Tuzson Arborétum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tuzson Arborétum
Elhelyezkedése
Ország Magyarország
Település Tar
Tuzson Arborétum (Magyarország)
Tuzson Arborétum
Tuzson Arborétum
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 56′ 24″, k. h. 19° 47′ 40″Koordináták: é. sz. 47° 56′ 24″, k. h. 19° 47′ 40″
Általános adatok
Alapítás ideje 1975
Alapítója Tuzson János
Terület0,0276 km²

A Tuzson Arborétum helyi jelentőségű természetvédelmi terület a Mátralába nyugati peremén, Tar községtől mintegy 4,5 km-nyire, a Csevice-forrástól 2 km-re. A 2,76 ha területű park nevét alapítójáról, Tuzson János botanikusról kapta.

Az arborétum története[szerkesztés]

Tuzson János 1925-ben vásárolta meg a fenyvespusztai erdőbirtokot, ahol egyebek közt néhány kisebb díszfa is állt. Ezt az Erzsébet-ligetnek nevezett együttest feltehetőleg 1898-ban ültették, ugyanis abban az évben a Földművelésügyi Minisztérium ingyen adott facsemetéket Erzsébet királyné emlékére létesítendő ligetek telepítésére.

Tuzson János az erdő letermelése után a területen elsősorban örökzöldeket telepített és szaporított, és ehhez a fákat földlabdásan hozatta távoli országokból. Egyéb biológiai kísérletekkel is próbálkozott – az utak, ösvények mentén díszlő rózsabokrok őseit például azért ültette, hogy rózsaolajat próbáljon előállítani. Emellett foglalkozott gyógynövények – elsősorban a gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata), és a piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) – termesztésével is.

A második világháború után a terület az erdőgazdaság kezelésébe került. A szabad területek egy részén csemetekertet hoztak létre, más részét lucfenyővel, vörösfenyővel és szelídgesztenyével erdősítették.

Látnivalók, ritkaságok[szerkesztés]

A meglehetősen elhanyagolt, szabadon látogatható gyűjteményben 21 fenyőféle, 6 különleges lomblevelű és több cserjeritkaság tekinthető meg. A fák közül a legérdekesebb egy 1960 táján ültetett atlaszcédrus, Nógrád vármegye egyetlen atlaszcédrusa. Törzsének kerülete közel 290 cm. További, Európában ritkábbnak számító fafajok:

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]