Trinidad és Tobago földrajza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az ország térképe.
Domborzati térkép.

Trinidad és Tobago egy szigetország. Számos szigetből áll a Karib-térség déli részén, a Karib-tenger és az Atlanti-óceán között, Venezuelától északkeletre. A szigetek a Kis-Antillák délkeleti szigetei, közel Dél-Amerika kontinenséhez.

Az ország területe 5128 km2. Az ország két fő szigetből, Trinidadból és Tobagóból, illetve számos kisebb szigetből áll.

Trinidad Venezuelától 11 km-re, északkeletre található. Emellett a Grenadáktól 130 km-re délre van. A sziget az ország mintegy 93%-át (4768 km2-ot) borítja. Átlagos hossza 80 km, szélessége 59 km.

Tobago Trinidadtól 30 km-re északkeletre van. Területe 298 km2, ami az ország területének 5,8%-a. 41 km hosszú és maximum 12 km széles.

A szigetek a kontinentális talapzathoz tartoznak. Egy elsüllyedt hegylánc tagjai. Ma a Paria-öböllel határolódnak el a kontinenstől.

Az ország legmagasabb csúcsa az El Cerro del Aripo (940 méter) és az El Tucuche (936 méter).

Trinidad és Tobagón számos folyó és pataktalálható, ám ezek, a szigetek kis mérete miatt rövidek. A két legjelentősebb az 50 km hosszú Ortoire-folyó, és a 40 km hosszú Caroni-folyó.

Mivel Trinidad Dél-Amerika része volt, az állat- és növényvilága változatosabb, mint a Karib-térség többi részén.

Statisztikák[szerkesztés]

Teljes: 5,128 km2.
Ebből szárazföld: 5,128 km2.
Víz: 0 km2.
Megművelt föld: 15%
Állandó termőföldek: 9%
Állandó legelők: 2%
Erdők:46%
Egyéb: 28%.

(1993-as becslés alapján)

Éghajlat[szerkesztés]

Trinidad és Tobago a trópusi éghajlaton fekszik. Az évi átlaghőmérséklet 26°C, a maximum 34°C. A páratartalom magas, különösen az esős évszakban, amikor 85-87%. A csapadék évi 2110 mm. Ez főleg június és december közt hullik. Tobago Trinidadhoz hasonló éghajlatú, ám annál valamivel hűvösebb.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Geography of Trinidad and Tobago című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.