Winesburg, Ohio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Winesburg, Ohio
Az első kiadás címlapja.
Az első kiadás címlapja.
SzerzőSherwood Anderson
Eredeti címWinesburg, Ohio
OrszágEgyesült Államok
Nyelvangol
Műfajshort story cycle
Díjak20th Century's Greatest Hits: 100 English-Language Books of Fiction
Kiadás
KiadóB. W. Huebsch
Kiadás dátuma1919. május 8.
Magyar kiadóEurópa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma1962
FordítóVajda Miklós
IllusztrátorKondor Lajos
Média típusanyomtatott könyv
A Wikimédia Commons tartalmaz Winesburg, Ohio témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Winesburg, Ohio Sherwood Anderson (1876–1941) 1919-ben kiadott elbeszéléskötete, mely magyarul 1962-ben jelent meg Vajda Miklós fordításában.

A kötetről[szerkesztés]

A realista stílusú elbeszélések, melyeken Edgar Lee Masters hatása érződik,[1] élőbeszédet idéző stílusban ábrázolják egy középnyugati kisváros hétköznapjait.[2] Az elbeszélések közül az elsők – Különcök könyve; Kezek; Az Isten hatalma1916-ban a Floyd Dell által szerkesztett "The Masses" nevű baloldali folyóiratban láttak napvilágot. További hét elbeszélés még a kötet megjelenése előtt megjelent a "The Little Review" és a "Seven Arts" folyóiratokban.

Vajda Miklós a következőket írja a kötet utószavában: „Apró epizódokban, anekdotányi históriákban fogalmazta meg legjobban, legtömörebben a kisvárosi élet apró tragédiáit. Minden novellája egy-egy kis lélektani tanulmány, portré, többnyire tragikus vagy szomorú anekdota.”[3]

A történetben szereplő fiktív város (nem tévesztendő össze a tényleges ohiói Winesburggel), lazán kapcsolódik a szerző gyermekkori emlékeinek helyszínéhez az ohiói Clyde-hoz.

Az elbeszélések főszereplője George Willard, az ifjú vidéki laptudósító, a Winesburgi Sas tudósítója. A történetekben az ő emberi és írói fejlődését követhetjük nyomon, egészen addig, míg el nem hagyja Winesburgöt, ahogy a Búcsú című elbeszélésben olvasható: „A fiatalember képzeletét elragadták szenvedélyes álmai. (...) A lelkében kavargó apró emlékek hatására lehunyta a szemét, s hátradőlt az ülésen. Hosszú ideig maradt így, s amikor ismét felegyenesedett és kitekintett a kocsi ablakán, Winesburg városa már eltűnt, s ottani élete puszta háttér volt csak immár, melyre férfikorának álmait kell majd ráfestenie.”

A kötet elbeszéléseit Vajda Miklós fordította magyarra. Az elbeszélések egy része, köztük a Kezek, Az Isten hatalma, a Tisztesség és A ki nem mondott hazugság más magyar nyelvű gyűjteményes kötetekben is megjelent. Más fordítás csak a Papíros-pirulák című elbeszélésből született és jelent meg Papirgolyok címmel a "Korunk" folyóirat 1927 novemberi számában.

Magyar kiadás[szerkesztés]

  • Winesburg, Ohio. Elbeszélések. (Fordította és az utószót írta Vajda Miklós. Az illusztrációkat, a védőborítót és a kötéstervet készítette Kondor Lajos) Budapest, Európa Könyvkiadó, 1962. 275 old.
    • Tartalom: Különcök könyve; Kezek; Papíros-pirulák; Az anya; A filozófus; Nem tudja senki; Jámborság I-II.; Megadás; Rémület; Az ötletek embere; Kaland; Tisztesség; A gondolkodó; Tandy; Az Isten hatalma; A tanítónő; Magány; Ébredés; Hóbortosok; A ki nem mondott hazugság; Ivás; Halál; Bonyolult dolgok; Búcsú

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bollobás Enikő: Az amerikai irodalom története. Budapest, Osiris Kiadó, 2006. 299. old. ISBN 963-389-771-8
  2. Sherwood Anderson. In: Az elveszett kisfiú. Amerikai elbeszélők a két világháború között. Budapest, Európa Könyvkiadó, 1979. 742-743. old.
  3. Sherwood Anderson (1876 – 1941). In: Sh. Anderson: Winesburg, Ohio. Budapest, Európa Könyvkiadó, 1962. 273. old.

További információk[szerkesztés]

  • Winesburg, Ohio: A Group of Tales of Ohio Small Town Life by Sherwood Anderson. Project Gutenberg (angolul)
  • Papirgolyok (Elbeszélés.) Korunk, 1927 November (Online elérés) (Vajda Miklós fordításában Papíros-pirulák címmel jelent meg.)