Winesburg, Ohio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Winesburg, Ohio
Az első kiadás címlapja.
Az első kiadás címlapja.
Szerző Sherwood Anderson
Eredeti cím Winesburg, Ohio
Ország Egyesült Államok
Nyelv angol
Műfaj short story cycle
Kiadás
Kiadó B. W. Huebsch
Kiadás dátuma 1919. május 8.
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1962
Fordító Vajda Miklós
Illusztrátor Kondor Lajos
Média típusa nyomtatott könyv
A Wikimédia Commons tartalmaz Winesburg, Ohio témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Winesburg, Ohio Sherwood Anderson (1876–1941) 1919-ben kiadott elbeszéléskötete, mely magyarul 1962-ben jelent meg Vajda Miklós fordításában.

A kötetről[szerkesztés]

A realista stílusú elbeszélések, melyeken Edgar Lee Masters hatása érződik,[1] élőbeszédet idéző stílusban ábrázolják egy középnyugati kisváros hétköznapjait.[2] Az elbeszélések közül az elsők – Különcök könyve; Kezek; Az Isten hatalma1916-ban a Floyd Dell által szerkesztett "The Masses" nevű baloldali folyóiratban láttak napvilágot. További hét elbeszélés még a kötet megjelenése előtt megjelent a "The Little Review" és a "Seven Arts" folyóiratokban.

Vajda Miklós a következőket írja a kötet utószavában: „Apró epizódokban, anekdotányi históriákban fogalmazta meg legjobban, legtömörebben a kisvárosi élet apró tragédiáit. Minden novellája egy-egy kis lélektani tanulmány, portré, többnyire tragikus vagy szomorú anekdota.”[3]

A történetben szereplő fiktív város (nem tévesztendő össze a tényleges ohiói Winesburggel), lazán kapcsolódik a szerző gyermekkori emlékeinek helyszínéhez az ohiói Clyde-hoz.

Az elbeszélések főszereplője George Willard, az ifjú vidéki laptudósító, a Winesburgi Sas tudósítója. A történetekben az ő emberi és írói fejlődését követhetjük nyomon, egészen addig, míg el nem hagyja Winesburgöt, ahogy a Búcsú című elbeszélésben olvasható: „A fiatalember képzeletét elragadták szenvedélyes álmai. (...) A lelkében kavargó apró emlékek hatására lehunyta a szemét, s hátradőlt az ülésen. Hosszú ideig maradt így, s amikor ismét felegyenesedett és kitekintett a kocsi ablakán, Winesburg városa már eltűnt, s ottani élete puszta háttér volt csak immár, melyre férfikorának álmait kell majd ráfestenie.”

A kötet elbeszéléseit Vajda Miklós fordította magyarra. Az elbeszélések egy része, köztük a Kezek, Az Isten hatalma, a Tisztesség és A ki nem mondott hazugság más magyar nyelvű gyűjteményes kötetekben is megjelent. Más fordítás csak a Papíros-pirulák című elbeszélésből született és jelent meg Papirgolyok címmel a "Korunk" folyóirat 1927 novemberi számában.

Magyar kiadás[szerkesztés]

  • Winesburg, Ohio. Elbeszélések. (Fordította és az utószót írta Vajda Miklós. Az illusztrációkat, a védőborítót és a kötéstervet készítette Kondor Lajos) Budapest, Európa Könyvkiadó, 1962. 275 old.
    • Tartalom: Különcök könyve; Kezek; Papíros-pirulák; Az anya; A filozófus; Nem tudja senki; Jámborság I-II.; Megadás; Rémület; Az ötletek embere; Kaland; Tisztesség; A gondolkodó; Tandy; Az Isten hatalma; A tanítónő; Magány; Ébredés; Hóbortosok; A ki nem mondott hazugság; Ivás; Halál; Bonyolult dolgok; Búcsú

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bollobás Enikő: Az amerikai irodalom története. Budapest, Osiris Kiadó, 2006. 299. old. ISBN 963-389-771-8
  2. Sherwood Anderson. In: Az elveszett kisfiú. Amerikai elbeszélők a két világháború között. Budapest, Európa Könyvkiadó, 1979. 742-743. old.
  3. Sherwood Anderson (1876 – 1941). In: Sh. Anderson: Winesburg, Ohio. Budapest, Európa Könyvkiadó, 1962. 273. old.

További információk[szerkesztés]

  • Winesburg, Ohio: A Group of Tales of Ohio Small Town Life by Sherwood Anderson. Project Gutenberg (angolul)
  • Papirgolyok (Elbeszélés.) Korunk, 1927 November (Online elérés) (Vajda Miklós fordításában Papíros-pirulák címmel jelent meg.)