Történetek a Hurokból

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Történetek a Hurokból
(Tales from the Loop)
Műfaj

AlkotóNathaniel Halpern
ÍróNathaniel Halpern
Főszereplő
Zeneszerző

Ország Egyesült Államok
Nyelv
Évadok1
Epizódok8 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
  • Matt Reeves
  • Adam Kassan
  • Rafi Crohn
  • Nathaniel Halpern
  • Mark Romanek
  • Mattias Montero
  • Adam Berg
  • Samantha Taylor Pickett
Részenkénti játékidő50–57 perc
Gyártó
  • Indio Film
  • 6th & Idaho Moving Picture Company
  • Touchstone Television
  • Amazon Studios
ForgalmazóDisney–ABC Domestic Television
Sugárzás
Eredeti adóPrime Video
Eredeti sugárzás2020. április 3. – 2020. április 3.
Első magyar adóPrime Video
Magyar sugárzás kezdete2021. április 11.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Történetek a Hurokból (eredeti cím: Tales from the Loop) 2020-ban megjelent amerikai sci-fi dráma televíziós sorozat, amelyet Nathaniel Halpern alkotott meg Simon Stålenhag svéd művész retrofuturisztikus festményei alapján. A sorozat 2020. április 3-án debütált az Amazon Prime Video-n, zenéjét Philip Glass szerezte.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

A Történetek a Hurokból egy képzeletbeli ohiói kisvárosban, Mercerben játszódik, ahol a központi helyszín egy földalatti kísérleti kutatóközpont. A sorozat antológia jellegű, egymáshoz csak gyengén kapcsolódó epizódjaiban egy-egy városlakó története kerül a középpontba, akik kapcsolatba kerülnek a kísérletek során létrejött különleges eszközök valamelyikével, legyen szó az ember halálának időpontját megjósoló, vagy időutazást, testcserét, esetleg az idő megállását okozó tárgyakról. Ugyanakkor a sci-fi elemek ellenére a lassú, melankolikus történetek középpontjában végig a drámai elemeken marad a hangsúly.[2]

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplők Színész Epizód
Loretta Rebecca Hall 1.
Jakob Daniel Zolghadri 2.
May Nicole Law 3.
Russ Jonathan Pryce 4.
Ed Dan Bakkedahl 5.
Gatis Ato Essandoh 6.
George Emjay Anthony 7.
Cole Duncan Joiner 8.

Epizódok[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
1. 1. A Hurok
(Loop)
Mark Romanek Nathaniel Halpern[3] Egyesült Államok 2020. április 3.
magyar 2021. április 11.
Egy Loretta nevű kislány az ohiói Mercerben él a közeli ,,Loop" elnevezésű kutatóközpontban dolgozó édesanyjával. Egy félresikerült kísérlet következtében a lány egy rejtélyes lebegő kővel együtt a jövőbe kerül, ahonnan jövőbeli önmaga és fia segítségével próbál hazajutni.
2. 2. Transzpozíció
(Transpose)
So Yong Kim Nathaniel Halpern Egyesült Államok 2020. április 3.
magyar 2021. április 11.
A második epizód főszereplője Loretta fia, Jakob, aki barátjával, Dannyvel az erdőben egy nagy méretű üreges gömböt talál. Amikor bemásznak, a testük megcserélődik. Megegyeznek, hogy egy napra kipróbálják, milyen a másik bőrében lenni, de Danny elhatározza, hogy nem cseréli vissza a testüket.
3. 3. Sztázis
(Stasis)
Dearbhla Walsh Nathaniel Halpern Egyesült Államok 2020. április 3.
magyar 2021. április 11.
Egy ázsiai származású lány, May egy eszközt talál, amelynek segítségével meg lehet állítani az időt. A lány barátjával, Ethannal egy megdermedt pillanatba költözik.
4. 4. Visszhanggömb
(Echo Sphere)
Andrew Stanton Nathaniel Halpern Egyesült Államok 2020. április 3.
magyar 2021. április 11.
A kutatóközpont vezető tudósa, Russ megmutat unokájának, Cole-nak egy bunkerszerű fém tárgyat, amely annyiszor visszhangozza vissza az ember kiáltását, ahány évtized maradt hátra az életéből. Kiderül, hogy a tudós hamarosan meg fog halni.
5. 5. Irányítás
(Control)
Tim Mielants Nathaniel Halpern Egyesült Államok 2020. április 3.
magyar 2021. április 11.
Fia tragédiája után Danny apja, Ed paranoiásan félteni kezdi süketnéma kislánya életét. Egy nagy robotot vesz, hogy megvédje a lányt.
6. 6. Párhuzam
(Parallel)
Charlie McDowell Nathaniel Halpern Egyesült Államok 2020. április 3.
magyar 2021. április 11.
A kutatóintézet portása, Gatis egy lebegő traktor szerelése közben véletlenül átkerül egy párhuzamos valóságba, ahol ottani önmagával és annak élettársával találkozik.
7. 7. Ellenségek
(Enemies)
Ti West Nathaniel Halpern Egyesült Államok 2020. április 3.
magyar 2021. április 11.
A hetedik epizód főszereplője George, akit gyerekkorában a barátai egy szigeten hagynak, ahol megsebesül a karja. A fiú egy robottal találkozik. A seb elfertőződik és George elveszíti a karját, amelyet egy robotkarral pótolnak. Miután felnő, a férfi visszatér a szigetre megkeresni a robotot.
8. 8. Otthon
(Home)
Jodie Foster Nathaniel Halpern Egyesült Államok 2020. április 3.
magyar 2021. április 11.

Gyártás[szerkesztés]

Philip Glass, a Tales from the Loop zeneszerzője

Simon Stålenhag svéd festő Mesék a hurokból című könyve 2014-ben jelent meg, a művész legismertebb munkái közé tartozik. A képeskönyv rajzain az 1980-as évek vidéki svéd tájai jelennek meg, amelyben különféle furcsa robotok, lények és monumentális roncsok kapnak helyet.[4] A sorozat adaptációban a táj ugyanúgy pasztellszínekben jelenik meg, mint az eredeti festményeken és a háttér díszleteiben folyamatosan felbukkannak a képek konkrét elemei. A festmény-jelleg megőrzésére végig törekedtek a forgatás során, 2020-ban Emmy-díjra is jelölték a Tales from the Loopot a legjobb vizuális effektusok kategóriában.[5] A sorozat írója az antológia szerűen különváló történetek megírása során inspirációként felhasználta Sherwood Anderson Winesburg, Ohio című könyvének elemeit is.[6] Az alkotók saját bevallása alapján a filmre hatott Krzysztof Kieślowski, Ingmar Bergman, valamint Andrej Tarkovszkij munkássága is.[6][7]

Az Amazon 2018. július 17-én jelentette be, hogy berendeli az első évadot a sorozatból. A producerek Matt Reeves, Adam Kassan, Rafi Crohn, Nathaniel Halpern, Mark Romanek, Mattias Montero, Adam Berg, és Samantha Taylor Pickett lettek. Matt Reeves rendezőként is részt vett a munkában, az első epizód fűződik a nevéhez. A film gyártásában az Amazon Studios-on kívül részt vett a 6th & Idaho és a Touchstone Television is.[8][9]

Fogadtatás[szerkesztés]

A sorozat első évadja kritikai siker lett, a Rotten Tomatoes oldalán 85%-on áll,[10] a Metacritc pedig 68/100 pontra értékelte.[11]

A magyarországi hírportálokon több kritika is megjelent a sorozatról. A 24.hu újságírója, Scheirich Zsófia a néző empatikus énjére ható sorozatként értékelte a művet, amely a sci-fi elemeket a szereplőkben zajló belső történések kiemelésére használja fel és letisztult, csöndes melankóliájával emelkedik ki.[12] Az Index kritikája a Tales from the Loopban megjelenő generációs különbségeket, valamint az amerikai helyszín ellenére jelenlevő skandináv, európai hangulatot emelte ki.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Video: "Tales from the Loop" - Official Trailer | TheFutonCritic.com. www.thefutoncritic.com. (Hozzáférés: 2021. április 13.)
  2. Elveszett lelkek meséi – Tales from the Loop kritika (magyar nyelven). Filmtekercs.hu, 2020. április 6. (Hozzáférés: 2021. április 13.)
  3. Writers Guild of America West: Tales From The Loop. (Hozzáférés: 2021. április 13.)
  4. Mesék a Hurokból (Simon Stalenhag). Hozzáférés: 2021. április 14.  
  5. MPC - Tales From The Loop Receives Emmy Nomination for Outstanding Visual Effects in a Supporting Role. MPC. (Hozzáférés: 2021. április 14.)
  6. a b D'Aless, Anthony: ‘The Batman’ Director Matt Reeves On DC Pic During COVID-19 Hiatus; Unraveling ‘Tales From The Loop’ & Netflix Slate. Deadline, 2020. április 10. (Hozzáférés: 2021. április 14.)
  7. Desowitz, Bill: ‘Tales from the Loop’: Shooting the Sci-Fi Series with Inspiration from Simon Stålenhag’s Surreal Paintings (angol nyelven). IndieWire, 2020. augusztus 28. (Hozzáférés: 2021. április 14.)
  8. Andreeva, Nellie: ‘Tales From The Loop’: Amazon Studios Orders Genre Series Based On Simon Stålenhag Art From Matt Reeves & Fox 21 (amerikai angol nyelven). Deadline, 2018. július 17. (Hozzáférés: 2021. április 14.)
  9. 'Tales From the Loop' TV Series Set at Amazon (angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2018. július 17. (Hozzáférés: 2021. április 14.)
  10. Tales From the Loop: Season 1” (angol nyelven).  
  11. Tales From the Loop”.  
  12. Mesék a Hurokba szorult emberekről (magyar nyelven). Roboraptor, 2020. április 20. (Hozzáférés: 2021. április 14.)
  13. Krisztina, Pálúr: Erdőn, mezőn jártam, időanomáliát találtam (magyar nyelven). index.hu, 2020. április 9. (Hozzáférés: 2021. április 14.)

További információk[szerkesztés]