsökréce a fütyülőludakkal áll közelebbi rokonságban. Mivel azonban a faj a bukáshoz alkalmazkodott, alakja eltér az igazi fütyülőludakétól. Ma általában a fütyülőlúdformák közé sorolják, bár újabban egyes rendszerezők külön alcsaládba helyezik a réceféléken belül Thalassornithinae néven.

Elterjedése[szerkesztés]

Afrikában, a Szaharától délre sokfelé megtalálható, Etiópiától Dél-Afrikáig illetve Nyugat-Afrikában Szenegáltól Csádig, valamint Madagaszkáron.

Alfajai[szerkesztés]

  • afrikai vöcsökréce (Thalassornis leuconotus leuconotus) – nem fenyegetett.
  • madagaszkári vöcsökréce (Thalassornis leuconotus insularis) – Csak Madagaszkár szigetén él, és a vadászat, élőhelyeinek elvesztése és idegen, betelepített récefajok konkurenciája miatt veszélyeztetettnek számít.

Megjelenése[szerkesztés]

Mintegy 45 centiméter hosszú és 625-800 gramm súlyú madár. A nemek egyformák. Barnafoltos tollazata, sárgával tűzdelt fekete csőre és zöldesszürke lábai vannak.

Életmódja[szerkesztés]

Bukáshoz alkalmazkodott faj. Tavakon, mocsarakban él, ahol gyorsan a víz alá tud bukni ellenségei elől. Akár fél percig is a víz alatt tud maradni és 65 méter mélyre is lemerülhet.

Különféle növényi részekkel (levelekkel, magvakkal) táplálkozik, előszeretettel fogyasztja a tavirózsák magvait. A fiókák rovarlárvákat is fogyasztanak. Táplálékát vagy a felszínen szedi össze vagy mélyre bukva gyűjti be, de akkor is visszatér vele a felszínre és ott fogyasztja el.

Szaporodása[szerkesztés]

Tartós párkapcsolatban élő réceféle. Mindkét nem részt vesz a fészeképítésben, a kotlásban és a fiókák gondozásában.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]