Uszerkaré

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Uszerkaré
előd
egyiptomi fáraó
utód
Teti
VI. dinasztia
I. Pepi

Uralkodásai. e. 2333 – 2332
Nomen
N5wsrskA
Uszerkaré
A Wikimédia Commons tartalmaz Uszerkaré témájú médiaállományokat.

Uszerkaré, görögösen Othoész (ógörögül: Οθοής), (ur.: kb. i. e. 2333i. e. 2332) Egyiptom uralkodója volt a VI. dinasztiából. Nevének jelentése: „Ré lelke erős”.

Uralkodása[szerkesztés]

Uszerkaré uralkodásáról nem sokat tudunk. Manethón egyiptomi pap, krónikás megemlékezik arról, hogy Uszerkaré elődje, Teti összeesküvés áldozata lett, ezért felmerül annak a lehetősége, hogy az összeesküvés vezetője ő volt. Az egyiptomi királylisták nagy része is megemlíti Uszerkarét, ezek alapján uralkodási ideje 2–4 év lehetett.

A dél-szakkarai kő, egy, a dinasztia első uralkodóinak évkönyvét tartalmazó sztélé maradványa is megerősíti, hogy uralkodott egy király Teti és Pepi közt (bár a neve itt nem maradt fenn), és hogy anyja neve t betűre végződött. Ez alapján lehet, hogy anyja az a Hent (Hentkauesz?) nevű nő, akit I. Pepi piramistemplomában említenek; ő Teti egy felesége lehetett, Uszerkaré így talán Teti fia.[1]

Piramis vagy egyéb építmény nem társítható Userkaf nevéhez, bár egy felirat szerint valamifajta nagyszabású építkezésbe belekezdett. Ezen a feliraton ugyanakkor az építkezésen dolgozó munkások létszáma is fel van tüntetve. Sírja még nem került elő, valószínűleg Abuszírba, avagy valahol a dél-szakkarai régióban temethették el. A trónon I. Pepi, a meggyilkolt Teti fáraó fia követte.

A Milánói Egyetem professzora, Giulio Magli folytatott kutatásokat Uszerkare lehetséges temetkezési helyének megállapítására vonatkozóan, sikertelenül.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dodson, Aidan, Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson (2004). ISBN 0-500-05128-3 , p.70

Források[szerkesztés]

Előző uralkodó:
II. Teti
Egyiptom uralkodója
i. e. 24. század
VI. dinasztia
A fáraók kettős koronája
Következő uralkodó:
I. Pepi