Transilien

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Transilien
Adatok
Ország Franciaország
HelyszínÎle-de-France
Típuselővárosi vasúti hálózat
Átadás1999
Nyomtávolság1435 mm
Üzemeltető
Üzemeltető
  • SNCF Voyageurs
  • Transkeo
MegrendelőSyndicat des transports d'Île-de-France
Tulajdonos
A Transilien weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Transilien témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Transilien (kiejtve [tʁɑ̃s.il.jɛ̃]) az SNCF Mobilités külvárosi vasúthálózata, amely elsősorban az Île-de-France régió vasútállomásait szolgálja ki. A "Transilien" szó a Francilien szóból származik, mely az Ile-de-France-i lakos szinonímája. A Transilien által lefedett terület nem felel meg pontosan a régió közigazgatási határainak, mivel a vonatok számos olyan állomást is kiszolgálnak, melyek Normandia, Hauts-de-France vagy Center-Val de Loire régiókban található. Másrészt néhány, a régió peremén található állomást nem ez a hálózat szolgál ki, hanem a szomszédos régiókból érkező regionális gyorsvonatok (TER). A Transilien a 19. század vége óta létező külvárosi járatok örököse.

A Transilien együttműködik a RATP-vel, az Île-de-France (RER) regionális expressz-hálózatának két vonalával: az A és a B vonallal. A Transilien e hálózat másik három vonalát is üzemelteti: a C vonalat, a D vonalat és az E vonalat. Az Île-de-France (RER) regionális expresszhálózat több vonala is keresztezi Párizst a föld alatt, míg a Transilien számára az "átkelés" csak 2022-re várható az E vonalon. A hálózat tíz további "Transilien" vonalat, melyek nem RER vonalak, is tartalmaz: H, J, K, L, N, P, R, U, T4 és a T11 Express. Ezek többsége a fő párizsi állomásokról indulnak vagy oda érkeznek. Kivétel az U vonal, amely összeköti a Saint-Quentin-en-Yvelines városi területet a La Défense üzleti negyedtel, a 4. villamosvonal, amely összeköti az Aulnay-sous-Bois és a Bondy vasútállomást, valamint a 11. Expressz villamos, amely jelenleg összeköttetést biztosít az Épinay-sur-Seine és a Bourget vasútállomások között.

A "Transilien", mint például a TER vagy a TGV, az SNCF Mobilités védjegye. 1999. szeptember 20-án alapították, és 2014 óta Alain Krakovitch az igazgatója. Kizárólag az SNCF Mobilités „Île-de-France” osztályának irányítása alatt álló személyvonatokra és állomásokra vonatkozik. Ennek eredményeként a RATP által üzemeltetett vasútvonalak (az A és B RER vonalak többsége) nem tartoznak Transilienbe. Az SNCF Réseau (korábban RFF) tulajdonában lévő vasúti hálózatot a fővonali személyszállító vonatok is használják, ideértve a TGV és az Intercités járatokat is, továbbá más vasúti üzemeltetők (Renfe, DB, Eurostar, Thalys, Velence-Simplon-Orient-Express...stb.) vonatai és tehervonatok is.

Vonalak[szerkesztés]

Járművek[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]