Tom és Jerry (film, 2021)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tom és Jerry
(Tom & Jerry)
2021-es amerikai film reboot
RendezőTim Story
ProducerChris DeFaria
AlapműWilliam Hanna
Joseph Barbera: Tom és Jerry rajzfilmsorozat
Műfajkaland, vígjáték
ForgatókönyvíróKevin Costello
Főszerepben
ZeneChristopher Lennertz
OperatőrAlan Stewart
VágóPeter S. Elliot
Gyártás
Gyártó
  • Warner Animation Group
  • The Story Company
OrszágUSA
Nyelv
Játékidő101 perc
Költségvetés50–79 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárHat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel136,5 millió $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Tom és Jerry témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tom és Jerry[1] (eredeti cím: Tom & Jerry: The Movie)[2] 2021-ben bemutatott amerikai vegyes technikával készült családi filmvígjáték, amely William Hanna és Joseph Barbera által létrehozott, azonos című rajzfilmfigurák alapján készült. A Warner Animation Group gyártotta és a Warner Bros. Pictures forgalmazta. Ez a karakterek alapján készült második mozifilm az 1992-es Tom és Jerry – A mozifilm után.

A film rendezője Tim Story, forgatókönyvírója Kevin Costello. A főszerepet Chloë Grace Moretz, Michael Peña, Colin Jost, Rob Delaney, Pallavi Sharda és Ken Jeong alakítja. A címszereplők hangját William Hanna, Mel Blanc és June Foray adják archív audiofelvételeken keresztül, míg Frank Welker, Kaiji Tang és André Sogliuzzo közösen dolgoztak együtt. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2021. február 26-án, míg Magyarországon három hónappal később szinkronizálva, május 20-án mutatták be a mozikban az InterCom Zrt. jóvoltából. Általánosságban negatív kritikákat kapott a kritikusoktól, azonban világszerte több mint 136 millió dolláros bevételt gyűjtött össze, ezzel 2021 hetedik legsikeresebb filmje lett.

Cselekmény[szerkesztés]

Manhattanben Tom macska, akinek minden álma, hogy zongorista legyen, a Central Parkban tart előadást, míg régi riválisa, Jerry egér új otthont keres. Miután Tom billentyűzete egy verekedés során tönkremegy, üldözőbe veszi Jerryt, de Kayla Foresterbe botlik. Kayla állást keres New York legelőkelőbb szállodájában, a Royal Gate-ben, ezért egy lopott önéletrajzot mutat be sajátjaként, hogy segítsen megszervezni egy nagyszabású esküvőt. Jerry besurran a szállodába, míg Tom különböző stratégiákat eszel ki, hogy bejusson a hotelbe, hogy elkapja Jerryt.

A helyi hírességek, Preeta Mehta és vőlegénye, Ben megérkeznek, valamint háziállataik, Cövek és Mirci. Amikor a párt a szobájukba kísérik, kiderül Jerry jelenléte, ami veszélybe sodorja az esküvőt és a szállodát is. Kayla felajánlja, hogy segít elkapni Jerryt, és végül összebarátkozik Tommal, miközben Jerryt üldözi. Tom segít kikergetni az egeret a szállodából, miközben Kayla megtudja Preetától, hogy eltűnt az eljegyzési gyűrűje. Jerry visszatér, és elárulja Kaylának, nála volt Preeta gyűrűje, és beleegyezik abba, hogy visszaadja neki, feltéve ha a szállodában maradhat. Mielőtt Kayla beleegyezhetne, Terence visszatér Cövek sétáltatásából, és az ezt követő hajsza tönkreteszi a szálloda előtermét.

Terence-t szabadságra küldik, míg Kayla átveszi a Jerry által ellopott gyűrű visszaszolgáltatásának eseményszervezését. Kayla közli Tommal és Jerryvel, hogy ki kell békülniük, és az egész következő napot a szállodától távol kell tölteniük, amibe beleegyeznek. Míg Kayla a hotel személyzetével együtt menedzseli az esküvőt, Tom és Jerry az út során összebarátkoznak, de egy állattartó telepre viszik őket, miután véletlenül megzavarnak egy baseballmeccset. Terence külön meglátogatja Tomot és Jerryt, és arra buzdítja őket, hogy balhézzanak az esküvőn, aminek következtében a szálloda többi része tönkremegy.

Tom és Jerry végül úgy döntenek, hogy együttműködnek, és meggyőzik Kaylát és a szálloda személyzetét, akik között ott van a vonakodó Terence is, hogy megmentsék az esküvőt. Az esküvőt a Central Parkban tartják, ahol Ben bocsánatot kér Preetától. Kayla munkát kap a szállodában azzal a nővel együtt, akinek az önéletrajzát elvitte, Tom és Jerry is ott maradhat.

Szereplők[szerkesztés]

Élőszereplő Színész Magyar hang[3] Leírás
Kayla Chloë Grace Moretz Mentes Júlia A Royal Gate Hotel fiatal alkalmazottja és esküvőszervező, aki még az esküvő előtt felveszi Tomot Jerry eltávolítására.
Terence Michael Peña Csőre Gábor A Royal Gate Hotel cselszövő rendezvényvezetője és Kayla főnöke.
Ben Colin Jost Szatory Dávid A Royal Gate Hotel esküvőjén a vőlegény. Ben a gazdája Cöveknek.
Mr. Dubros Rob Delaney Kautzky Armand A Royal Gate Hotel gazdag vezérigazgatója és tulajdonosa.
Jackie, a szakács Ken Jeong Kálloy Molnár Péter A Royal Gate Hotel gazdag, kiváló szakácsa és péke.
Preeta Pallavi Sharda Szilágyi Csenge Az esküvőn menyasszony, Ben hitvese. Preeta a Toodles "Toots" Galore tulajdonosa.
Cameron Jordan Bolger Jéger Zsombor A Royal Gate Hotel csaposa.
Joy Patsy Ferran Sodró Eliza A Royal Gate Hotel londinere.
Gavin Daniel Adegboyega Gémes Antos A Royal Gate Hotel portása.
Mr. Mehta Ajay Chhabra Jakab Csaba Preeta apja.
Mrs. Mehta Somi De Souza Preeta anyja.
Segéd Ozuna Esküvői munkatárs.
Animációs szereplő Eredeti hang Magyar hang[3] Leírás
Tom William Hanna, Mel Blanc és June Foray
(archív audio hangfelvételek útján)
Frank Welker, Kaiji Tang[4] és André Sogliuzzo[5]
(közös munkával együtt)
Saját hangjukon Kóbor szmokingos macska és Jerry ellensége, akit felvesz Kayla, hogy kiiktassa az egeret. Profi zongorista is.
Jerry Huncut házi egér és Tom ellensége, aki a Hotelben lakik.
Cövek Bobby Cannavale Schneider Zoltán Vérengző, de ostoba amerikai bulldog, aki rendkívüli módon nem kedveli Tomot, egyben Ben házikedvence.
Angyal / Ördög Lil Rel Howery Kálid Artúr Tom vállán lévő lények, akik különböző tanácsokat adnak neki.
Ingatlanos patkány Utkarsh Ambudkar Nagypál Gábor Patkány.
Mufurc Nicky Jam Király Attila Elégedetlen fekete sikátoros macska, aki egy manhattani sikátor macskabanda vezetője is, Tom ellensége.
Cecil Ben Shephard Galambos Péter Két elefánt Ben és Preeta esküvőjén.
Malcolm Kate Garraway Papp János

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Arany Málna díj (2022)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Coggan, Gerry. „Tom & Jerry logo gets Hollywood-style makeover (but is it the best yet?)”, Creative Bloq, Future Publishing Limited, 2020. július 20.. [2020. november 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. november 18.) „The only issue we have, and we're sorry to say this as we're usually big fans of the ampersand [...] is the replacement of the 'and' with an ampersand. The handwritten, underlined 'and' of previous iterations was spot on stylistically, and the style of this ampersand just doesn't seem to fit.” 
  2.  Tom & Jerry The Movie – Official Trailer. Google LLC. A jelenet helye a filmen: 2:01.
  3. a b Tom és Jerry (Tom and Jerry) - a magyar hangok (magyar nyelven). DVDNews, 2021. május 27. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  4. Kaiji Von Tang on Twitter: "Got permission to tell this funny story. I did the scratch track for this movie as Tom. Thought it was one and done. Come to find out, they put me in Additional Voices cause a lot of our track made it in! That's me you're hearing falling off buildings and tearing up hotel rooms.". Twitter. (Hozzáférés: 2021. március 30.)
  5. André Sogliuzzo on Twitter: "Though he doesn't say much, I am proud to announce I was able to voice in some small way, Jerry: The second most iconic mouse in all of animation! Now wreaking havoc in Tom & Jerry on HBO Max!". Twitter. (Hozzáférés: 2021. március 21.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tom & Jerry (2021 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]