Project Gutenberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Project Gutenberg (magyarul Gutenberg terv, rövidítése PG) egy közösségi közreműködéssel szerveződő gyűjtemény, melynek célja a kulturális művek digitális megőrzése, „az elektronikus könyvek létrehozásának és terjesztésének támogatása”.[1] 1971-ben alapította Michael S. Hart, így ez a legrégebbi digitális könyvtár a világon. A kollekció nagy része közkincs könyvek teljes szövegét tartalmazza. A könyvtár célja a lehető legszabadabb, lehetőleg rendszerfüggetlen (a technológia fejlődése mellett is használható formátumú), nyílt formájú szövegek publikálása, amik szinte minden számítógép alapú eszközön használhatóak. 2010-ben több mint 30 000 szabadon elérhető szöveg szerepel a weblapján, és több mint 100 000 olyan további hivatkozás, ami olyan partnereknél elérhető szövegekre mutat, akik ugyanazon elveket követik, mint a PG, és lehetőséget kaptak a Project Gutenberg védjegy használatára.

Ahol csak lehetséges a művek sima szöveges formátumban („plain text”) vannak, bár számos egyéb formában is elérhetőek (pl. HTML, PDF, EPUB, MOBI, és Plucker). Bár a legtöbb könyv angol nyelvű, számos nemzeti nyelven írt szöveget is találhatunk a gyűjteményben.

A PG szoros kapcsolatban áll a Digital Proofreadersszel, ami egy, a digitalizált szövegek internetes közösségi lektorálását végző szervezet.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Hart, Michael S.: Gutenberg Mission Statement by Michael Hart. Project Gutenberg, 2004. október 23. [2012. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 15.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Project Gutenberg
A Wikimédia Commons tartalmaz Project Gutenberg témájú médiaállományokat.