Véres játék 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Véres játék 2.
(Bloodsport II.)
1996-os amerikai film
RendezőAlan Mehrez
ProducerAlan Mehrez
Műfaj
ForgatókönyvíróJeff Schechter
Főszerepben
ZeneStephen Edwards
OperatőrJacques Haitkin
VágóJ. Douglas Seelig
Gyártás
GyártóF.M. Entertainment International N.V
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszínThaiföld[1]
Játékidő86 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1996. március 1.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőVéres játék (1988)
KövetkezőVéres játék 3. (1997)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Véres játék 2. (eredeti cím: Bloodsport II: The Next Kumite) 1996-ban bemutatott amerikai harcművészeti film, melyet Alan Mehrez rendezett. A Véres játék (1988) folytatása, az előző résszel ellentétben azonban a főszerepet nem Jean-Claude Van Damme, hanem Daniel Bernhardt alakítja. Mellékszerepben tűnik fel James Hong, Donald Gibb és Pat Morita.

További két folytatás készült még, a Véres játék 3. (1997) és a Véres játék 4. (1998), mindkettő Bernhardt főszereplésével.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy műkincstolvaj börtönbe kerül és egy harcművész mester tanításainak köszönhetően megváltozik az élete. Hamarosan lehetőséget kap arra, hogy a világ legjobb harcosaival küzdhessen meg az előző filmben már megismert kumitén.

Cselekmény[szerkesztés]

A tolvaj Alex Cardo (Daniel Bernhardt) el akar lopni Kelet-Ázsiában egy rituális kardot, de bűntársa, John (Philip Tan) árulása miatt letartóztatják és börtönbe zárják. Az egyik börtönőrt, Demont (Ong Soo Han) különösen zavarja Alex jelenléte, ezért minden lehetőséget megragad, hogy pokollá tegye az életét. Alex hamarosan talál magának egy barátot a fegyházban, Sun mester (James Hong) személyében, aki életfogytiglani büntetését tölti. Sun mester szárnyai alá veszi a fiatal harcost és az edzések során megváltoztatja gondolkodásmódját, majd megtanítja neki a „vaskéz” elnevezésű harci technikát. Amikor a világ legjobb harcosait felsorakoztató küzdősport-versenyre, a kumitéra sor kerül, Demon is versenyzőként indul a megmérettetésen. Alexet kiengedik a börtönből és ígéretet tesz Sun mesternek, hogy megnyeri a kumitét.

Számos küzdelmet követően a kumite döntőjébe Alex és Demon jut be. A hosszadalmas párviadal során eleinte Demon van fölényben, harci képessége és ereje miatt. Alex a vaskéz technika segítségével végül legyőzi Demont. Befolyásos üzlettársai közbenjárásával Sun mestert is kiszabadítja a börtönből.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Daniel Bernhardt Alex Cardo Haás Vander Péter
Pat Morita David Leung Botár Endre
Donald Gibb Ray Jackson Harmath Imre
James Hong Sun mester Dobránszky Zoltán
Lori Lynn Dickerson Janine Elson Spilák Klára
Ong Soo Han Demon
Philip Tan John Balázsi Gyula

Az előző film színészei közül csupán Donald Gibb tűnik fel a második részben, ismét Ray Jacksonként.[3] Daniel Bernhardt mellett James Hong és Pat Morita a második és harmadik részben is szerepet kap.

A film készítése[szerkesztés]

Az előző film főszereplője, Jean-Claude Van Damme egyéb filmes kötelezettségei miatt nem tudta vállalni a folytatást, ezért Daniel Bernhardt kapta meg a főszerepet. Bernhardt, akinek ez volt a filmes debütálása, gazdag harcművész múlttal rendelkezik, többek között fekete öves taekwondós. Mestere, Hee Il Cho kisebb mellékszerepben tűnik fel a filmben, a kumite egyik bírójaként. A harmadik részben Cho fontosabb szerepben színészkedik, Alex új mesterét alakítja.

A rendező elmondása szerint az előző részhez képest magasabb költségvetés lehetővé tette az alaposabban megkoreografált és így magasabb színvonalú harci jelenetek elkészítését. A filmet Thaiföldön forgatták.[1]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A The Action Elite elnevezésű weboldal szerint a film „méltó örököse a Van Damme-klasszikusnak... Daniel Bernhardt megfelelő helyettesítője a színésznek”.[3] A Kung-fu Kingdom kritikusának összegzése alapján „a Véres játék 2. élvezhető film... Daniel Bernhardt lenyűgöző játékfilmes debütálása főszereplőként.”[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b John Pitchforth Patton (1996. 04). „Bloodsport II: Does the Sequel Have a Chance of Success Without Van Damme?” (angol nyelven). Black Belt 34 (4), 76-77. o.  
  2. Véres játék 2. - ISzDb (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2018. december 24.)
  3. a b Bloodsport 2 (1996) Review (angol nyelven). The Action Elite, 2013. január 17. [2018. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 24.) „Bloodsport 2 is is a worthy successor to the Van Damme classic... Daniel Bernhardt is a fine replacement.
  4. Youseph, Ramon: Bloodsport II: The Next Kumite (1996) (angol nyelven). Kung-fu Kingdom, 2015. február 27. [2018. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 24.) „“Bloodsport II” is an enjoyable film... an impressive feature debut by Daniel Bernhardt.

További információk[szerkesztés]