Turkcell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.
TípusTőzsdén jegyzett
(NYSE:TKC)
Alapítva1994
SzékhelyIsztambul
VezetőkKaan Terzioğlu (CEO)
AlapítóMehmet Emin Karamehmet
IparágGSM
Formarészvénytársaság
Termékekmobile telephony
Alkalmazottak száma13 901
LeányvállalataiFintur
Astelit
TőzsdeNew York-i tőzsde

A Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Turkcell Törökország piacvezető mobiltelefon-szolgáltatója, mely 1994-ben kezdte meg működését az ország első mobiltelefon-szolgáltatójaként. 2008 márciusában 35 millió előfizetővel rendelkezett, amivel – az előfizetők számának tekintetében – Európa harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója lett.[1] A cég részvényeivel 2000 óta kereskednek az isztambuli és a New York-i tőzsdén. A vállalat tagja a mobiltelefon-szolgáltatók szövetségének, a GSM Assocationnek.

A Turkcell leányvállalatain, a Finturon (Azerbajdzsán, Kazahsztán, Örményország, Moldova) és az Asteliten (Ukrajna) keresztül külföldön is képviselteti magát, illetve jelen van Észak-Cipruson is; összesen több mint 20 millió külföldi előfizetővel rendelkezik.[2]

A vállalat több díjat is nyert, többek között 2002-ben GPRSLand elnevezésű szolgáltatásukért World Communication Awards díjat kaptak.[3]

A Turkcell több labdarúgó- és kosárlabda-csapatot is szponzorál, és a török labdarúgó-bajnokság névadó fő szponzora is egyben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Turkcell: Company History Archiválva 2009. március 21-i dátummal a Wayback Machine-ben 2008. október 23. (angolul)
  2. Turkcell: History - A World Company Archiválva 2009. március 21-i dátummal a Wayback Machine-ben 2008. október 23. (angolul)
  3. World Communication Awards