Urbach László (1904–1977)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Urbach László (Eperjes, 1904. május 5. – 1977. augusztus 18) a húszas évek legendás motorversenyzője, majd a Mátra kismotorkerékpár konstruktőre és gyártója volt. Az államszocializmus évtizedei alatt Urbach László részt vett a Dongó, kerékpárra szerelhető segédmotor és a Berva mopedek tervezésében is.

Élete[szerkesztés]

1923-ban szegődött el Majláth Mihály (1895-1930?) budapesti motorkerékpár-kereskedőhöz, ahol is megkezdte szakmai pályafutását.

1929-ben kilépett a Majláth cégtől. Egész pontosan a Majláth a cég Hunyadi téri üzletét igazgatta a továbbiakban, míg Majláth Mihály (1895-1930?) a gróf Zichy Jenő utcában folytatta pályafutását.

Az üzlet új működtetője[szerkesztés]

1930-tól a Hunyadi téri üzlet működtetését hűséges munkatársa, Majláth Mihály ráhagyta. Urbach a harmincas években több márkával is foglalkozott, mint például: BSA, Triumph, stb. A harmincas évek végén itt születtek meg a Mátra (motorkerékpár) tervei is, s itt volt a cég központja is, egyaránt! Az államosítást követően az üzlethelyiség az V. számú Autójavító Nemzeti Vállalat tulajdonába került. 1970-től kezdve itt működött a Tefu központja.

A motorkerékpározás iránti érdeklődés(ek)[szerkesztés]

Az 1930-as években jelentősen megnőtt a motorkerékpározás iránti érdeklődés. Különösen keresetté váltak -az úgynevezett- segédmotoros kerékpárok, melyek vezetéséhez nem szükségeltetett jogosítvány. Urbach -aki Európa sok országában megfordult-, egyre inkább hajlott arra, hogy saját maga is foglalkozzon kismotorok gyártásával.

A Mátra motorkerékpár gyártásának megkezdése[szerkesztés]

A külföldi gyártókkal folytatott tárgyalásai nem vezettek sikerre, így idővel a kereskedelemben és a versenyzésben korábban szerzett tapasztalatai felhasználásával saját fejlesztésbe kezdett bele.

Ennek eredményeképpen 1938 végére elkészült a Turul, melyet 1939 tavaszától Mátra néven kezdtek el forgalmazni. A Mátra motorkerékpár az akkori legmodernebb építési elveket követte, a jármű kiválóságát pedig a keresettsége és a kiemelkedő versenyeredmények is mutatták. A Mátra gyártása a háború miatti megszakításokkal együtt az 1949-es államosításokig tartott.

További élettevékenységei[szerkesztés]

Urbach a második világháború viszontagságait -a Horthy Miklós kormányzó fiaival ápolt barátsága következtében- sikeresen vészelte át. A szerencséjére -mint később kiderült- ez a kapcsolat nem számított fekete pontnak, így a pártállam időszakában is számítottak a szakértelmére.

Még 1945-ben egyik alapítója volt a Gépjármű Roncsgyűjtő Központnak, majd rá egy évre az utódának, a Magyar Országos Gépkocsi Üzemi Rt.-nek, közismert nevén a MÖGÜRT-nek.

Az 1950-es években részt vett a Székesfehérvári Vadásztölténygyárban gyártott Dongó, a kerékpárra szerelhető segédmotor, s az egri Finomszerelvénygyárban készült Berva mopedek tervezésében is.

Halála[szerkesztés]

1977. augusztus 18-án hunyt el.

Források[szerkesztés]