Ugocsa non coronat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ugocsa elhelyezkedése a Magyar Királyságban
Ugocsa címere

Az Ugocsa non coronat latin kifejezés, azt jelenti, hogy Ugocsa nem koronáz. Ismeretlen eredetű történelmi szólás.

A hagyomány szerint Ugocsa vármegye írta ezt a lakonikus választ az 1505. év rákosi gyűlés határozatára visszautalva, amikor I. Ferdinánd a rendeket koronázásra hívta Székesfehérvárra (1527. nov. 3.).

Egy másik verzió szerint az 1722. évi országgyűlésen hangzott el először, mikor a pragmatica sanctiót tárgyalták. A leányörökös megkoronázásáról a szavazás coronat vagy non coronat kifejezésekkel történt. Állítólag egyedül az ugocsai követ szavazott „non coronat”-tal, s ezóta forog közszájon. Egy időben még hozzátették: sed ornat. Tény, hogy 1635-ben már használták, így ez a verzió kevéssé valószínű.

"Áll még Buda vára - a Ruszwurm nem zár be! (Ugocsa non coronat.)" - COVID-19 járvány ideje, 2020 április.

Mivel a történelmi Magyarországnak Ugocsa volt a legkisebb vármegyéje, a többnyire ironikusan idézett szólás azt a fajta tiltakozást teszi nevetségessé, amikor a tiltakozónak nincs meg a kellő tekintélye ahhoz, hogy véleményét kellőképpen érvényesíteni tudja. Például a budavári Ruszwurm cukrászda írta ki egy ideiglenes plakátra a 2020-as COVID-19 járvány idején (lásd mellékelt ábra), arra utalva, hogy nyitvatartása kisebbségbe helyezte a sorra bezárt budapesti vendéglők és cukrászdák közt.

Források[szerkesztés]