Tuba István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tuba István
Született1921. július 22.
Jánk
Elhunyt1991. november 21. (70 évesen)
Jánkmajtis
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásapolitikus
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1947. augusztus 31. – 1949)
SablonWikidataSegítség

Tuba István (Jánk, 1921. július 22.Jánkmajtis, 1991. november 21.) földműves, MÁV-alkalmazott, a Demokrata Néppárt országgyűlési képviselője.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora és tanulmányai[szerkesztés]

Az asztalos, kerékgyártó és földműves Tuba Gyula és Mátyás Mária gyermeke. Hárman voltak testvérek. Római katolikus vallásban nevelkedett. Az elemi iskolát Jánkon végezte el. Bár jó tanuló volt, de a család anyagi lehetőségei nem tették lehetővé a továbbtanulást. Csak évekkel később, 17 éves korában a helyi plébános, Szalados Sándor támogatásával kezdhetett hozzá magánúton a polgári iskola elvégzéséhez.[1] A különbözeti vizsgákat letette, készülhetett az érettségire, de 1943 második felében behívták katonának. Az érettségi vizsgát végül 1949-ben tette le. A háborúból hazatérve a családi gazdaságban kezdett dolgozni. A földművelés mellett méhészkedett is, valamint részt vett a jánki takarékszövetkezet megalapításában.

Közéleti pályafutása[szerkesztés]

1936 karácsonyán tagja lett a jánki KALOT szervezetnek, hamarosan meg is választották titkárnak. 1937 és '40 között részt vett az évenként megrendezett vezetőképző tanfolyamon. Egy évet az érdi népfőiskolán is tanult. KALOT-os tevékenységét a háború után is folytatta, amikor pedig a szervezetet feloszlatták,[2] a jogutódjába lépő Katolikus Parasztifjúsági Szövetség szervezésében is részt vállalt. A közösségi élet aktív szervezője volt, de politikai szereplést csak 1947-ben vállalt. Akkor csatlakozott ugyanis a Demokrata Néppárthoz, és részt vett a Szabolcs-Szatmár megyei szervezésben. Az 1947. augusztus 31-i országgyűlési választásokon a megyei listáról bejutott az Országgyűlésbe.

A mai világban kimondani se nagyon merem: tényleg hittek az emberek felemelésében. Barankovicsék mindenütt keresték a tehetségeket, a jó szervezőket. Jánkmajtis már majdnem a világvége, mégis megtalálták édesapámat. Amikor megtudta, hogy bekerült a parlamentbe – annak ellenére, hogy sötét este volt – biciklire pattant és negyven kilométert tekert csak azért, hogy köszönetet mondjon, és megossza örömét Szalados atyával.
– Győri József Bálintné Tuba Ágnes[1]

A diktatúra idején[szerkesztés]

Mandátumának lejárta után visszavonult a politikától, mégis zaklatások érték, és fakitermelői munkára kényszerítették, így nem folytathatta önálló gazdálkodását. 1952 októberében pedig Sztálinvárosba küldték más "osztályidegen" személyekkel együtt a Vaskohászati Kemenceépítő Vállalathoz. Végül csoportvezetőnek is megválasztották, de mivel fél év múlva az üzem párttitkárával összeütközésbe került, el kellett hagynia a várost. Hazatérve egészen a családi gazdasággal foglalkozott.

Az 1956-os forradalom idején nem kapcsolódott be a politikai szervezkedésbe, szülei kérésére – feltehetően azért, hogy az eseményektől távolmaradjon – Gödöllőn tanuló húgát kellett felkeresnie. A hatóságok a szabadságharc leverése után mégis azt akarták rábizonyítani, hogy a DNP-t újraszervezni utazott Budapest felé. Tuba István "Máv-pecsétes menetlevele" bizonyította igazát, és nem állították bíróság elé, de 1957-ben harmadmagával bányászmunkára osztották be Rózsaszentmártonba. 1959-ben a tsz-ek szervezésének idején a jánki tanács máris hazahozatta. Bár akkor belépett a helyi szervezetbe, 1964-ben sikerült kilépnie, és pályamunkásként munkát talált a mátészalkai vasútnál.

A rendszerváltás után[szerkesztés]

1989. szeptember 30-án újjáalakult a Kereszténydemokrata Néppárt.[3] Az eseményekről értesülve immáron valóban azért utazott Budapestre, hogy a párt szervezési munkálataiban részt vehessen, és felvegye a kapcsolatot régi képviselőtársaival. Párttársai szerették volna elérni, hogy az 1990-es magyarországi országgyűlési választáson képviselő-jelöltként induljon, azonban egészségi állapota miatt ezt már nem merte vállalni. A KDNP megyei megszervezésében viszont sokat segített, munkájának is köszönhető, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet lett az egyik legerősebb megyei pártszervezet. Mint régi országgyűlési képviselő tagja lett a párt országos Intézőbizottságának, valamint megválasztották a megyei szervezet örökös díszelnökének. 1991-ben, halála előtt így összegezte a fordulatot: „Az Isten elégtételt adott a negyven év megaláztatásaiért". Lánya, Győri József Bálintné Tuba Ágnes, Jánkmajtis jelenlegi polgármestere.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Győri József Bálintné Tuba Ágnes: „Igazi szép élete volt, szépen tudott élni”. barankovics.hu. [2015. január 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 7.)
  2. Katolikus egyesületek föloszlatása szócikk. lexikon.katolikus.hu. (Hozzáférés: 2015. január 7.)
  3. További információkat olvashat a párt újjáalakulásáról a következő cikkben: Lukácsi Katalin: Negyedszázados évfordulóját ünnepli a KDNP III. rész. barankovics.hu. [2014. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 7.)

Források[szerkesztés]