UTC+14:00

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az UTC+14 területei:
  nyári időszámításként használó területek
  egész évben használó területek

Az UTC+14:00 egy időeltolódás, amely 14 órával van előrébb az egyezményes koordinált világidőtől (UTC). Ez a legmagasabb időeltolódás, itt ünneplik először az újévet.

Alap időzónaként használó területek (egész évben)[szerkesztés]

Óceánia[szerkesztés]

Nyári időszámításként használó területek (a déli félteke nyarain)[szerkesztés]

Óceánia[szerkesztés]

Történelmi változások[szerkesztés]

Kiribati egy változást vezetett be az ország keleti felén 1995. január 1-én. Az UTC–11 és UTC–10 időeltolódásokat UTC+13-má és UTC+14-gyé változtatta a területén, így elkerülve, hogy a nemzetközi dátumválasztó vonal átszelje az országot. Ezelőtt az UTC+14 időeltolódás nem létezett. Mint egy brit kolónia, Kiribati központja a Gilbert-szigeteken volt, a régi dátumválasztó nyugati felén. A távoli Phoenix- és Line-szigetek a dátumvonal másik oldalán voltak. A kormányirodák az ellenkező oldalakon rádióval vagy telefonnal csak a hét négy napján tudtak kommunikálni, amikor mindenhol egyidejűleg hétköznap volt.

Kiribati lépése tulajdonképpen azt jelentette, hogy a dátumvonalat kelet felé mozgatták az ország körül, így a Line-szigetekhez tartozó Kiritimatin a világon korábban kezdődött el a 2000. év, mint bármely másik országban. Ezt Kiribati kormánya igyekszik kihasználni, mivel a sziget így egy potenciális turisztikai célpont.

Tonga 1999-től 2002-ig nyári időszámításként használta az UTC+14-et, ebből adódóan a kiribati Line-szigetekkel együtt ünnepelte a 2000-es év kezdetét.

2011. december 29. végén (UTC–10 szerint), Szamoa megváltoztatta alap időeltolódását UTC–11-ről UTC+13-ra (és nyári időeltolódását UTC–10-ről UTC+14-re), így mozgatva a dátumválasztót az ország másik felére.

Időzónák ebben az időeltolódásban[szerkesztés]

Időzóna neve angolul Időzóna neve magyarul Időzóna rövidítése
Line Islands Time[1] Line-szigeteki idő LINT
Tonga Summer Time[2] Tongai nyári idő TOST
West Samoa Time[3] Kelet-szamoai idő WST

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. LINT – Line Islands Time (Standard Time) (angol nyelven). timeanddate.com. (Hozzáférés: 2017. december 8.)
  2. TOST – Tonga Summer Time (Daylight Saving Time) (angol nyelven). timeanddate.com. (Hozzáférés: 2017. december 8.)
  3. WST - West Samoa Time (Standard or Daylight Saving Time) (angol nyelven). timeanddate.com. (Hozzáférés: 2016. november 27.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az UTC+14:00 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]